Sjakk

Carlsen overbeviste: – Verdensmestertakter

Magnus Carlsen har fått en bunnsolid start på hurtigsjakk-VM i Moskva.

Magnus Carlsen unngikk å gjenta de siste årenes startvansker i VM i hurtigsjakk.
  • Bernt Harald Brennevann

Kontrasten er stor til fjorårets fiaskoåpning. Da innledet den norske verdenseneren mesterskapet med to strake tap mot svak motstand. Nå står han med tre seire og to remis etter fem spilte partier torsdag.

Carlsen startet romjulssjakken med en knusende seier over 28-åringen Azamat Utegalijev fra Kasakhstan. For første gang siden 2014 vant han en VM-åpning i hurtigsjakk.

Nå har han fire poeng av fem mulige etter VMs første dag. Den norske stjernen er med det definitivt med i tittelkampen. Det er kun et halvt poeng opp til tetgruppen på fem spillere.

– Ble til tider utspilt

I runde to fikk han markant hvassere motstand. Hrant Melkumyan ga Carlsen mye å tenke på, og en stund så armeneren ut til å være på vei mot seier. Men så ga han bort hele overtaket, og Carlsen var tilbake på trygg grunn.

I sitt tredje parti, mot russeren Boris Savtsjenko, ble det ny seier.

Carlsen fikk til tider tøff kamp av Savtsjenko, ranket som nummer 102 i verden, men ga ikke opp.

– Jeg greide å lure ham til slutt. Det var ikke noe bra parti i det hele tatt, han utspilte meg i perioder. Men han fikk dårlig tid, sa Magnus Carlsen til NRK etterpå.

I det fjerde partiet var Rauf Mamedov motstander.

Stillingen mellom Mamedov og Carlsen var for det meste meget jevn. Dermed var det ikke veldig overraskende da de to motstanderne til slutt ble enige om remis.

– Verdensmestertakter

I kveldens siste parti fikk Aleksandr Sjimanov virkelig trøbbel mot verdens beste sjakkspiller. Såpass god kontroll hadde nordmannen at han kunne unne seg et sveip rundt i lokalet for å følge med på konkurrentene.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er klar på at Carlsen har fått en kjempestart med fire poeng på sine fem første partier.

– Dette er verdensmestertakter.

Carlsen selv var fornøyd etter den gode starten.

– Jeg har klart å komme meg gjennom dagen uten store feil og gleder meg til i morgen.

Likevel mener han at prestasjonene kan bli bedre:

– Det glitrer ikke i det hele tatt.

  • LES INTERVJU MED CARLSEN: – Folk mener det de mener. Jeg fortsetter å gjøre mitt
Magnus Carlsen jakter sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015.

Dårlig stilling

Det var i det andre partiet sjakkesset fra Lommedalen fikk mest trøbbel, da han spilte litt upresist. Melkumyan fikk muligheten til å angripe Carlsens bønder, men som så mange ganger før kom nordmannen seg ut av en dårlig stilling.

Til slutt kunne ikke Melkumyan gjøre annet enn å ta remis etter en trekkgjentakelse.

Tidligere på dagen spilte Carlsen klokt og skaffet seg også en stor tidsfordel i møtet med Utegalijev. Det munnet til slutt ut i en overbevisende seier.

Carlsen og Utegalijev hadde aldri møtt hverandre før torsdagens parti.

Ingen ny flause

Magnus Carlsen har de siste årene ofte kommet skjevt ut i hurtigsjakk-VM. I fjor tapte han begge sine to første partier.

– Det er det dårligste jeg har spilt så lenge jeg kan huske, sa han den gang om krisestarten.

Carlsen kjempet seg tilbake i tittelkampen, men endte til slutt på femteplass. Noen dager senere fikk han revansj med VM-gull i lynsjakk.

29-åringen er alene om å ha vunnet VM i både hurtig- og lynsjakk samme år. Det greide han i 2014.

Selvtillit bør Magnus Carlsen ha nok av under romjulssjakken. Han har hatt et glitrende 2019, og nylig knuste han konkurrentene i hurtig- og lynsjakk under en storturnering i India.

Magnus Carlsen under fjorårets VM i hurtigsjakk i St. Petersburg.

Flere nordmenn i aksjon

Med full klaff i Moskva kan Magnus Carlsen ta seg opp i tolv VM-gull totalt i karrieren. Fra før er han blitt verdensmester i langsjakk fire ganger, mens han har gått til topps to og fire ganger i henholdsvis i hurtig- og lynsjakk.

Over tre dager skal det spilles totalt 15 runder i hurtigsjakk-VM. Deretter hopper spillerne over i lynsjakk, der 21 runder over to dager står på programmet.

Carlsen er ikke eneste nordmann i aksjon.

20 år gamle Aryan Tari åpnet sterkt med remis mot fjerderangerte Anton Korobov fra Ukraina, og endte med tre av fem poeng med seier i femte og siste parti. Norges tredje deltaker i hurtigsjakk-VM, Johan-Sebastian Christiansen, står med to poeng etter sine fem partier.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i Moskva i perioden mellom 26. og 30. desember. Hurtigsjakkpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpartiene avgjøres de to siste dagene.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen