Sjakk

Carlsen gir full gass før lynsjakk-VM

Verdensmesteren er klar for to storturneringer i vinter — og er ønsket som trekkplaster til Norway Chess i Stavanger.

Magnus Carlsen samler krefter før et begivenhetsrikt 2015. Her smiler Carlsen under en pressekonferanse i Sotsji i november.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Etter VM-seieren over Viswanathan Anand i november, tok Magnus Carlsen julefri.

I starten av 2015 skal imidlertid verdensmesteren virkelig få teste seg.

Det er allerede kjent at Carlsen skal spille den tradisjonsrike Tata Steel-turneringen i Wijk aan Zee, Nederland i januar.

Nå bekrefter manager Espen Agdestein overfor Aftenposten at Carlsen også blir å se i Grenke Chess Classic, en turnering i tyske Baden-Baden, i februar.

Arrangøren av Grenke Chess Classic har ennå ikke offentliggjort hvem som skal delta, men verdensmesteren blir altså én av deltakerne.

— Magnus har tatt en pause fra sjakken etter VM, og kommer til å være veldig spillesugen. Det kommer til å bli et fint år, sier Agdestein til Aftenposten.

Se en oversikt over Carlsens turneringsplan for 2015 nederst i saken.

Usikkerhet rundt Norway Chess

Carlsen er kun bekreftet klar for de nevnte turneringene i Nederland og Tyskland, men de øvrige planene for 2015 begynner å ta form.

Magnus Carlsen er et nødvendig trekkplaster for Norway Chess. Her poserer Carlsen etter at han ble nummer to i Norway Chess i 2013. Til venstre for Carlsen er Sergej Karjakin, russeren som vant turneringen både i 2013 og 2014.

— Siden det ikke er VM i år, kommer han nok til å spille flere turneringer, siden ikke høsten vil bli brukt til VM-oppkjøring, sier Agdestein.Han legger til at Carlsen «antagelig» blir å se i Norway Chess.

Flere av verdens beste spillere har møtt opp for å spille turneringen i Stavanger de to siste årene, men i september skrev Stavanger Aftenblad at det ikke er sikkert at 2015-turneringen blir noe av.

Styreleder i Norway Chess Kjell Madland forteller Aftenposten at han tror det blir turnering i 2015 også.

— Vi er i en finansieringsfase, som vi pleier å være på denne tiden av året. Vi har veldig stor tro på at det blir Norway Chess i år. Vi jobber mot det, men vi er ikke helt i mål, sier Madland.

- Er det avgjørende for dere at Carlsen stiller?

— Det er en viktig hensikt med turnering at Magnus spiller, det er selvfølgelig det, sier Madland.

Han forteller videre at Norway Chess-arrangøren er i dialog med «alle de beste spillere i verden».

Går for å forsvare VM-titler i juni

Agdestein forteller videre at Carlsen er «keen på å spille lynsjakk- og hurtigsjakk-VM».

Carlsen vant både lynsjakk- og hurtigsjakk-VM i Dubai i 2014. Dermed er Carlsen regjerende verdensmester med alle tidsbegrensninger, en status han trolig er svært lysten på å bevare.

Ifølge FIDEs hjemmesider vil både lynsjakk-VM og hurtigsjakk-VM i 2015 spilles mellom 1. og 10. juni. Madland forteller at Carlsen vil kunne spille i både Norway Chess og hurtig-VM.

— Det er helt nødvendig å unngå en kollisjon. Vi regner med å starte 14.-15.juni, og avslutte rundt 27. juni, sier Madland.

En arrangør til de to verdensmesterskapene er imidlertid ikke bekreftet.

Magnus Carlsen trenger ikke forsvare VM-tittelen sin i langsjakk (det vil si «vanlig» sjakk) før i 2016. Dermed vil han trolig få tid til å spille flere turneringer i 2015. De to siste årene har toppturneringen Sinquefield Cup blitt arrangert i St. Louis, USA på høsten. Detaljene rundt en mulig 2015-turnering er ikke offentliggjort, men Carlsen vil være en brennhet kandidat til å delta. I 2014 ble han nummer to bak Fabiano Caruana.

Fra 13. til 19. februar spiller store deler av verdenseliten i Zürich Chess Challenge. I september ble det imidlertid kjent at Carlsen ikke stiller i turneringen, noe hovedsponsor Oleg Skvortsov tilsynelatende var svært frustrert over.

Favoritturneringen

Aller først venter uansett turneringen i Wijk aan Zee for Carlsen. Turneringen begynner 9. januar, og andre elitespillere som Levon Aronian, Fabiano Caruana og Anish Giri skal også delta.

Carlsen spilte ikke fjorårets turnering i Wijk aan Zee, men de ti foregående årene spilte han turneringen, som er regnet som en av de mest prestisjetunge i sjakkverden.

Magnus Carlsen liker seg veldig godt i Wijk aan Zee, ifølge manager Espen Agdestein. Her hviler Carlsen hode under et parti mot Aleksandra Kostenjuk i 2005.

— Han liker seg veldig godt der. Turneringen er spilt 76 ganger tidligere. Det er en landsby ved nordsjøen. Det er kaldt og ufyselig, men det er fint for sjakk. Magnus har lovt seg selv å reise dit om sommeren en gang. Det er der han har oppholdt seg mest bortsett fra hjemme, forteller Agdestein.Magnus Carlsen spilte forøvrig seg for alvor inn i bevisstheten til sjakkentusiaster over hele verden da han spilte i Wijk aan Zee som 13-åring i 2004. Da spilte Carlsen i den tredje sterkeste klassen av turneringen, og spesielt seieren over den nederlandske sjakkstormesteren Sipke Ernst vekket oppsikt.

Ti år senere vil han altså returnere til turneringen, denne gangen som verdensmester og sjakkens største stjerne.

Magnus Carlsens turneringskalender 2015:

9. januar-25. januar: Tata Steel Chess, Wijk aan Zee (bekreftet)

Februar: Grenke Chess Classic, Baden-Baden (bekreftet)

1. - 10. juni: Lynsjakk- og hurtigsjakk-VM (arrangørnasjon ikke bekreftet, Carlsen stiller trolig)

ca. 14. juni - 27. juni: Norway Chess (ikke endelig bekreftet at turneringen blir noe av)

Les også

  1. - Jeg er ikke redd for Magnus Carlsen. Det tror jeg han misliker

  2. Arrangøren tror ikke sjakk-VM vil bli arrangert i Norge

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen