- 80 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

Vishy Anand gjorde en av sine verste tabber i karrieren.

Magnus Carlsen hadde god grunn til å være fornøyd etter at han slo Vishy Anand i det andre partiet.

SOTSJI (Aftenposten.no): Den spanske sjakkjournalisten Leontxo García er overbevist etter Magnsu Carlsens to kamper. Men det er ikke bare han som er Carlsen-fan i Sotsji. Til glede for unge lokale sjakkspillere tok Magnus Carlsen seg tid til å skrive autografer etter at den første partiet i VM-kampen var klar. Jentene var storfornøyd. Det var Carlsen også.

Han smilte, men det var ikke triumferende Carlsen. På pressekonferansen analyserte han mumlende sitt spill. Fornøyd med seier, men definitivt ikke smilende som en vinner.

Les også

Carlsen: - Jeg så at han slet

Trodde ikke trekket var mulig

Han vet så inderlig godt at det er langt igjen til han eventuelt har forsvart VM-tittelen mot Viswanathan Anand. Men i går var han sikker på seier lenge. Da Anand gjorde en tabbe på slutten var det hele over.

— Jeg trodde ikke det var mulig å gjøre det trekket. Men på det tidspunktet var jeg ganske sikker på at jeg kom til å vinne uansett. Anand hadde en fryktelig posisjon å forsvare, sa Magnus Carlsen etter kampen.

Den verste tabben i karrieren

Det var ikke bare Magnus Carlsen som var overrasket.

— Kanskje den største tabben i Anands karrière, sier den anerkjente sjakkjournalisten Leontxo García i den spanske storavisen El Pais.

SJAKK-AUTOGRAF: Magnus Carlsen var så fornøyd etter seieren mot Anand i gårsdagens parti at han tok seg tid til å skrive autografer. En av de lykkelige autografjegerne var Maria som spiller sjakk i en lokal klubb i Sotsji.

Underveis i kampene beregner sjakkdatamaskiner hvor stor sjanse det er for at den ene eller andre spilleren kan vinne et parti. Vi spurte García om hvor mange prosent han mener det er for at Magnus Carlsen vinner hele kampen og beholder VM-tittelen.— Jeg tror det nå er 80 prosent sikkert at Magnus vinner. For Anands del handler det om å komme seg etter den skuffende tabben. Det kan bli hardt psykisk, sier García.

Dermed leder Magnus Carlsen VM-kampen med 1,5 poeng mot Anands halve poeng som han fikk etter lørdagens remis. Fortsatt er det lenge igjen. Første spiller med 6,5 poeng vinner VM. Under fjorårets VM-kamp i Chennai ble det remis (uavgjort) i de fire første kampene.

Hviledag og sport

Når har Magnus Carlsen overtaket. Han har presset sin indiske utfordrer i to dager på rad. Det kan se ut som om 23-åringen fra Lommedalen er i flytsonen. Men i dag kan han ikke flyte andre steder enn i hotellets basseng. Det er hviledag i Sotsji.

— Det blir en eller annen form for sport i morgen. Og så skal jeg slappe av, sa han på pressekonferansen da han ble spurt om hva han hadde tenkt å bruke hviledagen til.

Han har allerede vært ute på basketbanen etter at han kom til hotellet ved Svartehavets kyst. Det er ikke usannsynlig at han blir å se på hotellets lille idrettsarena også mandag ettermiddag.

— I sjakk, som i all annen sport, er det stor forskjell på seier og tap. Det er klart at dette var en velkommen seier for Magnus Carlsen. Nå kan han legge seg, sove godt og se frem til hviledagen, fortalte manager Espen Agdestein etter at det hele var over.