Sjakk

Planen til Carlsen gikk i vasken

— Det var et skammelig kort parti, sa Magnus Carlsen etter den niende duellen mot Anand i VM-kampen.

Magnus Carlsen spilte bare remis med hvit-fordel i VMs niende kamp. Men han kan fortsatt vinne VM-kampen uten å vinne noen av de resterende tre kampene. Han må bare unngå tap.
  • Kurt B.M. Haugli

Magnus Carlsen — Vishy Anand 0,5-0,5 (5-4 sammenlagt):

SOTSJI (Aftenposten): Det ble uavgjort i den niende kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

— Jeg hadde planer om å sette presse på ham i dag, sa Magnus Carlsen til norske medier etter at det hele var over bare en time og ett minutt etter at han hadde startet kampen med hvit-fordel.

Umulig stilling på brettet

Det gikk ikke som planlagt. Han fikk aldri lagt det presset på Anand som han ønsket. Dermed ble det et rekordkort parti mellom de to VM-duellantene. Det korteste av de 19 VM-partiene disse to har gjennomført.

— Jeg så ingen gode muligheter i den stillingen som var på brettet. Da ble det bare sånn. Men med tanke på matchsituasjonen var det ikke så kritisk. Jeg måtte bare gjøre en objektiv vurdering ut fra hvordan stillingen var i partiet, fortalte Magnus Carlsen da han tok en kort runde med norske medier på norsk.

svp://21020?view=ap

Se Aftenpostens studiosending før torsdagens parti

Kan spille remis i resten av partiene

På den internasjonale pressekonferansen var 23-åringen klar på at han ikke var så veldig godt fornøyd med dagen. .

— Dette er ingen katastrofe. Men mitt spill var ikke godt nok i dag til å vinne, sa Carlsen da.

At det ikke er katastrofe har han helt rett i. Stillingen er nå 5-4 i kampen om VM-tittelen. Spilleren som først oppnår 6,5 poeng har vunnet. Magnus Carlsen kan spille remis resten av kampene - og vinne. Da vil i så fall seieren komme i det 12. partiet tirsdag.

— Jeg har vært ujevn både når det gjelder spill og i forberedelser. Men vi får se hvordan det går fremover, sa han. .

Han ga skryt til sin motstander Anand etter kampen.

— Han var bedre forberedt enn meg i dag. Men det har vært motsatt andre ganger, sa Carlsen.

Ved god helse

Det har vært noen spekulasjoner rundt helsen til Magnus Carlsen etter at han virket svært trøtt og lite opplagt under tirsdagens parti mot Anand. Når så i tillegg pappa Henrik Carlsen er blitt forkjølet, blir det fort noen som undrer seg. Men disse avfeide Carlsen.

— Jeg er frisk og rask, fortalte han til media.

Og så forsvant han til ventene transport tilbake til sjakkhotellet i Sotsji. Det ble en tidlig kveld som han ikke helt visse hvordan han skulle utnytte.

Uavgjort-mulighet

Allerede i morgen fredag skal den tiende kampen spilles. Denne gangen er Viswanathan Anand som har fordel av å åpne med hvit. Ledelsen til Carlsen er bare på ett poeng. Han har ikke råd til å tape.

Dersom Carlsen taper, ligger det an til at de to spiller uavgjort 6-6 etter de 12 partiene VM-kampen. Da kommer avgjørelsen med hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk torsdag i neste uke.

Les mer om

  1. Sjakk