Sjakk

Sjakkekspert: - Carlsen spilte som da han var 13 år

Mener Magnus Carlsen gikk tilbake til røttene da verdenstoeren ble feid av banen.

I FORM: Magnus Carlsen har funnet tilbake til røttene, mener sjakkekspert. Det betyr en mer offensiv stil ved sjakkbrettet. Foto: NTB scanpix

 • Nicholas Bergh
  Journalist

Etter imponerende spill i 2014 har Fabiano Caruana markert seg som en reell utfordrer til sjakktronen. Fredag ble han imidlertid satt på plass av verdensmester Magnus Carlsen. Nordmannen tok en svært imponerende seier, selv om han spilte med de svarte brikkene.

– Det var over all forventning, sa Magnus Carlsen til TV 2 etter partiet.

Les også

Magnus Carlsen knuste verdenstoeren: - Det var over all forventning

Carlsen unngikk å styre partiet mot remis, og gikk heller «all in» for seieren. Det betalte seg da Caruanas forsvar gikk i oppløsning etter et dronningbytte.

– Det er nok veldig deilig for Magnus å slå ham. Etter dette kan man ikke lenger si at de er jevne, verdensmesteren er tross alt verdensmesteren. Ingen er viktigere å slå for Magnus, og det er overbevisende at han i tillegg gjør det med svarte brikker, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn til Aftenposten.

– Tilbake til røttene

Partiet var en del av en tradisjonsrik turnering i Wijk aan Zee, Nederland. Carlsen var 13 år da han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i samme turnering i 2004. Atle Grønn mener fredagens seier minnet om en yngre versjon av Carlsen.

Les også

Slik var superduellen mellom Carlsen og Caruana

– Magnus vant med et angrepsparti, når han vinner er det ofte etter et seigt sluttspill eller et posisjonelt parti. I dag spilte Magnus mer som han gjorde da han var 13-14-år. Han gikk tilbake til røttene, sier Grønn.

– Ja, dette var nok litt utypsik Magnus. Han har vært ute etter å skape sjanser også med svart. Han vil prøve å spille mindre gjerrig og heller få mer dynamisk og spennende sjakk, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til VG.

– I VM var det mye fokus på ikke å tape — nå kan han spille friskere, fortsetter Agdestein.

Delt andreplass

Carlsen har nå vunnet seks av 17 langsjakkpartier mot Fabiano Caruana. Italieneren står fortsatt med fire seire mot nordmannen.

— Jeg er mektig imponert, jeg trodde ikke dette på forhånd. Han har et program fremover som gjør at han har gode sjanser videre. Nå peker alle piler oppover, sier toppspiller og TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer ifølge NTB.

Fredagens seier var også viktig for Carlsens jakt på turneringsseieren. Nordmannen er nå på delt annenplass. Den ukrainske veteranen Vasilij Ivantsjuk leder, etter at han spilte remis mot kroaten Ivan Saric i går.

Lørdag spiller Carlsen mot kvinneverdensmesteren, kinesiske Hou Yifan.

– Mange kvinner spiller veldig taktisk, Hou Yifan er én av dem, sa Carlsen etter seieren over Caruana.

 1. Les også

  Carlsen-seier før møtet med sin største utfordrer

 2. Les også

  Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Les mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen