Sjakk

- Ikke engang Carlsen har spilt så bra før

Konkurrenter og eksperter er lamslåtte etter Fabiano Caruanas «utenkelige prestasjon». Nå spekuleres det i om hvorvidt Magnus Carlsens posisjon som verdensener er truet.

Fabiano Caruana spilte med svarte brikker da han beseiret Magnus Carlsen tidligere i Sinquefield Cup. Nå møter Carlsen formspilleren igjen. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Fabiano Caruana (22) har sjokkert sjakkverden med sine prestasjoner i toppturneringen Sinquefield Cup i St. Louis de siste dagene. Italieneren har vunnet syv strake partier i turneringen, som regnes som tidenes sterkeste sjakkturnering.

Franskmannen Maxime Vachier-Lagrave, som er rangert som nummer ni i verden, hyllet Caruana etter å ha blitt beseiret av italieneren natt til torsdag norsk tid.

Atle Grønn fulgte sjakk-OL i Tromsø for NRK. Foto: NTB SCANPIX

— Akkurat nå gjør han rett og slett ikke feil. Jeg har aldri sett dette. Jeg har ikke engang sett Magnus (Carlsen, journ. anm) spille så bra noen gang, sa Vachier-Lagrave ifølge chess.com.For det er ingen tvil om at verdensener Carlsen har blitt satt i skyggen av ett år yngre Caruana de siste dagene. Derfor kunne ikke rammen vært bedre foran partiet mellom de to, som går av stabelen klokken ni torsdag.

— Det er et gigantisk prestisjeoppgjør, slår sjakkekspert Atle Grønn fast.

- En pondus å leve på

Grønn, som jobber som ekspert under NRKs sjakksendinger, mener partiet også er interessant sett i lys av at Magnus Carlsen fortsatt vurderer å boikotte VM-kampen mot Viswanathan Anand, på grunn av at kampen skal spilles i Sotsji.

— Partiet mellom Carlsen og Caruana vil ha mye å si for hvordan den kommende VM-kampen oppfattes. Hvis Magnus taper vil han fremdeles være verdensmester, men det vil komme spekulasjoner om han kanskje ikke er verdens beste lenger. Derfor vil det være viktig å holde Caruana til remis, sier Grønn.- Det er noe helt annet å gi fra seg VM-tittelen når man likevel er anerkjent som verdens klart beste. Da har du en pondus å leve på. Det er ikke like lett å si at han er best dersom han taper mot Caruana, fortsetter han.

- Magnus er uansett en ener

Jon Ludvig Hammer er Norges nest beste sjakkspiller. Foto: NTB SCANPIX

Jon Ludvig Hammer gikk på Norges Toppidrettsgymnas sammen med Magnus Carlsen, og Hammer er selv rangert som Norges nest beste sjakkspiller. Han mener at Carlsen, uansett utfall i partiet torsdag, vil være en klar ener etter turneringen.— Caruana vil på ingen måte regnes som verdens beste om han vinner mot Magnus. Jeg vet ikke hvordan det vil påvirke VM-kampen, men vi har uansett et veldig fint rangeringsystem som viser prestasjoner over tid. Magnus kommer til å være nummer en med klar margin når turneringen er over, sier Hammer, som er TV2s ekspert under kanalens sendinger fra Sinquefield Cup.

Les også

- Det ble mye lettere enn jeg hadde trodd

— Caruana har spilt fantastisk bra denne turneringen, men han har ikke vist at han kan opprettholde dette nivået over tid, legger Hammer til.Nettstedet 2700chess.com har utarbeidet en såkalt live-ranking. Den viser at Caruana har passert Levon Aronian på rankingen i løpet av turneringen, og at han nå kun er 31 poeng bak Carlsen. Med seier natt til fredag vil Caruana anslagsvis redusere denne luken til 19 poeng.

