Jon Ludvig Hammer vant NM etter nervepirrende avslutning: – Jeg havnet i kjempetrøbbel

Sjakk-profilen vant NM.

Jon Ludvig Hammer ble norgesmester. Her er han under Norway Chess i 2016.
  • Nicholas Bergh

Jon Ludvig Hammer (27) sikret NM-gull i Stavanger lørdag. Det er andre gang stormesteren vinner eliteklassen i NM.

– Når jeg først spiller NM, spiller jeg for å vinne. Det klarte jeg i år. Jeg er kjempegodt fornøyd, sier Hammer til Aftenposten.

Hverken Norges høyest rangerte spiller Magnus Carlsen eller regjerende mester Johan Salomon stilte i Stavanger. Bortsett fra de to, inneholdt elitefeltet kremen av kremen i norsk sjakk.

Les også

Da Carlsen kom inn i rommet, skjønte eksperten at noe var galt: – Respektløst

Var i trøbbel

Hammer ledet før siste runde. Der skulle han imidlertid møte stormester Kjetil A. Lie, som dessuten hadde fordelen av de hvite brikkene.

Ifølge NRK-ekspert Torstein Bae var Hammer lenge under press i partiet, men han klarte remis. Siden de nærmeste utfordrerne, Simen Agdestein og Frode Elsness, også måtte nøye seg med remis, kunne dermed Hammer juble for sin andre NM-tittel.

– Jeg havnet i kjempetrøbbel. Jeg visste at jeg trengte remis for å sikre tittelen. Men det gikk skeis, og jeg måtte forsvare meg. Til slutt gikk det bra, sier Hammer.

– Det ble litt mye

27-åringen har blant annet jobbet som sjakkekspert for TV 2 og VGTV. Han har også jobbet i sekundantteamet til Magnus Carlsen under VM i 2013 og 2014.

Før NM i Stavanger var Hammer den store favoritten til å vinne eliteklassen. Han forteller at han var nervøs før det avgjørende partiet mot Lie.

– Jeg har egentlig hatt mange gode sisterunder, synes jeg selv. Men i dag – med kongepokalen på spill – ble det litt mye. Jeg havnet i skikkelig trøbbel.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– Jeg angrer overhodet ikke

Før NM luftet Hammer sin frustrasjon over tidspunktet. NM kolliderte nemlig med nordisk mesterskap, der premiepengene var på 40.000 svenske kroner til vinneren. De pengene ville Hammer vært blant kandidatene til å sikre seg, dersom han stilte i nordisk mesterskap.

Hammer kalte kollisjonen for et «irritasjonsmoment» og fortalte at han lenge var i tvil om hvilken turnering han ville være med på.

– Hele norgeseliten valgte NM. Alle er nok enige i at det hadde vært bedre om toppspillerne kunne være med i nordisk mesterskap. Når vi først har vært her, har vi fokusert på NM, sier Hammer.

Les mer om hva Hammer reagerte på her:

Les også

Jon Ludvig Hammer: - Jeg er forbannet

Den nybakte norgesmesteren kan nå juble for 25.000 i premiepenger fra NM-arrangøren. Hammer forteller at triumfen smakte ekstra godt tatt i betraktning at han måtte droppe nordisk mesterskap.

– Definitivt. Jeg angrer overhodet ikke på valget, sier han.

Hammers neste turnering blir i København senere i sommer. I november skal han spille en turnering på Mallorca. Den er en del av prestisjetunge FIDE Grand Prix.