Sjakk

Suverene Carlsen: - Tenker ikke på hvem som til slutt vil knuse meg

Magnus Carlsen vant Shamkir Chess, og gjorde en av karrièrens beste prestasjoner.

Magnus Carlsen vant Shamkir Chess 2015. Her gliser han etter VM-seieren i Sotsji.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

MAGNUS CARLSEN-RAUF MAMEDOV 1-0

Magnus Carlsen har startet 2015 forrykende. Søndag sikret han sin tredje strake turneringsseier i 2015. Den norske verdensmesteren avgjorde den aserbajdsjanske storturneringen Shamkir Chess ved å beseire hjemmehåpet Rauf Mamedov med de hvite brikkene.

Etter snaue fire timers spill gjorde Mamedov feilen som ga Carlsen seieren. Frem til det tidspunktet så det ut som at Carlsen sto noe bedre, men at Mamedov fortsatt hadde remis-sjanser.

— Han må ha fått blackout, sa stormester Evgenij Miroshnisjenko i nettstedet chess24.com sitt studio.

Carlsen har prestert fantastisk i Aserbajdsjan. Nordmannen har ikke tapt ett eneste parti. Fem parti har endt med seire, mens fire har endt med remis.

Carlsen vant også turneringen i fjor, men den gangen presterte han langt mer ujevnt, og tapte to partier på rad midt i turneringen.

— For meg var det litt av det samme i år, med en god start og god avslutning. Fem seire totalt, denne gangen unngikk jeg en kollaps i midten. Det var forskjellen på en god prestasjon og en veldig god prestasjon, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Les også

Norway Chess blir tidenes sterkeste sjakkturnering

Truet Caruanas rekord

For Carlsen har knapt prestert bedre tidligere. I sjakk regnes turneringsprestasjoner ut etter en formel basert på hvor gode motstanderne dine er, samt hvor mange partier du vinner.

Før remis-resultatet mot Wesley So i siste runde lå nordmannen an til å innkassere tidenes turneringsprestasjon. Den rekorden satte nordmannens italienske rival Fabiano Caruana i Sinquefield Cup i fjor, med en turneringsprestasjon på 3098 ELO-poeng.

I Shamkir Chess søndag endte Carlsen opp med 2984 poeng. Den poengsummen har han kun overgått to ganger tidligere, i London i 2012 og i Nanjing i 2009. Nå spør sjakkretser seg om når noen virkelig kan utfordre Carlsens grep på verdenseliten. På pressekonferansen stilte et lite barn spørsmålet «Hvem blir den neste verdensmesteren?». Svaret fra den nåværende verdensmesteren var diplomatisk.

— Jeg vil prøve å spille god sjakk fremover. Jeg foretrekker å ikke tenke på hvem som til slutt vil knuse meg.

Anand imponerte

Viswanathan Anand, som allerede har tapt to VM-kamper mot Carlsen, virker fortsatt å være blant de sterkeste utfordrerne til sjakktronen.

Anand er nå oppe på andreplass på liveverdensrankingen igjen. Inderen har imponert stort med sitt spill i Shamkir, og avsluttet med å spille remis mot Fabiano Caruana med de svarte brikkene søndag.

Caruana ble selv nummer fire i turneringen, med fem poeng, like mange som Wesley So, som ble nummer tre.

Spennende utfordringer venter for Magnus Carlsen fremover. I juni stiller han i Norway Chess i Stavanger. Han skal også forsvare verdensmestertitlene i lynsjakk og hurtigsjakk i løpet av året.

 1. Les også

  - Dette trodde jeg aldri Carlsen skulle klare

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5