Sjakk

- Carlsen viste ikke sin motstander respekt

Sjakkjournalister og mange på sosiale medier mener at Magnus Carlsen burde tilbudt remis tidligere.

Flere reagerte på at Magnus Carlsen ikke tilbudte Viswanathan Anand remis tidligere i det syvende VM-partiet. - På grensen til å være respektløs, sa El País-journalist Leontxo García.
  • Kurt B.M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten.no): Det var mange som mente at Magnus Carlsen gjorde mandagens sjakkparti i Sotsji lenger enn det burde vært.

— På grensen til å være respektløs, sa El País-journalist Leontxo García til Aftenposten etter at det var over.

Han fikk støtte av den indiske journalisten Aniek Paul.

— Dette partiet kunne vært minst tre kvarter kortere. Magnus Carlsen var nær ved ikke å vise sin motstander respekt, sa Hindustan-Times journalisten.

Carlsen-manageren: - Dette er sport

Viswanathan Anand på sin side viste ingen tegn, på pressekonferansen etter kampen, til å synes Magnus Carlsen hadde oppført seg respektløst. Han hadde tross alt klart remis med svarte brikker. Han hadde stått i mot alle angrep fra Magnus Carlsen og spilt en god forsvarskamp.

På norsk side var det derimot ingen som snakket om mangel på respekt for motstanderen.

— Dette er sport. Magnus spiller til siste mulighet til å vinne er stengt, sa manager Espen Agdestein etter at kampen var over.

Alle vet at Carlsen ikke gir seg

Det kommer ikke som en overraskelse at Magnus Carlsen holder ut til det siste.

— Dette er en kjent sak for alle som har fulgt Magnus Carlsen opp gjennom karrieren. Det er også kjent for Anand. Jeg synes ikke det er respektløst å jobbe hardt helt til siste slutt, sier den norske sjakkjournalisten Tarjei Joten Svensen.

Etterpå ga Magnus Carlsen inntrykk av at han var fornøyd med kampen til tross for «bare» uavgjort med hvite brikker.

— Remis er OK. Hvis jeg misset noe, så vet jeg ikke nøyaktig hvor og når det var. Jeg var i en lovende stilling, men han gravde seg ned og forsvarte seg veldig bra, sa den norske tittelholderen.

Viktig remis for Anand

For Anand var det viktig å komme tilbake etter tapet på lørdag.

— Hadde han ikke klart remis i denne kampen kunne det hele vært over. Men han viste styrke i dag og spilte en veldig god kamp, sa Aniek Paul

Utmattende kamp

Mandagens kamp i Sotsji varte i 6 timer og 20 minutter. Det ble en lang batalje. De to skal opp mot hverandre allerede i morgen ettermiddag. Etterpå tok de seg tid til en 15 minutter lang internasjonal pressekonferanses.

— Jeg er ikke spesielt utslitt. Vi får se i morgen om denne kampen har tært på, sa Anand.

— Det gjelder det samme for meg, sa Magnus Carlsen. Etterpå dro begge rett på spillerhotellet uten å svare på flere spørsmål.

En som støtter Magnus Carlsens beslutning om å fortsette å spille er den britiske stormesteren Nigel Short.

Many people complain about quick draws. Some of the them are also complaining about Magnus playing on here. It is his right #CarlsenAnand

— Nigel Short (@nigelshortchess) November 17, 2014

Les også

  1. Carlsen: - Anand forsvarte seg veldig godt

  2. Slik var parti syv i sjakk-VM

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen