Sjakk

Karjakin fortviler: – Jeg er grønn av misunnelse

Sergej Karjakin er full av anger etter VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Sergej Karjakin skulle gjerne fått en ny VM-sjanse. Her er han etter tapet for Magnus Carlsen i New York.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

For to år siden ga Sergej Karjakin Magnus Carlsen kamp til døren om VM-tittelen. 9. november starter en ny VM-kamp. Men denne gangen må Karjakin følge med fra sofaen.

I VM-kvalifiseringen, eller kandidatturneringen som det heter i sjakk, ble russeren nemlig slått på målstreken av amerikanske Fabiano Caruana.

– Jeg er grønn av misunnelse på Caruana, sier Karjakin i et intervju med den russiske avisen Sport-Express.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? To år etter VM-kampen legger Carlsen seg flat: – Det var en skandale.

Angrer

Under kandidatturneringen i Berlin var altså Karjakin nær å snyte Caruana for VM-plassen. Men han kunne også hatt Magnus Carlsens plass.

Carlsen var riktignok overlegen da VM-kampen ble avgjort i omspill, men før det ledet Karjakin. Carlsen slo først tilbake i det tiende av tolv partier.

Magnus Carlsen klarte til slutt å beseire Sergej Karjakin i VM-kampen.

Karjakin er full av anger.

– Jeg hadde tross alt en sjanse til å vinne kandidatturneringen i Berlin foran Caruana. Og hadde jeg spilt mer solid i det tiende partiet av VM-kampen, ville Carlsen ha måttet spille kandidatturneringen, sier Karjakin.

Ambisjonene for karrieren

Karjakin er nå rangert som verdens 15. beste sjakkspiller. Veien tilbake til sjakkens største scene kan bli utfordrende.

– Jeg tror sjansene for at han kommer tilbake til en VM-kamp er veldig små. Men han kan vinne lynsjakk-VM, sier ekspert Atle Grønn, som følger russisk sjakk tett.

Under Norway Chess spurte Aftenposten Karjakin om hans ambisjoner for resten av karrieren. Da trakk ikke russeren frem noen konkrete mål. Han kom heller med noen generelle betraktninger rundt eget spill.

– Jeg vil spille mer solid. Jeg skjønner veldig godt at jeg ikke kan vinne hver gang. Men hvis jeg ikke vinner, har jeg ikke lyst til å ende sist i turneringen. Jeg ønsker å gradvis forbedre ratingen min.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk