Sjakk

Agdestein hyller Fabiano Caruana: – Verdens beste akkurat nå

Den kommende VM-utfordreren vinner turneringer på løpende bånd. Men Magnus Carlsen er ikke skremt.

Fabiano Caruana er i superslag. I november møter han Magnus Carlsen i VM.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

STAVANGER: I november skal han møte Magnus Carlsen (27) til VM-kamp. Nå er Fabiano Caruana (25) i fyr og flamme.

Torsdag sikret Caruana Norway Chess-tittelen etter en dramatisk avslutning. Det var hans tredje turneringsseier for året.

Over hele verden snakker sjakkentusiaster om at Carlsen endelig har en verdig utfordrer.

– Han spiller bra. Det blir en spennende utfordring i høst, men det er ikke avskrekkende, vurderer Carlsen overfor Aftenposten.

  • FIKK DU MED DEG DENNE STORE SNAKKISEN? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

– Verdens beste

Før Norway Chess hadde Caruana allerede vunnet Grenke Chess, der Carlsen også havnet på annenplass. I tillegg vant amerikaneren kandidatturneringen i mars, som sikret ham VM-kampen.

Carlsen har en luke på 19,4 poeng ned til Caruana på den daglig oppdaterte verdensrankingen.

Magnus Carlsen ser frem til en «spennende utfordring» - VM-kampen mot Fabiano Caruana.

Magnus Carlsens tidligere trener Simen Agdestein var kommentator for den offisielle Norway Chess-sendingen. Da Caruana vant det avgjørende partiet, utropte Agdestein amerikaneren til «verdens beste turneringsspiller akkurat nå». Det er en tittel som lenge har vært – og ifølge mange fortsatt er – forbeholdt Carlsen.

– Caruana har vært i kjempeform. Han har vunnet den ene turneringen etter den andre og vært foran Magnus både her og i Grenke. Sånn sett er han kanskje den beste, sier Agdestein til Aftenposten.

Selv har Carlsen vunnet de to prestisjetunge turneringene Tata Steel Chess og Shamkir Chess i 2018.

– Sånn som det ser ut nå, har Magnus og Caruana vært omtrent like gode, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Ikke helt fornøyd

Magnus Carlsen var som vanlig mest populær blant autografjegerne under Norway Chess. Men etter triumfen var Caruana også en ettertraktet mann.

Caruana legger ikke skjul på at han er fornøyd med formen, selv om han hadde ting å utsette på spillet i Norway Chess.

– Her var det veldig vanskelig. Det var veldig «shaky». Jeg ble hjulpet av mange faktorer. Noen spillere var ikke på sitt beste. I tillegg hadde jeg litt flaks på den siste dagen, som alltid hjelper. Også spilte jeg to bra partier (mot Karjakin og Anand, journ.anm.), sier Caruana.

Amerikaneren forteller at han nå reiser videre for å spille lyn- og hurtigsjakkturneringer i Paris og Leuven. Deretter retter han fokuset mot VM-kampen. Carlsen skal på sin side spille en turnering i Biel, Sveits i juli. Resten av nordmannens VM-oppkjøring er ennå ikke offentliggjort.

Tror på jevn kamp

Caruana har understreket at prestasjonen i Norway Chess har liten betydning for VM-kampen. Men at Caruanas form skaper store forventninger til VM, er det liten tvil om.

– Det lover veldig bra for VM-kampen, sier Atle Grønn.

Simen Agdestein roser Fabiano Caruana. Her sitter VM-utfordrer Caruana mellom Agdestein og kommentator kollega Anna Rudolf, etter at amerikaneren vant Norway Chess.

Han holder imidlertid Carlsen som favoritt. Det gjør også Viswanathan Anand, som tapte for Carlsen i både 2013- og 2014-VM. Anand mener imidlertid at alt ligger til rette for en jevn VM-duell i november.

– Potensialet er der. Caruana er bare 20 poeng bak på rankingen. Det tyder på at begge sider vil true hverandre.

VM-kampen spilles i London fra 9. november.

Les mer om

  1. Sjakk