Sjakk

– Fjoråret er glemt. Jeg har tatt lærdom.

Ikke la deg lure, Carlsen. Bak det litt nervøse utseendet og den tilbaketrukne stilen ligger en indisk sjakktiger på lur.

SUGEN PÅ REVANSJ: Viswanathan Anand er klar til å ta tilbake tittelen. På pressekonferansen fredag kunne det se ut som om han hadde inntatt en statues stilling. Men noe av det som skjedde var ikke like morsomt åpenbart.
  • Kurt B.M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten.no): En mann smyger seg gjennom svingdøren på Radisson Blu Paradise Spa & Resort i Sotsji. Blikket flakker, han har høye skuldre. Vi gjetter inder. Jo det var ham. "Tigeren fra Madras" som han blir kalt. Men det var ikke akkurat et tigersprang han tok gjennom døren. Til tross for oppnavnet går Viswanathan Anand stille i dørene.

Les også

Følg hvert trekk i VM og chat med vår ekspert underveis

Frekkasen fra Norge

For ett år siden var han den regjerende mester. Han skulle forsvare tittelen på hjemmebane. I Chennai i India. Viswanathan Anand – 44 åringen fra Chennai (Madras) som er oppvokst i en indisk middelklassefamilie, skulle bli en av de største sjakkspillerne verden har sett. Men for ett år siden møtte han sin overmann.

En 22-åring fra Norge var frekk nok til å utfordre ham og stjele tittelen fra ham. En 22-åring som var beinhard i kamper, som av og til var hårreisende uortodoks i sjakkspillet, som hadde sponsoravtale med et av de kule klesmerkene for ungdom, som spilte basketball og fotball, som hadde havnet på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike.

Viswanathan Anand derimot var fortsatt en slik fyr som man forventer er god til å spille sjakk skal være. Ikke fysisk stor, briller med stålinnfatning, beskjeden i fremtoning og med et blikk som til tider var sørgmodig, ja nesten redd.

Les også

Magnus Carlsen: – Innerst inne er jeg en guttunge

Twitter-melderen Anand

Men Anand har flere sider og han har etter hvert fremstått både mer åpen og frisk. Han viser seg frem i sosiale medier. Som da han fortalte på Twitter om hvordan han lar seg inspirere av musikk underveis i kamper. Han innrømmer at Queen (det skulle bare mangle at ikke Queen er favoritt for en sjakkspiller) med The Show Must Go On og Don’t Stop Me er låter som han bruker som inspirasjon i sjakkforberedelsene hver eneste dag.

Han har i det hele tatt vært svært aktiv på Twitter etter at han ankom sjakkhotellet i Sotsji et tre-fire dager før Magnus Carlsen innfant seg natt til onsdag. Det som skjedde i hjembyen for ett år siden var en stor skuffelse for Anand. Han la det likevel raskt bak seg. Dette var ingen alder for ham å gi seg. Tigeren fra Madras hadde mer å utrette på et sjakkbrett. Han hadde hatt mestertittelen i syv år på rad. Tapet på hjemmebane sved.

– Chennai er glemt. Jeg har tatt lærdom. Sotsji blir en ny kamp, en ny utfordring, sier han.

Som alle andre utfordrere til mestertittelen måtte «Appa Chess» (hans tre og et halvt år gamle sønn Akhil kaller ham det) gjennom en utfordrerturnering for å få lov til å kjempe om å ta tilbake tittelen. Han vant turneringen i Khanty-Mansijsk tidligere i år.

Tvilte på sine sjakk-evner

Etter fjorårets VM-kamp var det på mange måter en knust sjakkspiller som måtte bygge seg selv opp igjen. Alt som han hadde stått for som sjakkspiller, var på en måte bort. Hans ideer om hvordan man skulle spille og vinne kamper var ødelagte. Han innrømmer at han var langt nede.

– Det som skjedde vare nervepirrende. Det fikk meg til å sette spørsmålstegn ved måten jeg spilte sjakk på. Men så kom jeg til den erkjennelsen at bekymring ikke hjelper deg. Jo mer du tenker på det, jo lenger ned kommer du. Det er som kvikksand. Jo mer du kjemper jo raskere synker du, har han fortalt i et intervju med en indisk avis om tiden etter nederlaget for Carlsen.

Vishy Anand tvilte på egne sjakkferdigheter etter VM-tapet i fjor, men nå får han muligheten til å revansjere seg.

Han kom seg raskt. Han vant kandidatturneringen som sikret han returmatchen uten å tape en eneste kamp.– Jeg fikk tilbake lysten på å spille sjakk etter hvert. Og man kan jo si at året mitt etter hvert er blitt relativt suksessfylt, svarte Anand på spørsmål fra Aftenposten på den internasjonale pressekonferansen fredag kveld.

Det var lite som lignet tigersprang fra Anands side på denne pressekonferansen. Mens spørsmålene haglet på både russisk og engelsk om hvordan det var å være i Sotsji og i Russland, satt Anand på scenen som en saltstøtte. Carlsen kikket litt hit og litt dit, lott blikket vandre , satt Anand helt rolig og så rett frem. Som om han allerede stirret på sjakkbrettet.

Les også

- Jeg trodde det skulle bli behagelig, men jeg har aldri hatt det så hektisk før

Ikke favoritt

Selv om inderen føler seg sterk, er det et snev av usikkerhet rundt ham. Han har fortsatt noen grunner til å føle seg litt mer selvsikker når han setter seg til sjakkbordet lørdag, enn han fremsto i svingdøren på hotellet for et par dager siden. Mens Anand har hatt jevnt gode resultater den siste tiden og bedyrer at han har hatt flott forberedelser til kampen mot Carlsen, har nordmannen slitt i flere turneringer. I Sinquefield Cup i USA på ettersommeren lignet ikke Magnus Carlsen på sitt gamle jeg.

Favoritt er inderen bosatt i Madrid likevel ikke. Det er fortsatt Magnus Carlsen. Stort sett alle sjakkeksperter mener at sjakkgeniet fra Lommedalen er den som i slutten av november kan titulere seg verdensmester. Hos Norsk Tipping er oddsen på Carlsen-seier 1,27. Oddsen på Anand-seier er 3,27. Anand har en ting med seg som Magnus Carlsen ikke har. Han har dame. Hans kone Aruna har fulgt ham i flere år, men etter at de fikk barn har det blitt mindre reising. På pressekonferansen i går kveld satt hun på første benk.

— Hun er en stor, stor, stor støtte for meg, fortalte Anand.

Les også

  1. To dager før Carlsens VM-åpning er lokalene fortsatt ikke klare

  2. Faren måtte stoppe Carlsen to dager før VM-åpningen

  3. Dette råkjøret er til å bli helt matt av

Les mer om

  1. Sjakk