Carlsens VM-dilemma

Magnus Carlsen er trolig ferdig med å spille VM-kamper. «Blir et stort tomrom», mener Det internasjonale sjakkforbundet. Men i sommer kan alt snus på hodet igjen.

En stor dataskjerm. Et headset på hodet. Og utallige TV-kameraer rundt ham.

Slik var settingen da Magnus Carlsen innledet Oslo Esports Cup fredag. Turneringen spilles på PC-er, men alle spillerne sitter i samme studio på Nydalen i Oslo.

Samtidig er nordmannen i ferd med å vende ryggen til sjakkens mest tradisjonsrike konkurranse.

For Carlsen heller fortsatt mot å droppe VM i langsjakk, altså gi fra seg VM-tittelen.

I denne artikkelen snakker Carlsen om fristen fra Det internasjonale sjakkforbundet (Fide), når han skal ta det endelige valget og den eneste grunnen til at han ikke foreløpig har sagt et klart og tydelig «nei».

– Et veldig, veldig klart nei

Snart et halvt år er gått siden Carlsen sjokkerte sjakkverdenen. Etter VM-kampen mot Jan Nepomnjasjtsjij, Carlsens femte, sa nordmannen at han trolig ikke ville spille VM i langsjakk mer.

– Vil en slik beslutning få juridiske konsekvenser for Carlsen?

– Nei. Han har ikke noe forpliktelse til å forsvare tittelen, skriver pressetalsmann David Llada i Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) til Aftenposten.

VM-kampen spilles etter planen rundt vinteren/våren 2023. Men Llada bekrefter at FIDEs frist til Carlsen blir etter sommeren. Da vil nordmannen få tilsendt en kontrakt så snart de økonomiske betingelsene, vertsbyen og motstanderen er klar.

Carlsen sier det er helt greit at han ikke får mer tid.

– Hadde fristen vært nå, ville det blitt et veldig, veldig klart nei. Det er greit å følge med på kandidatturneringen, og få unnagjort den, og så ta den endelige beslutningen, sier Carlsen.

Magnus Carlsen tror online-sjakk blir en mye større del av fremtiden hans.

Den eneste grunnen

Kandidatturneringen spilles fra 16. juni. Der skal åtte av verdens beste spillere konkurrere.

Den store gulroten er å få møte Carlsen til VM-kamp – i utgangspunktet. Men Carlsen har altså uttrykt at han mangler motivasjon til å spille flere VM-kamper. Dermed tar tiden som verdensmester mest sannsynlig slutt etter snaut ti år.

– Hva gjør at du fortsatt er litt usikker?

– Det kan hende at når jeg ser motstanderen, så vil jeg finne en motivasjon til å prøve én gang til. Men det føles ikke så veldig sannsynlig akkurat nå, sier Carlsen.

I desember kom Carlsen med et lite forbehold. Dersom 18-åringen Alireza Firouzja, som herjet mot slutten av 2021, ble VM-motstander, åpnet Carlsen for å likevel spille. Dermed vil være knyttet massiv spenning til hvordan iraneren som nå representerer Frankrike gjør det i kandidatturneringen.

– Angrer du på den at du pekte ut Firouzja sånn?

– Det at han hadde den fantastiske perioden han hadde, og dukket opp som en potensiell utfordrer, var egentlig veldig motiverende. Det er den eneste grunnen til at jeg ikke har sagt 100 prosent nei, sier Carlsen.

Dersom Carlsen trekker seg, blir VM-kampen mellom vinneren av kandidatturneringen og annenplassen.

– Vil etterlate seg et stort tomrom

Carlsen har uansett ingen planer om å legge opp som sjakkspiller. Det er langsjakk-VM – med 14 partier mot samme spiller – han har fått nok av.

David Llada understreker at FIDE uansett vil respektere nordmannens avgjørelse.

– Hvis han lar være å forsvare tittelen, vil det være en stor skuffelse for fansen og uten tvil veldig dårlige nyheter for begivenheten. Det vil etterlate seg et stort tomrom, skriver Llada.

– Men sjakk står sterkere enn noensinne, delvis takket være Carlsen. VM-kampen, en av de lengste og mest respekterte tradisjonene i sportsverdenen, vil leve videre, legger han til.

Anish Giri, en Carlsen-konkurrent gjennom mange år, synes Carlsens VM-kvaler gir mening.

– Men Magnus holder døren åpen. Så jeg håper han eventuelt kommer tilbake neste VM-syklus som utfordrer. En ny arrangør eller ny sponsor vil finne en måte å overtale ham til å spille, tror Giri, som også deltar i Oslo Esports Cup.