Ny Carlsen-nedtur i finalen

Magnus Carlsen åpnet best i Grand Final-duellen mot Hikaru Nakamura søndag, men måtte til slutt gi tapt etter lynsjakk. Nordmannen ligger under 1-2 i finalen.

Magnus Carlsen er på etterskudd i finalen.

Hurtigsjakkpartiene i det tredje finaleoppgjøret mellom Carlsen og Nakamura søndag foregikk helt likt som i lørdagens kamp, bare med et rollebytte.

For denne gangen var det Carlsen som skulle ta initiativet med seier i første parti med svarte brikker før Nakamura utlignet etter en rask remis. Amerikaneren vant det tredje partiet med hvite brikker, før remis i det fjerde hurtigsjakkpartiet førte til at det måtte avgjøres med lynsjakk.

I lynsjakken ble det også rollebytte fra lørdagens finalekamp, da Carlsen gikk seirende ut. For denne gangen var det Nakamura som trakk det lengste strået og tok tilbake ledelsen i Grand Final med 2-1.

I motsetning til semifinalene i turneringen, som ble avgjort med best av fem oppgjør, spilles finaleserien i best av sju kamper. Carlsen har dermed ikke kniven på strupen når finalen fortsetter mandag, men tåler ikke mange flere feilskjær.

Les også

Mener alle idrettsstjerner burde få tilbud om hjelp

Tidlig initiativ

Carlsen fikk tidlig fordelen i det første hurtigsjakkpartiet etter at Nakamura nok en gang gikk for en litt ukonvensjonell åpning med sine hvite brikker.

Nakamura hadde mest tid på seg, men den norske verdensmesteren hadde ingen planer om stillingskrig og la press på motstanderen med flere av brikkene sine. Amerikaneren prøvde forgjeves med avbytte av sine offiserer, men måtte til slutt gi tapt.

Akkurat som i lørdagens finalekamp endte det andre partiet med en veldig rask remis. Lørdag var det Nakamura som godtok en kjapp remis etter å ha tatt ledelsen i første parti med svarte brikker, søndag var rollene snudd.

Med remis i annet parti etter under 20 trekk for annen dag på rad måtte finalemotstanderne trekke på smilebåndet, men etter det tredje partiet var Carlsen langt mindre fornøyd etter tap med svarte brikker.

Så stygt ut

Carlsen måtte gi tapt i det partiet etter at løperen til Nakamura truet med å plukke bonde etter bonde, og i fjerde hurtigsjakkparti så det også stygt ut for den norske verdensmesteren.

Både på første og annen dag klarte Nakamura å vinne med svarte brikker mot Carlsen, og i det fjerde partiet i søndagens oppgjør så amerikaneren ut til å gjøre det igjen, men Carlsen fikk reddet inn remis og avgjørelse i lynsjakk.

Amerikaneren, som er spesielt god i lynsjakk, vant det første av de tre avgjørende lynsjakkpartiene og klarte å sikre seieren med remis i annet lynsjakkparti.

Det gikk fort mot slutten, og Carlsen så ut til å sikre den nødvendige seieren som ville ført til armageddon, men etter remis er Nakamura igjen i førersetet i finaleturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour.

De fire sterkeste spillerne fra de fire tidligere turneringene i nordmannens onlinetour møtes i Grand Final. I semifinalene slo Carlsen ut Ding Liren, mens Nakamura tok seg videre mot Daniil Dubov.

Førstemann som vinner fire kamper i finalen stikker av med totalseieren og sikrer seierspremien på 2,7 millioner kroner.

(©NTB)