Bredt glis hos Carlsen: Slik skal Karjakin overvinnes til slutt

Carlsen har en plan, men holder tett.

Magnus Carlsen smilte og Sergej Karjakin virket bekymret etter at den regjerende mesteren endelig hadde vunnet en seier i VM-kampen.
  • Kurt B.M. Haugli

NEW YORK: Hele kroppen, ikke bare smilet, fortalte en lang historie om lettelse og glede over endelig å ha vunnet et parti sjakk-VM. Dette var partiet med seier. Magnus Carlsen trengte 10 sjakkpartier for å overvinne «forsvarsministeren» fra Simferopol.

Men han trengte tid. Og han fikk endelig vist hva som skal til for å bryte ned en spiller som har vært brutalt god i forsvarsspillet i denne VM-matchen.

— Nå vet Carlsen hva som skal til. Hvis han holder Karjakin under press lenge nok, så kan han slås, sier tidligere sjakkpresident i Norge, Jøran Aulin-Jansson.

Les også

- Det er nesten så jeg får tårer i øynene. Dette er kunst

Tålmodighet og utholdenhet

Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svendsen er inne på det samme.

— I de to siste partiene vil det viktigste være utholdenhet og tålmodighet, sier Svendsen.

Da Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet fikk spørsmål om hvilken strategi han hadde for de to neste partiene, sa han:

— Jeg er bare glad for at det blir to partier til. Jeg kan ikke si mye mer om dette, sa Carlsen på pressekonferansen.

Carlsen lå under med ett poeng foran kampen. Med remis kunne Karjakin ha avgjort hele VM-kampen med seier lørdag. Da spiller Karjakin med svarte brikker.

Les også

Gambit, bukk og binding - her er forklaringen på sjakkuttrykkene du ikke forstår

Gjorde feil igjen

Det så lenge ut til at Magnus Carlsen hadde god kontroll på partiet denne torsdagskvelden i New York. Han hadde hele tiden overtaket og han var klar til å sette inn presset. Men så gjorde han et lite gunstig trekk som kunne ha fremkalt remis.

Det overrasker den tidligere sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson.

— Det har vært en del feiltrekk i denne kamp. Det overrasker meg selv om du må ta sjanser for å vinne sjakkpartier. Og da denne feilen kom sank hjertet ned til knærne, sier han.

Også en av norsk sjakks fremste eksperter på analyse av åpninger, Kjetil Stokke, er også overrasket over at det er blitt gjort såpass mange feil i denne kampen totalt sett.

— I noen partier har det vært gjort en del overraskelser. Det har vært gjort feil som normale spillere ikke skal overse, sier Stokke.

Setter ikke penger på Karjakin

Med seieren i det 10. partiet snudde plutselig stemningen radikalt blant sjakkpublikum på Manhattan. Også blant ekspertene.

Da vi spurte Ulrich Stock i den tyske storavisen Die Zeit onsdag om hvem han ville satt 20 dollar på som verdensmester, svarte han Sergej Karjakin.

Da vi stilte spørsmålet torsdag etter Carlsen-seier, fikk vi følgende svar.

— Det er veldig vanskelig å sette et veddemål nå. Carlsen er tilbake, men Karjakin er en hard negl, sier Stock.

Han har fulgt en rekke verdensmesterskap og ser ikke bort fra at det kan bli nok en norsk seier.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: