Sjakk

Hasteflytter VM fra Saudi-Arabia til Russland. Nå boikotter Carlsen-konkurrent mesterskapet.

Konflikten mellom Russland og Ukraina påvirker også sjakkverdenen.

Under hurtigsjakk-VM i Saudi-Arabia i fjor spilte Magnus Carlsen remis mot Pavel Eljanov. Nå boikotter Eljanov årets VM. riyadh2017.fide.com

 • Nicholas Bergh

Det er blitt tradisjon å arrangere VM i lyn- og hurtigsjakk i romjulen. En snau måned før VM bestemte FIDE å flytte mesterskapet fra Saudi-Arabia til Russland.

Usikkerhetsmomentet rundt Saudi-Arabia har hele veien vært om hvorvidt spillere fra Iran, Qatar og Israel vil bli innvilget visum. «FIDE skal sikre at alle deltagere kan konkurrere i VM, uavhengig av nasjonalitet, etnisitet, rase og kjønn», skrev det internasjonale sjakkforbundet FIDE i en pressemelding 21. november.

Flyttingen av mesterskapet faller imidlertid ikke i god jord hos Pavel Eljanov, som er rangert som nummer 64 i verden.

Overfor nettstedet chess-news.ru varsler Eljanov at han boikotter mesterskapet. Han mener det ville vært å tråkke over en grense dersom han spilte i Russland – tatt i betraktning den pågående krigen mellom Russland og Ukraina.

 • Er Magnus Carlsen tidenes beste sjakkspiller? Dette taler for og mot.

Slik svarer FIDE

Krigen har pågått siden Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014. Konfliktnivået økte forrige uke, da Russland beslagla tre ukrainske fartøyer og pågrep mannskapet.

Forholdet mellom landene er iskaldt.

Dermed kan årets lyn- og hurtigsjakk-VM foregå uten flere av de beste ukrainske spillerne, akkurat som fjorårets VM i Saudi-Arabia gikk uten israelere.

I en e-post til Aftenposten understreker imidlertid FIDE-direktør Emil Sutovsky at ukrainerne har et valg.

– Det er en enorm forskjell mellom de som ikke vil og de som ikke kan, sier Sutovsky, og utdyper:

– Dessverre er det spenning mellom landene. Jeg kan gi deg flere eksempler på at det ikke er ønskelig for representanter fra enkelte land å delta i en turnering i et spesifikt land. Men vi utestenger ikke en arrangør så lenge vertsnasjonen garanterer innreise og rettferdig behandling av enhver kvalifisert deltager.

FIDE-president Arkadij Dvorkovitsj har brukt sine kontakter for å flytte lyn- og hurtigsjakk-VM til Russland. AP

Norges Sjakkforbund: – Bra VM ble flyttet

Sutovsky er en del av det nye regimet i FIDE, som ble stemt frem av medlemslandene tidligere i høst. Øverste leder er Arkadij Dvorkovitsj, tidligere visestatsminister i Russland og leder for arrangørkomiteen for Fotball-VM i 2018.

Sutovsky understreker at FIDE ville nektet å arrangere VM i Russland dersom ikke alle spillere fikk innreise – som var tilfelle i Saudi-Arabia.

På spørsmål om hva han tenker om at VM går i Russland, svarer president i Norges Sjakkforbund Morten Lillestrøl Madsen slik:

– Det er bra FIDE har flyttet VM vekk fra Saudi-Arabia. Den nye FIDE-presidenten er fra Russland og med kort handlingsrom etter valget var nok dette det som var mulig å få til om det skulle gjennomføres.

 • Visste du at Magnus Carlsen tidligere har truet med å boikotte VM i romjulen? Les hvorfor her.

Avslører vertsby mandag

Sjakkekspert Atle Grønn, som også er professor i russisk, tror også Russland var eneste løsning.

– Bare Russland har infrastrukturen og ressursene til å ta arrangementet på så kort varsel. Dvorkovitsj måtte bruke kontaktene han har i russisk sjakk og fra fotball-VM, sier Grønn.

Derfor har det lenge ligget i kortene at mesterskapet skal arrangeres i Russland. Men hvor i Russland?

Under langsjakk-VM i London fortalte den russiske sjakkstjernen Sergej Karjakin til NRK at lyn- og- hurtigsjakk VM trolig blir flyttet til Moskva. Overfor Aftenposten har imidlertid FIDE presisert at Karjakin «overhodet ikke» kan regnes som en offisiell kilde.

Nettstedet chess-news.ru hevder å ha kilder på at Sotsji har vunnet kampen om mesterskapet. FIDE har varslet at vertsbyen blir offentliggjort mandag.

Les mer om

 1. Sjakk

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Ønsker å flytte VM – halvannen måned før start

 2. SJAKK

  Navnet på sjakk-VM vekker avsky: – En hån og en vits

 3. SJAKK

  Russland får arrangere storturneringer til tross for skandalen. Det mener professor er en god ting.

 4. SJAKK

  Nå er det klart hvor Carlsen skal forsvare VM-tittelen – Sjakkforbundet jubler

 5. SJAKK

  Slik kan Norge få sjakk-VM i 2020

 6. SJAKK

  Hemmeligheten avslørt: TV-kommentator hjalp Magnus Carlsen til VM-seier