Sjakk

Nå kan Carlsens store bekymring bli virkelighet: – En del av identiten hans

NRK-ekspert Torstein Bae peker ut Magnus Carlsens akilleshæl.

Magnus Carlsen er klar for European Club Cup. Her blir han avbildet under Sinquefield Cup i USA tidligere i høst.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Det er en snau måned til VM-kampen i London. Men Magnus Carlsen (27) ligger ikke på latsiden.

Verdensmesteren har reist til Hellas for å spille European Chess Club Cup – et slags «sjakkens Champions League». Her skal Carlsen prøve å hjelpe Vålerenga til en topplassering.

Det er imidlertid mer som står på spill.

Nå skiller det nemlig bare 6,7 poeng ned til VM-utfordrer Fabiano Caruana på verdensrankingen. Det betyr i praksis at Carlsen er ett feilskjær unna å bli passert.

– Det handler om å ikke miste verdensrankingen. Det ville vært en dårlig oppkjøring til VM. Det ville virkelig satt to streker under at vi potensielt har en ny konge i sjakkverdenen, sier Bae – i henvisning til 26 år gamle Caruana.

– For selvtilliten inn mot VM vil det bety veldig mye at Magnus fortsatt er nummer 1 på rankingen. Det er verdt noe – selv om differansen nå uansett er liten.

  • Magnus Carlsens pengeavtale med Vålerenga vekker interesse hos NRK-ekspert Torstein Bae. Les mer her.

– En del av identiteten hans

Magnus Carlsen har toppet verdensrankingen siden 2011. Gjentatte ganger har sjakkfans spådd at den imponerende rekken vil bli brutt. Men det har så langt vært falsk alarm. Carlsen har alltid slått tilbake når førsteplassen er truet.

I European Club Cup står Caruana over, mens Carlsen stiller. Det var motsatt under nylig avsluttede sjakk-OL. Da var amerikaneren nær å kapre førsteplassen. Carlsen innrømmet at det var ubehagelig å se utviklingen på rankingen. «Det plager meg», sa han til chess24.com.

– De siste syv årene har Magnus vært på toppen hver eneste dag. Det er en del av identiteten hans, forklarer sjakkstjernens manager Espen Agdestein.

– Noen ganger har det vært nesten litt tilfeldig at han ikke har mistet ledelsen. Han var litt lettet da Caruana ikke passerte ham under sjakk-OL, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen legger ikke skjul på at verdensrankingen er viktig for ham. Her er Carlsen i sammenheng med partiet mot Fabiano Caruana i Sinquefield Cup.

– Det er akilleshælen til Magnus

European Chess Club Cup er bygget opp slik at lagene til enhver tid møter lag som har gjort det omtrent like bra i turneringen. Det betyr at hvis Vålerenga gjør det dårlig, vil Carlsen spilte mot dårligere spillere.

Og ratingsystemet innebærer at tap mot dårligere spillere er mer kostbare. Taper Carlsen mot en spiller med 2600 i rating, for eksempel, vil det være nok til å miste ledelsen på rankingen.

– Det er klart: Én tabbe i ett parti, så går disse syv poengene fløyten, sier NRKs-sjakkekspert Torstein Bae, som understreker at han «tror og håper» at Carlsen ankommer VM som verdensener.

Torstein Bae mener partier mot spillere under 2600 i rating er Magnus Carlsens akilleshæl.

Historien taler imidlertid ikke til Carlsens fordel. Nordmannen har nemlig hatt en tendens til å gå ned i rating under lagturneringer.

– Akilleshælen til Magnus er å spille mot spillere under 2600 i rating, sier Torstein Bae, og utdyper:

– Det er interessant at det er så vanskelig for ham å justere. Det har vært et problem i mange år. Dette er spillere som er kjempefornøyd med remis mot Magnus. Derfor velger de solide åpninger. De er likevel proffe spillere, som ofte ikke gjør tabber. Da er det ikke lett for Magnus å bryte gjennom.

Står over første runde

Torstein Bae mener Carlsen kommer mer til sin rett mot de aller beste spillerne. Og mest sannsynlig barker Carlsen sammen med noen skikkelige storfisker i Hellas.

I første runde er imidlertid Carlsen én av to Vålerenga-spillere som står over. Bae tror Carlsen kan komme til å unngå noen partier der motstanderen har mye lavere rating. Slik kan han begrense risikoen for å miste ratingpoeng.

– Det er vanlig at den beste på laget ikke spiller mot svakere lag – og heller lar de andre ta seg av det. Det kan hende Magnus vil tenke opp mot ratingen, sier Bae.

Det er klubbleder Dag Danielsen som tar ut Vålerengas lag før hver runde. Han bekrefter imidlertid at Carlsen får selv velge om han vil stå over runder.

– Ja, selvfølgelig. Vi bestemmer hvilket lag vi stiller, men Magnus skal snart spille VM. Så Magnus har helt klart innflytelse.

Vålerenga møter belgiske Echiquier Amaytois i første runde av European Chess Club Cup. Det er en kamp Vålerenga må vinne for å kunne kjempe i toppen, mener lagleder Dag Danielsen.

Partiene begynner klokken 14 norsk tid.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen