Sjakk

Drømmestart for Magnus Carlsen. Så kom problemene.

Magnus Carlsen så ut til å utklasse Jeffery Xiong i Clutch International-turneringen som startet lørdag, men den amerikanske tenåringen slo hardt tilbake.

Magnus Carlsen har kommet godt i gang i kvartfinalen i utslagsturneringen Clutch International. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

 • NTB

Magnus Carlsen så ut til å utklasse Jeffery Xiong i Clutch International, men den amerikanske tenåringen slo tilbake. Bare ett poeng skiller etter første dag.

Carlsen vant sine tre første hurtigsjakkpartier mot Xiong i kvartfinalen og så ut til å skulle gjøre kort prosess, men 19-åringen lot seg ikke knekke. Han fikk remis i det fjerde og sjokkerte Carlsen ved å vinne med svarte brikker i det første «clutch»-partiet, der det var dobbelt poeng for seier.

Dermed var Carlsens ledelse barbert fra tre til ett poeng før dagens siste parti. Der så Xiong ut til å være på vei mot en ny seier som ville sendt ham i ledelse etter første dag, men Carlsen svarte med noen briljante trekk som utlignet stillingen og berget remis.

– De tre siste partiene var «shit». Jeg burde ikke si det, men sånn følte jeg det, sa Carlsen i arrangørens overføring.

Les også

Dubov vant Rapid Challenge etter thrillerfinale

Les også

Dubov slo tilbake i Rapid Challenge – sikret avgjørende finalekamp onsdag

– I det første partiet ble det noen feil, men de to neste var ganske bra. Så gikk det nedoverbakke. Jeg ble litt trøtt mot slutten, og han spilte mye bedre enn i begynnelsen. Han skal ha ros for å heve seg, men jeg må spille mye bedre mandag. Da bør det gå bra.

Etter første dag leder verdensmesteren med 4,5 poeng mot 3,5.

Carlsen møter Xiong i best av 12 hurtigsjakkpartier som skal avvikles over to dager, og turneringsformatet er utarbeidet for å bevare spenningen. Den lever uansett til mandagens «clutch»-partier.

Tre strake

I det første partiet spilte Carlsen med hvitt. Han kom under materielt da Xiong tidlig slo en springer, men han avslo muligheter for remis og spilte seg til et overtak som han omsatte i seier etter 59 trekk. Carlsen slapp unna med en miss mot slutten og ristet på hodet da seieren var i havn.

– En berg-og-dalbane av et sjakkparti, sa kommentatorene i Chess24-sendingen.

I det neste partiet så det lenge ut til å gå mot remis, men Carlsen viste styrke i sluttspillet og halte seieren i land etter 68 trekk.

Xiong var rystet, og Carlsen viste ingen nåde da han dominerte det tredje partiet på vei mot seier etter 44 trekk og 3-0-ledelse. Da så det mørkt ut for motstanderen.

Les også

Rival slo kraftig tilbake mot Magnus Carlsen: – En grusom dag

Les også

Carlsen mistet finaleplassen. Så kom han med en klar melding på Twitter.

Oppgitt

I fjerde parti fikk amerikaneren sitt første halvpoeng med remis etter 53 trekk, men han fortvilte over å ha oversett en Carlsen-tabbe i sluttspillet som kunne gitt Xiang seierssjanse.

– Det partiet var veldig viktig. Jeg var i tauene, og 90 prosent av tiden omsetter Carlsen en slik stilling i seier. Om jeg hadde tapt det partiet kunne han gjort rent bord, sa Xiong.

I femte parti skaffet Xiong seg et klart overtak med svarte brikker, men en tilbakelent Carlsen utlignet overtaket og så ut til å berge remis inntil partiet igjen vippet amerikanerens vei mot slutten. Det var over etter 50 trekk. En oppgitt Carlsen rettet fingeren som en pistol mot egen tinning som signal på at han falt for eget grep.

I det siste partiet hadde Carlsen trøbbel igjen, men kom seg ut av det. Det ble remis etter 53 trekk.

Turneringen arrangeres av St. Louis Chess Club og har premiesum på 265.000 dollar, rekord for en onlineturnering. Hver utslagsduell består av 12 hurtigsjakkpartier spilt over to dager. Poengene dobles i de to siste partiene første dag, mens de tredobles i de to siste partiene siste dag.

(©NTB)

Les mer om

 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk

Flere artikler

 1. SJAKK
  Publisert:

  Magnus Carlsen slapp med skrekken i stor turnering: – Dette var ingen lett seier

 2. SJAKK
  Publisert:

  Carlsen rundspilte rival og nærmer seg semifinale

 3. SJAKK
  Publisert:

  Dubov vant Rapid Challenge etter thrillerfinale

 4. SJAKK
  Publisert:

  Magnus Carlsen rotet bort ledelsen

 5. SJAKK
  Publisert:

  Magnus Carlsen kunne smile igjen – tok grep etter den sure nedturen

 6. SJAKK
  Publisert:

  – Fredag har jeg bare én sjanse, og det er å gå berserk