Anand etter Carlsens VM-nøling: - Jeg involverer meg ikke i sjakkpolitikk

Viswanathan Anand tvilte aldri på at Magnus Carlsen ville bli hans VM-motstander.

VM i 2013 skulle bli en minneverdig triumf hjemme i Chennai for Viswanathan Anand. I stedet ble det en maktdemonstrasjon fra fremadstormende Magnus Carlsen. Her etter det niende partiet, da Carlsen ledet 6-3. Nå er Anand ute etter revansje.

I sjakkverden bygges spenningen opp før VM-matchen mellom Viswanathan Anand (44) og Magnus Carlsen (23) i november, om lag ett år etter at nordmannen løsnet inderens grep om tittelen.

Selv om Anand kvalifiserte seg til omkampen ved å vinne kandidatturneringen i mars, var det lenge tvilsomt om kampen ville finne sted. Det fordi Carlsen lenge overveide om han var villig til å spille i Sotsji, Russland, blant annet på grunn av den politiske situasjonen i landet.

Les også

Trenerprofilen Guardiola: - Det var én ting Carlsen sa som jeg elsket

Mandag ble Anand spurt om han anså Carlsens nøling som et forsøk på å ødelegge forberedelsene hans, ved å gjøre det uklart for inderen om VM-motstanderen ville bli Carlsen, eller reserven Sergej Karjakin.

— Siden Khanty-Mansijsk (kandidatturneringen, journ. anm.) var jeg ganske sikker på hvem jeg skulle spille forberede på. I alle årene jeg har spilt sjakk har jeg nesten bevart et prinsipp om å ikke involvere meg i sjakkpolitikk, sier Anand i et intervju med den indiske avisen The Asian Age.

- Jeg tenker ikke tilbake på VM

I inngangen til VM-kampen i 2013 trodde mange at Anand ville kunne tjene på sin erfaring, men inderen endte opp med ikke å vinne ett eneste parti, og etter 10 av 12 partier hadde Carlsen sikret verdensmestertittelen.

— Chennai var en nedtur, og jeg tenker ikke tilbake på det. Det gikk bare dårlig, sier Anand.

Les også

Carlsen testet VM-formen mot 14 år gammel versjon av seg selv

Mange trodde inderens karriere gikk mot slutter etter hans tamme oppvisning mot Carlsen i Chennai, men i 2014 har han slått tilbake, og klatret opp til en sjetteplass på verdensrankingen.

I et intervju med New Indian Chess svarer Anand på om hvorvidt årets VM-kamp vil bli jevnere.

— Jeg reflekterer egentlig ikke over hva sjakkverden tenker eller sier. Den eneste meningen som har noe å si er den du har selv. For bare din egen mening påvirker selvtilliten din. Men jeg vil definitivt dra til Sotsji med positive følelser, sier Anand.

- Carlsen blir en annen spiller

Italieneren Fabiano Caruana (22) har tatt et jafs oppover verdensrankingen den siste tiden, og han lamslo sjakkverden da han vant Sinquefield Cup i St. Louis i september, etter å ha vunnet syv strake partier mot verdenseliten. Blant de syv seirene var en triumf med de svarte brikkene over Carlsen.

Anand innrømmer at han kanskje kan lære noe av hvordan Caruana spiller mot Carlsen, selv om nordmannen riktignok har en positiv statistikk mot italieneren totalt sett.

Fabiano Caruana har sjokkert sjakkverden i år. Kanskje blir det han som utfordrer vinneren av Carlsen-Anand om VM-tittelen i 2015? Her avbildes Caruana under Norway Chess, i samtale med nederlenderen Anish Giri (i forgrunnen).

— Hans prestasjoner i St. Louis skrev sjakkhistorie. Han har en god stil mot Magnus. Vi ser alle på Fabiano og lærer mye av ham, sier Anand.Carlsen har på sin side hatt en litt mer haltende periode i forhold til nordmannens briljante standarder. Men Anand lar seg ikke lure av at Arkadij Naiditsch, Ivan Saric og Fabiano Caruana alle har slått Carlsen i høst.

— En VM-kamp gjør deg til en annen spiller. Carlsen vil være en annen spiller i Sotsji, sier Anand.

Mens Carlsen lenge hadde sine tvil om at VM skulle spilles i den russiske OL-byen, trekker Anand frem de positive sidene ved vertskapet.

— Jeg liker å spille i alle land. Russland fører med seg en viss stolthet, for publikumet der er soleklart mest kunnskapsrikt. I 2011 spilte jeg mot Tkachiev, og tilskuerne brøt ut i applaus under partiet. Såpass er kunnskapen, sier Anand.

VM-kampen mellom Carlsen og Anand spilles over 12 runder, og varer fra 8. november til 27. november.