Magnus Carlsen takker nei til det norske landslaget

– Nå er det sjanseløst, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen dropper sjakk-OL i høst. Her er han under Fischer Random-kampen mot Hikaru Nakamura i februar.
  • Sjekk hvem som representerer Norge i sjakk-OL nederst i saken.

I perioden 23. september til 6. oktober spilles sjakk-OL i Batumi, Georgia. Norge stiller i åpen klasse og kvinneklassen.

Fredag offentliggjorde Norges Sjakkforbund lagene i en pressemelding. Der manglet Magnus Carlsens navn.

En viktig grunn til at Norges største sjakkstjerne takket nei er VM-kampen. Den starter 9. november i London.

– Opp mot VM-kampen må Magnus tenke på hva som er best for ham. Jeg tror det er et taktisk valg, sier manager Espen Agdestein – som understreker at han ikke har diskutert beslutningen i detalj med Carlsen.

– Vi skulle gjerne sett Magnus på OL-laget

Carlsen spilte sjakk-OL både i 2014 og 2016 – selv om begge turneringer var i VM-år. I høst skal imidlertid Carlsen også spille European Chess Club Cup – sjakkens svar på Champions League.

Sjakkpresident Morten Lillestøl Madsen sier at han støtter Carlsens prioriteringer.

– Det er en sportslig vurdering Magnus og teamet hans er nødt til å foreta. Vi ville svært gjerne sett Magnus på OL-laget, men vi har full forståelse for at det er tett opp mot VM-matchen, sier Lillestøl Madsen.

Norgestoer Hammer takket også nei

Det er uttakskomiteen i Norges Sjakkforbund som gjennomfører uttaket. Her var Magnus Carlsen rangert som nummer 1, men han takket altså nei.

Det gjorde også Norges nest beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer.

– Når man driver med sjakk på heltid må man være litt streng med seg selv. Det at Norges Sjakkforbund ikke kan tilby noe økonomisk kompensasjon for å være med de to ukene sjakk-OL tar, gjør at jeg følte at jeg måtte prioritere andre prosjekter, sier Hammer, som er tidligere klassekamerat av Carlsen.

– Er beslutningen påvirket av at Magnus Carlsen ikke stiller?

– Det ville vært mer sannsynlig at jeg var med om Magnus var med.

Jon Ludvig Hammer dropper sjakk-OL i Batumi.

Torstein Bae: – Sjanseløst

Norge reiser altså til Georgia uten sine to mest kjente spillere.

Juniorverdensmester Aryan Tari får trolig spille på førstebord. Det innebærer at Tari får møte de beste spillerne fra de andre nasjonene.

Under sjakk-OL i Istanbul i 2012 måtte Norge klare seg uten Carlsen. Da endte Norge på en 45. plass. NRK-ekspert Torstein Bae var på Norges lag den gangen. Bae tror det blir vanskelig for det norske laget å følge opp femteplassen fra Baku i 2016.

– Et lag med og uten Magnus er to forskjellige verdener. Det er med ham vi kan drømme om en topplassering. Uten er det sjanseløst, sier Bae til NTB.

Hele det norske laget er født 1993 eller senere. Jon Ludvig Hammer mener det ville vært en suksess om én eller flere av spillerne imponerer, for eksempel om Aryan Tari viser seg frem på førstebord.

– Det er veldig vanskelig å si hvordan det går. Det er blitt en trend at Norge stiller med et av de yngste lagene. Vi fortsetter den trenden, sier Hammer.