Sjakk

Sjakkekspert var klar til å felle kritisk dom, men så slo det norske stortalentet overraskende til

– Normalt sett skal ikke en sånn strategi fungere, sier ekspert om Aryan Tari (18).

Aryan Tari vant omspillet i første runde i World Cup tirsdag. Her fra lag-VM i Khanty-Mansijsk i sommer.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

ARYAN TARI-DAVID HOWELL 3,5-2,5

Det var få som trodde at den norske 18-åringen Aryan Tari skulle avansere fra første runde i World Cup, men i tirsdagens omspill vant sjakktalentet mot den langt høyere rangerte David Howell.

Mens Howell er Storbritannias nest beste sjakkspiller og nummer 43 i verden, er Tari Norges fjerde beste og nummer 310 på verdensbasis.

Det ble remis da de møttes både søndag og mandag, men i omspillet var Tari den som håndterte den kortere betenkningstiden best. Etter totalt fem partier med remis, vant han det sjette og gikk videre i utslagsturneringen der hele verdenseliten er samlet.

  • Magnus Carlsen vant spesielt møte, men ekspert er overrasket: – Må heve seg betraktelig

Ekspert ble overrasket

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn peker på at Tari valgte en spesiell taktikk, der han satset på remis for å komme til partier med kortere betenkningstid. At taktikken endte med triumf, overrasker eksperten.

– Personlig hadde jeg tenkt til å kritisere Aryan for den taktikken. Jeg hadde ikke tro på den. Jeg trodde at han måtte være mer offensiv, sier Grønn, som har tittelen internasjonal mester i sjakk.

Han beskriver seieren som «en veldig stor prestasjon, veldig gledelig og overraskende».

– Det var interessant å se hvordan matchen forløp. Ingenting tyder på at Aryan skulle klare det. Han spilte veldig taktisk på hele tiden å komme til kortere betenkningstid, og normalt skal ikke en sånn strategi fungere mot en så sterk spillere, vurderer Grønn.

Sjakkekspert Atle Grønn lot seg overraske over Aryan Tari.

Tari slet kraftig i det andre omspillspartiet, men greide å redde remis. Men da motstander Howell valgte å ta remis etter bare syv trekk i det neste hurtigsjakkpartiet, kom vendepunktet.

– Han fikk Howell med på kjøret. Da også Howell begynte å spille taktisk på remis, var det psykologiske overtaket borte. Det er imponerende at en 18-åring klarer å vinne en sånn type psykologisk duell, sier Grønn.

– Helt konge

I det avgjørende partiet var Aryan Tari overlegen. Norges nest beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer beskrev det som «enveiskjøring».

– Det var helt konge. Et av de beste partiene jeg har spilt, sier Tari selv til sjakknettstedet Matt & Patt.

Tari synes det er rart at Howell valgte å ta remis etter bare syv trekk i det nest siste partiet.

– Jeg har alltid trodd at jeg hadde sjanser i denne matchen. Jeg er veldig glad for at jeg klarte meg, men jeg var sikker på at jeg var ferdig i dag, sier Tari.

Muligheter for ytterligere avansement

Nå venter amerikanske Alexander Lenderman. Han er rangert som nummer 370 i verden – et godt stykke bak Ari. Men også Lenderman slo en spiller som var rangert langt høyere i den første runden.

– Når det nå viste seg at taktikken fungerte, vil han nok prøve den igjen. Det er en taktikk som er psykologisk slitsom, og det er grenser for hvor mange ganger du kan spille på remis uten å gå på tap. Men Aryan tenker nok at det er hans sjanse, sier Atle Grønn.

– Det som er kult, er at jeg har gode sjanser der. Men det er en åpen match, og han er en solid type som kan gjøre rare ting iblant, sier Aryan Tari.

Magnus Carlsen er også med i World Cup-turneringen. Han møter veteranen Aleksej Dreev i andre runde onsdag.

Carlsen må ta seg forbi fem hindre til for å nå finalen.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen