Sjakk

Magnus Carlsens klesvalg skaper debatt

Stormester anklaget Magnus Carlsen for regelbrudd. Så kom generalsekretæren i Det europeiske sjakkforbundet på banen.

Magnus Carlsen debuterte for Vålerenga med seier over Vladimir Potkin lørdag. Etterpå har Carlsens shorts skapt debatt.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen (27) spiller vanligvis i dress. Under lørdagens runde i European Chess Club Cup fikk imidlertid tilskuerne se en annerledes verdensmester.

Carlsen hjalp Vålerenga til seier – iført shorts. Det førte til diskusjoner på Twitter. For er antrekket tillatt?

Diskusjonen endte faktisk med at generalsekretæren i Det europeiske sjakkforbundet, Theodoros Tsorbatzoglou, grep inn. Han avviste at Carlsen brøt reglene.

Tarjei Joten Svensen, som står bak sjakknettstedet Matt & Patt, engasjerte seg også i diskusjonen. Han mener arrangørens regelverk er noe uklart rundt shorts.

Les også

  1. Nå kan Carlsens store bekymring bli virkelighet: – En del av identiteten hans

  2. Vålerenga vant åpningsrunden i europacupen uten Carlsen

– Det er han (Tsorbatzoglou, journ.anm.) som arrangerer turneringen. Så han har jo sikkert rett. Men det virker litt rart med tanke på regelverket, sier Svensen til Aftenposten.

Shorts skapte massiv debatt i fjor

Bakteppet er at klesreglene under sjakkturneringer ofte er rigide. Under World Cup i Tbilisi i fjor tok for eksempel klesdebatten fyr.

Da ble canadieren Anton Kovaljov dømt til tap fordi han hadde på seg shorts.

En krangel med Zurab Azmaiparashvili i turneringsledelsen endte med at Kovaljov trakk seg fra turneringen i protest. Hendelsen skapte massiv debatt rundt klesregler i sjakk.

Det var med Kovaljov-episoden friskt i minne at stormesteren Alex Colovic gjorde et poeng ut av Carlsens antrekk lørdag. Sammen med et bilde av Carlsen i shorts skrev Colovic:

– Kleskode på European Chess Club Cup 2018. Heldigvis er ikke denne fyren canadisk eller Zurab til stede, skrev Colovic på sin Twitter-konto.

Forsvarer Carlsen: – Elegant

Men hadde egentlig Carlsen brutt reglene?

Colovic viste til regelverket til det europeiske sjakkforbundet, som er gjeldende under European Chess Club Cup.

Colovic hadde lagt merke til en formulering knyttet til «kleskoden spillere er pålagt å følge». Der heter det at menn skal bruke «bukser eller jeans».

– Du har rett. Det ser ut som at Carlsen brøt reglene, skrev Tarjei Joten Svensen på Twitter.

Men så kom ingen ringere enn generalsekretæren i Det europeiske sjakkforbundet på banen.

– Nei, han brøt ikke reglene. Han hadde et elegant, sporty og harmonisk antrekk i lagets farger, svarte Theodoros Tsorbatzoglou på Twitter.

Sjakktoppen Tsorbatzoglou, som var med på å utforme reglene, viste til følgende punkt i kleskoden:

«Generelt kreves det at antrekket er gjennomført, harmonisk og at det er en komplett «look» med farger, stoff, sko og tilbehør, både for menn og kvinner».

Dermed konkluderte Tsorbatzoglou at Carlsens antrekk ikke gikk på akkord med regelverkets hensikt. Eller som han skrev selv: Antrekket «fornærmet» ingen.

Leverte i viktig seier

Magnus Carlsen valgte til slutt å spille European Chess Club Cup i stedet for å delta i sjakk-OL for Norge.

Under et sponsorarrangement i Roma tidligere denne uken fortalte Carlsen at én av grunnene var at European Chess Club er et mindre arrangement med mindre press.

Arrangementet er også kjent for en litt mer avslappet stemning.

Selv om Carlsens påståtte regelbrudd ble et tema i sosiale medier lørdag, fikk ikke Vålerenga noen reaksjoner i spillelokalet. Det forteller lagleder Dag Danielsen.

– Nei, vi har ikke fått det. Vi er ikke kjent med den problemstillingen, sier Danielsen.

Når det gjelder det viktigste, selve sjakkspillet, var Carlsen hevet over enhver debatt. Verdensmesteren beseiret den sterke russiske stormesteren Vladimir Potkin. Til slutt vant Vålerenga 4,5-1,5 over det russiske laget Molodezhka.

– Det var en definerende kamp for turneringen vår. Vi møtte et sterkt russisk lag, som er rangert som nummer syv, og vant overbevisende, sier Danielsen.

Søndag barker Vålerenga sammen med det stjernespekkede AVE Noby Bor, som knuste Oslo-laget 1911 med hele 6–0 lørdag. I søndagens oppgjør er det store forventninger til partiet mellom Carlsen og polske Radoslaw Wojtaszek.

– Magnus er i godt humør, men litt forkjølet. Han er giret på å spille, sier Danielsen.

Runde 3 av European Chess Club Cup begynner klokken 14.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk