Sjakk

Norsk 19-åring med absurd VM-parti. Nå vil ekspert ha regelendring.

– Jeg trodde det var restriksjoner på det.

Johan-Sebastian Christian fikk det svært lett i andre VM-runde. Her fra Qatar-VM i fjor.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

JOHAN-SEBASTIAN CHRISTIANSEN-HASSAN AL BARGI 1–0

Det er ikke bare Magnus Carlsen som spiller VM i disse dager. 19-åringen Johan-Sebastian Christiansen fra Sandefjord stiller også i Saudi-Arabia.

Dermed får sjakktalentet teste seg mot verdensklassespillere de neste dagene. I andre VM-runde tirsdag fikk imidlertid Christiansen langt enklere motstand.

Han vant nemlig på 11 trekk - noe som er svært uvanlig i et VM.

Her setter Johan-Sebastian Christiansen sin motstander i sjakk matt.

Det hører med til historien at Christiansen møtte Hassan Al Bargi fra vertsnasjonen Saudi-Arabia. Han har kun 1621 i rating - og er dermed på nivå med en norsk hobbyspiller. NRK-ekspert Torstein Bae var likevel overrasket.

– 11 trekk! Det var ikke særlig god innsats av motstanderen, selv om han er en veldig klubbspiller. Det var veldig tidlig, sa Bae da resultatet ble lest opp i direktesendingen.

Vil du oppdatere deg på hvordan det går med Magnus Carlsen i VM? Les mer her:

Les også

Magnus Carlsen slo tilbake etter marerittstart

– Ikke uventet

Jonathan Tisdall, tidligere toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, stusser ikke over Christiansens prestasjon.

– Feltet er ikke helt jevnt. Det er ikke uventet at dette skal skje med Johan-Sebastian. Han er en flink og farlig mann, sier Tisdall.

Han reagerer imidlertid på at spillere som har så lav rating som Al Bargi får delta i turneringen. Tisdall synes dessuten reglene bør endres slik at det stilles hardere krav til rating.

– Det er litt uvanlig. Jeg trodde det var restriksjoner på det. At det er noen lokale spillere er greit, men det ser ut som det er for mange av dem som har altfor lav rating, sier den tidligere toppsjakksjefen.

Christiansen brukte dermed ikke mye krefter på å slå tilbake etter tapet for den aserbajdsjanske toppspilleren Eltaj Safarli i runde 1. 19-åringen tok en ny seier mot lavere rangerte Baha Miswadah i runde 5, og endte dermed på 2 poeng av 5 mulige på første dag av hurtigsjakk-VM.

Christiansen er kjent som en spesialist i lynsjakk. Det er ventet at han vil slå enda bedre fra seg i lynsjakk-VM, som starter fredag.