Sjakk

Brennhet Carlsen overøses med skryt etter dette trekket: – Spektakulært

Magnus Carlsen var nesten tom for tid. Så utførte han trekket som begeistret ekspertene.

Magnus Carlsen kan glise over eget spill.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Lørdag spiller Magnus Carlsen for å befeste sin lederposisjon i Grand Chess Tour-turneringen i Paris. Etter tre dager med hurtigsjakk var det lørdag klart for lynsjakk.

Carlsen fikk en drømmestart på dagen med seire over Éttiene Bacrot og Fabiano Caruana. Etter det tredje partiet, mot tidligere verdensmester Veselin Topalov, ble Carlsen overøst med skryt.

Sjakkcomputerne viste en liten fordel til Carlsen da Topalov kjørte på med bøndene sine.

Plutselig begynte Magnus Carlsen å bruke lang tid, noe man sjelden har råd til i lynsjakk. Med 15 sekunder igjen på klokken valgte han å spille bonden sin til f5.

Dette trekket ga Magnus Carlsen en langsiktig fordel i partiet mot Veselin Topalov. Ekspertene ble veldig imponert over at Carlsen klarte å se det med tidspress.

Det var et komplisert trekk, og ekspertene i arrangørens studiosending var fra seg av begeistring da Carlsen klarte å finne det.

– Med 15 sekunder igjen på klokken fant han en utrolig manøver. Der ser man klassen hans, sa internasjonal mester (IM) i sjakk Jovanka Houska.

Les også

TV-reporteren som provoserte Carlsen: – Jeg elsket intervjuet

Stormester Maurice Ashley mente trekket var «utrolig». Han mente det viste en strategisk kløkt man sjelden ser i lynsjakk - selv på toppnivå.

– Magnus begynte å tenke lenge. Han innså at det var noen problemer i stillingen som enkelt kunne gi ham problemer. Gi ham ltt kreditt, han fant det beste trekket i denne stillingen, f5. Et spektakulært trekk, sa Ashley.

I de påfølgende partiet fulgte Carlsen opp med å beseire Shakrijar Mammedijarov, en av hans tøffeste konkurrenter i sammendraget. Etter det partiet kalte Ashley nordmannen for et «norsk lokomotiv». Stormester Yasser Seirawan uttalte at han var «i ærefrykt» over måten Carlsen hadde spilt i dagens fire første partier.

NB! Turneringen pågår fortsatt. Lynsjakkpartiene i Paris kan følges på arrangørens hjemmeside.

Carlsen almost 100 points higher rated than anyone else at blitz and closing on 3000! Scary stuff #GrandChessTour

Les mer om

  1. Magnus Carlsen