Maktkamp tvinger Magnus Carlsen til vanskelige valg: – Mistenkelig

To mektige aktører ødelegger for hverandre.

Magnus Carlsen er her på plass i Leuven i forkant av Grand Chess Tour-turneringen. Nordmannen må ofte gjøre tøffe valg mellom turneringer.

Magnus Carlsen er midt i en travel sjakksommer. For øyeblikket er han i belgiske Leuven i sammenheng med en Grand Chess Tour-turnering.

Det er imidlertid også mange turneringstilbud verdensmesteren må avslå. Og noen er det tøffere å si nei til enn andre.

For eksempel gjorde Norge en sjelden opptreden i lag-VM, som fant sted i Khanty-Maniysk frem til mandag. Der valgte Carlsen ikke å stille - fordi han ønsket å være med i den prestisjetunge Grand Chess Tour-serien.

– Det er mange turneringer - og Magnus er ønsket av alle. Nå var det VM samtidig som Paris-turneringen. Det er som regel lett å prioritere. Magnus vil spille de sterkeste og viktigste turneringene, sier Carlsens manager Espen Agdestein.

Les også

Da Carlsen kom inn i rommet, skjønte eksperten at noe var galt: – Respektløst

Maktkamp

Carlsen-manageren er imidlertid klar på at verdensmesteren var interessert i å spille for Norge i lag-VM - der verdens ti beste landslag var i aksjon.

Det internasjonale sjakkforbundet har tidligere fått kritikk for å flytte turneringer til datoer der storturneringer fra private aktører allerede er satt opp.

Manager Espen Agdestein forstår at kollisjoner mellom store sjakkturneringer ofte er umulig å unngå. Her snakker han med Magnus Carlsen under sjakk-VM i New York i 2016.

Nettopp lag-VM i Khanty-Maniysk var et eksempel på det. Opprinnelig var mesterskapet satt opp i siste halvdel av mai. Så ble det flyttet til til juni - noe som altså førte til en kollisjon med Grand Chess Tour-turneringen i Paris.

Overfor nettstedet mattogpatt.no kalte Grand Chess-tour sjef Mikhail Khodarkovsky FIDE-beslutningen «uheldig, men ikke overraskende», mens Nigel Freeman i FIDE sa at ingen andre arrangører hadde informert om sine turneringsplaner for 2017.

– Ikke så lett å unngå det

Ifølge Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn skyldes de stadige kollisjonene blant annet en maktkamp i internasjonal sjakk.

– Det er en rivalisering mellom FIDE og Grand Chess Tour. Kasparov er sentral i Grand Chess Tour, og Rex Sinquefield (amerikansk businessmann, journ. anm.) er en viktig sponsor. Begge de er veldig anti-FIDE. De to partene rivaliserer om datoene og ødelegger for hverandre, sier Grønn.

Les også

På ett område har Carlsen revolusjonert sjakken. Det kan også bli hans bane: – Alle andre har lært det

Det finnes flere andre eksempler på turneringskollisjoner de siste årene. I 2016 valgte for eksempel FIDE å flytte sjakk-OL like før turneringsstart. Det førte til at Grand Chess Tour-arrangøren valgte å flytte Sinquefield Cup for å unngå kollisjon

– Det er mange som har kritisert FIDE og andre arrangører for at turneringen kolliderer. Men det er ikke alltid så lett å unngå det, sier Espen Agdestein.

– Mistenkelig

I sommer gikk altså maktkampen ut over det norske laget i VM. Et ungt norsk lag endte til slutt som nummer 9 av 10 lag i det råsterke feltet. Lagleder Jonathan Tisdall beskriver FIDEs datoendring som «mistenkelig».

– Magnus hadde veldig lyst til å spille her, men lag-VM ble flyttet til et mistenkelig dårlig tidspunkt, som skadet OL-mestrene USA enda mer enn Norge, skriver Tisdall på tekstmelding under en mellomlanding i Moskva.

Det norske laget havnet nest sist i lag-VM. Her er norgesmester Johan Salomon i spillelokalet i Khanty-Mansiysk.

Han understreker imidertid at prestasjonen var oppløftende, tatt i betraktning at både Carlsen og Norges-toer Jon Ludvig Hammer manglet.

– Det er ikke så lett å se fra tabellen, men vi var ofte veldig nær store skreller selv med et klart svekket lag. Faktisk har jeg nå mye høyere forventninger til Norge i sjakk-OL i fremtiden med toppet lag, forteller Tisdall.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Atle Grønn synes det er synd at Carlsen måtte velge.

– Norge var for en gangs skyld med i lag-VM, og så kan ikke Magnus spille på grunn av Grand Chess Tour. Det er et problem for oss og et problem for sjakkverden, sier Grønn.

Magnus Carlsen vil muligens få en ny mulighet til å representere Norge neste år. Sjakk-OL i Batumi, Georgia arrangeres da i månedsskiftet september/oktober. Det kan imidlertid bli vanskelig for verdensmesteren å få plass til mesterskapet på kalenderen i et år som også inneholder Grand Chess Tour, Norway Chess og VM-kamp.