Italieneren vil i såfall ha fullført et jafs på 70 poeng dette kalenderåret. I januar 2014 var Caruana nemlig 90 poeng bak Carlsen.

Sammenlignes med Kasparov

I flere av sine syv seire har Caruana sikret seg en fordel allerede etter åpningen. I denne delen av spillet ser Atle Grønn en vesentlig forskjell mellom Caruana og Carlsen.

— Caruana er klart bedre i åpningsforberedelsene. Magnus har med vilje valgt å tone ned åpningsforberedelser, for å øke sjansene for uteoretiske stillinger, sier Grønn.

Han mener Caruanas åpninger minner om sjakklegenden Garry Kasparov, som dominerte sjakken mellom midten av 80-tallet til 2005.

— Caruana følger Kasparovs oppskrift, ved at han jobber hardt for å få en klar fordel allerede etter åpningen med hvit. Han spiller kritiske åpningsvarianter, og når det lykkes er det ekstremt effektivt.- Caruana lykkes i åpningene i parti etter parti, og han er den første siden Kasparov som dominerer i åpningene slik vi ser ham gjøre nå, sier Atle Grønn, som presiserer at han mener at Carlsen fortsatt er bedre i rolige stillinger og i avslutningen av partiene, det såkalte sluttspillet.

- Absurd om han slår Carlsen

Superlativene har haglet om Caruanas prestasjoner, og Atle Grønn og Jon Ludvig Hammer stiller seg naturligvis i rekken av gratulanter.

— Det er en helt utenkelig prestasjon egentlig, sier Atle Grønn.

— Jeg vil si det er det mest oppsiktsvekkende i en enkeltturnering i sjakkhistorien. Dette er den sterkeste turneringen i rating noensinne, og han har slått nummer to i verden, Levon Aronian, og verdensmesteren på veien, poengterer han.

Jon Ludvig Hammer er også meget imponert.

— Det blir helt absurd om han vinner mot Carlsen også. Syv av syv har aldri skjedd før i en slik turnering, og åtte av åtte er bare en helt annen verden. Vi begynner å gå litt tom for ord i sjakkmiljøet, sier Jon Ludvig Hammer.

- Magnus vil ha revansje

Carlsen startet turneringen på ujevnt vis, men har nå tatt to strake seire mot Levon Aronian og Hikaru Nakamura. Nå kommer altså en formidabel oppgave, ved å prøve å stoppe en Caruana i storform, og det med de svarte brikkene.Jon Ludvig Hammer er usikker på om kameraten Carlsen vil være fornøyd med remis mot Caruana.

— Han er nok innstilt på å stoppe seiersrekken til Caruana, men samtidig har han lyst til å revansjere tapet mot Caruana i første halvdel av turneringen.

— Jeg tror Magnus kommer til å prøve å kontrollere partiet, men også være villig til å ta risiko for å sikre seg en seier. Det blir et veldig interessant parti, sier Hammer.

- Jeg er bedre enn Caruana

Selv er Magnus Carlsen selvsikker foran storoppgjøret.

— Det er ikke noe hokuspokus. Jeg har spilt mot Caruana mange ganger før - tapt mange ganger, men vunnet flere ganger. Det er bare å ikke spille sånn som de tre siste motstanderene hans har gjort. Før det spilte han bra, og han har fortsatt å spille bra, men han har liksom fått ett poeng her og ett poeng der mens han har sett en annen vei, og sånn skal det ikke være, sa Carlsen til TV 2 onsdag.

— Han er god med hvit, men jeg regner meg fortsatt som en bedre spiller, så får jeg heller spise de ordene om det skulle gå bra, sa Carlsen.

TV 2 Sportskanalen sender partiet mellom Carlsen og Caruana torsdag fra klokken halv elleve norsk tid.

Les også

  1. Sjakk-Carlsen: - Kollaps på alle fronter

  2. Carlsen i form slo verdenstoer

  3. Magnus Carlsen fikk VM-frist ytterligere utsatt

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen