Sjakk

Beskyldningene hagler i bitter maktkamp. Men Magnus Carlsen vil ikke velge side.

Presidentkandidat: – Bill Gates og Mark Zuckerberg elsker sjakk, men sponser ikke. Magnus bør spørre seg: «Hvorfor gjør de ikke det?»

Magnus Carlsen vil ikke velge side i FIDEs valgkamp. Her er han under Norway Chess i Stavanger.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

De siste årene har det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vært i krise. Samtidig har verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen (27) uansett tjent inn millioner.

Likevel erkjenner Carlsen at utfallet av den nåværende valgkampen i FIDE, som avgjøres i høst, kan påvirke ham.

Én av kandidatene, den britiske stormesteren Nigel Short, går enda lengre.

– Dette presidentvalget er veldig viktig for Magnus Carlsen, hevder Short i et intervju med Aftenposten.

De fire kandidatene

I skrivende stund er det fire kandidater til FIDE-presidentvalget:

Kirsan Iljumzjinov: FIDE-president fra 1995 til han måtte tre til side fra styringen i 2015. Årsaken var at han ble satt på sanksjonslisten til det amerikanske justisdepartementet for koblinger til Syrias president Bashar Al-Assad.

Georgios Makropoulos: Tok over ledelsen av FIDE da Iljumzjinov måtte tre til side i 2015. Har også lang fartstid som generalsekretær i organisasjonen.

Arkadij Dvorkovitsj: Tidligere visestatsminister i Russland. Har støtte fra det mektige russiske sjakkforbundet.

Nigel Short: Tapte en VM-kamp for Garry Kasparov i 1993. Går til valg på å gjøre store endringer i FIDE.

Fire menn har siktet seg inn på presidentvervet i FIDE. Fra venstre: Georgios Makropoulos, Kirsan Iljumzjinov, Nigel Short og Arkadij Dvorkovitsj.

I et intervju med Aftenposten i mai fortalte Morten Sand, tidligere visepresident i FIDE, at valgkampene som regel er preget av «påstander, angrep og personangrep». Så langt har ikke årets valgkamp vært noe unntak.

Frittalende Short har allerede i flere måneder langet ut mot Makropoulos og Iljumzjinov. Han mener duoen er direkte ansvarlig for at sjakken ikke har klart å sikre seg større sponsorinntekter.

Det er også i forlengelsen av dette resonnementet, at han trekker inn den norske verdensmesteren.

– Carlsen har spilt sjakk mot folk som Bill Gates og Mark Zuckerberg. De er mange, mange IT-folk som spiller sjakk og elsker sjakk. Disse selskapene sponser ikke sjakk. Magnus bør spørre seg: «Hvorfor gjør de ikke det?». Integriteten til FIDE er avgjørende, argumenterer Short.

  • I mai tok FIDE-valgkampen en bisarr vending. Fikk du med deg dette? «Ingen» kjente igjen den mystiske mannen. Så ble CV-en avslørt som falsk.

Avviser anklagene

Iljumzjinovs problemer med amerikanske myndigheter har vært et nøkkelkort for Short i valgkampen. På grunn av krisen har FIDE fått bankkontoen sin fryst.

Mye tyder imidlertid på at Iljumzjinov kommer til å trekke seg fra valgkampen, etter at han mistet det russiske forbundet støtte til Arkadij Dvorkovitsj.

Short mener imidlertid at Makropoulos også er ansvarlig for FIDEs problemer. Han hevder Makropoulos «later som at han er en reformkandidat» og at grekeren har stått ved Iljumzjinovs side «år etter år».

Makropoulos’ visepresidentkandidat Malcolm Pein avviser anklagene.

– Makropoulos skjønner åpenbart at en ny retning er nødvendig og det var han som tok initiativ til å fjerne Kirsan (Iljumzjinov, journ.anm.). Jeg er fornøyd med hvordan han har håndtert krisen og hans besluttsomhet i å fjerne Kirsan, sier Pein.

Dersom Makropoulos vinner valget, er det ventet at han vil tre til side etter fire år, slik at Pein potensielt kan ta over makten. Pein hevder denne løsningen er best for Magnus Carlsen – og slår dermed tilbake mot Short.

– Integriteten min er bevist. Jeg er best skikket til å rydde opp i organisasjonen og jeg mener handlingene mine allerede har vist dette, sier Pein.

Nigel Short (til høyre) jobber også som kommentator. Her analyserer han en Norway Chess-runde sammen med makker Dirk Jan ten Geuzendam.

Carlsen: – Det er egentlig bare rot

Verdensmesteren har naturligvis en helt spesiell status i sjakkverdenen. Derfor ville det vært svært gunstig for en presidentkandidat å ha Magnus Carlsens støtte i ryggen. Ingen av kandidatene begeistrer imidlertid Carlsen.

– Det blir spennende å se, men jeg vet helt ærlig ikke om noen av kandidatene er noe å rope «hurra» for, sier Carlsen til Aftenposten.

– Har du en favoritt av dem?

– Jeg vet ikke helt hva alle står for. Det er vanskelig å vite hva de forskjellige planlegger. Ofte kan det dukke opp nye allianser. Det er egentlig bare rot, spør du meg.

Mener det har noe å si

Presidentvalget i FIDE gjennomføres under Sjakk-OL i Batumi, Georgia, som arrangeres i månedsskiftet september/oktober. Den påfølgende månedene skal Carlsen spille VM-kampen mot Fabiano Caruana – som er i regi av FIDE.

Det er først og fremst disse arrangementene som gjør at Carlsen må forholde seg til FIDE. Derfor erkjenner han at utfallet av valget ikke er helt irrelevant for ham.

– Det har noe å si, med tanke på samarbeid med arrangører og hvor lett det er å få inn penger, sier Carlsen, før han legger til:

– Det er ikke så mange turneringer der jeg har noe med FIDE å gjøre, men de FIDE styrer er VM-turneringer, så de er ganske viktige.

Dermed vil Carlsen konsentrere seg om det som skjer på brettet. I juli skal han spille en turnering i sveitsiske Biel. Deretter vil mye handle om VM-kampen i London, som starter 9. november.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen