Sjakk

Religiøs leder vil gjøre sjakk ulovlig: - Det er forbudt i Islam

— Stusselig, sier stortingspolitiker og sjakkentusiast Abid Raja om utspillet.

Stormufti Sheikh Abdulaziz al-Sheikh mener sjakk er bortkastet tid og en årsak til hat.
  • Sindre Trygsland

Den britiske storavisen The Guardian omtaler onsdag uttalelsen fra den Saudi Arabiske stormuftien Sheikh Abdulaziz al-Sheikh. På spørsmål på et TV-program om dagligdagse religiøse spørsmål, sa han tydelig sin mening om sjakk.

Al-Sheikh er av oppfatningen at det stadig mer populære sporten er haram, og at den bør forbys i Saudi Arabia. Haram er et arabisk ord som betyr at noe er forbudt innenfor Islam.

— En årsak til hat og fiendtlighet

— Sjakk er inkludert i uttrykket gambling, og det er bortkastet tid og penger. Det er en årsak til hat og fiendtlighet mellom spillere, sier stormuftien ifølge The Guardian.

Utspillet faller ikke i god jord hos stortingspolitiker Abid Raja, som selv er muslim og en ivrig sjakkspiller.

Abid Raja er en ivrig sjakkspiller, og han reagerer på stormuftiens påstand om at sjakk er ulovlig i Islam.

— Det blir veldig stusselig fra en stormufti å fokusere på sjakk, et intelligensfremmede og fredelig spill, når landet hans er arnestedet for terrorisme, både ideologisk og finansielt. Kanskje burde stormuftien heller fokusere på politikken i egen land, sier Raja.Han nevner brudd på menneskerettigheter og menneskeverdet, kvinners manglende rettighet, manglende religionsfrihet og synet på seksuelle minoriteter som saker som burde stå høyere på stormuftiens liste.

— Jeg har hørt også tidligere dette med at sjakk er haram, men alminnelige muslimer bryr seg seg ikke om dette tøvpratet, og det bør alle muslimer faktisk gjøre, ikke bry seg om alt menneskefiendtlig tøvprat, sier han.

Blir ikke lenger overrasket

Stormuftien viser til et vers i koranen som forbyr rusmidler, gambling, avgudsdyrkelse og spådom som begrunnelse for hvorfor sporten bør forbys.

— Muftier med slike uttalelser som dette overrasker ikke lenger. De har også karakterisert snømannen som "uislamsk". Jeg har hatt stor glede av sjakken, og ble nå påminnet om hvor lenge det er siden sist jeg spilte, så nå skal jeg spille meg et parti haram-sjakk på mobilen, sier Raja.

The Guardian skriver at sjakk i 1979, etter den islamske revolusjonen, ble forbudt i det offentlige i Iran, siden det ble assosiert med gambling.

Også den britiske stormesteren Nigel Short reagerer på uttalelsene til stormuftien. Han stempler påstanden om at det er en årsak til hat som "tåpelig".

— Jeg ser ikke på sjakk som en fare for samfunnet, sier han til BBC.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

Les også

  1. Carlsens første seier i Nederland

  2. Blind sjakkspiller må gjennom test for å motbevise juks

Les mer om

  1. Sjakk