Sjakk

Dette råkjøret er til å bli helt matt av

Teamet rundt Magnus Carlsen har fått kritikk for at det er blitt vel mye utenomsportslig det siste året. — Helt greit, mener manageren.

STORKOSTE SEG: Magnus Carlsen hilste på Real Madrid-kaptein Sergio Ramos da nordmannen fikk ta avsparket i en kamp i fjor høst. Foto: NTB scanpix

  • Kurt B.M. Haugli

Magnus Carlsen har hatt et travelt år. For travelt, hevder enkelte.

Magnus Carlsen har hatt et travelt år. For travelt, hevder enkelte.

Magnus Carlsen har hatt et travelt år. For travelt, hevder enkelte.

Magnus Carlsen har hatt et travelt år. For travelt, hevder enkelte.

Magnus Carlsen har hatt et travelt år. For travelt, hevder enkelte.

SOTSJI (Aftenposten): Sponsorer, aviser, TV-stasjoner, politikere, kjendiser, sjakkelskere. I løpet av året som har gått siden Magnus Carlsen hoppet i et svømmebasseng i Chennai i India har alle ønsket et lite stykke av verdensmesteren.

Badingen for ett år siden kom i pur glede over at han hadde tatt VM-tittelen.

Gutten fra Lommedalen, som i mange år allerede var spådd en stor fremtid med svarte og hvite brikker, hadde nådd et av de store målene. Han kunne titulere seg som verdensmester noen få dager før han fylte 23 år gammel.

Ikke overbevist

Dagene etter triumfen i Chennai har vært travle. Og det har definitivt ikke bare handlet om sjakk. Likevel: Han har spilt mange kamper, selv om man kan få inntrykk av at han har gjort mest annet i perioder. Det er flere som har slått fast at sjakkspillet kanskje ikke har vært en verdensmester verdig i perioder. Noen har ymtet frempå om at det kanskje er blitt litt i meste laget med oppgaver utenfor sjakkbrettet.

— Det har hele tiden vært noen som har vært kritiske til vårt opplegg, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

Mye sjakk også

Her er bare noe av det han har vært gjennom av ikke-sjakk-relaterte oppdrag siden 22. november i fjor.

Magnus Carlsen tar avspark mot Valladolid. Sergio Ramos følger nøye med.

30. november 2013: Blir invitert til å ta det symbolske avsparket på hjemmebanen til favorittlaget Real Madrid på sin egen 23-årsdag. Kampen går mellom Real Madrid og Valladolid. Hjemmelaget vant 4–0, og Gareth Bale scoret tre mål. Desember: Dro på ferie med familien til varmere strøk.

4. januar 2014: Magnus Carlsen vant tre priser på Idrettsgallaen i Oslo. Han ble kåret til «Årets navn», vinner av «Åpen klasse» og vinner av «Utøvernes pris».

Februar: Dukker opp i ny video for klesmerket G-Star. Spiller sjakk mot den engelske filmstjernen Lily Cole. Daily Mail kaller ham "The Brad Pitt of Chess".

Carlsen har hatt mange oppturer å feire det siste året.

29. januar— 4. februar: Zürich Chess Challenge: Vant turneringen som blir kalt den sterkeste i verden. 17. februar: Er i Sotsji under vinter-OL uten å vite at han skal tilbake for å spille sjakk i samme by ni måneder senere.

25. februar: Lanserer sjakkappen Play Magnus.

Les også

- Carlsen er lastet ned i over 200 land

20. mars: Spiller lynsjakk på sponsortreff i Stavanger

22. mars: Spiller Eliteseriekamp i Norge for sin klubb, Stavanger.

20.–30. april: Vant Shamkir Chess i Aserbajdsjan foran den enda yngre italieneren Fabio Caruana (22).

Magnus Carlsen stilte i mai opp til showkamp mot det norske folk.

8. mai: Sjakk på Oslo City. Magnus Carlsen spiller i kjøpesenteret. Det norske folk bestemmer trekkene, VGTV sender direkte. Oddvar Brå tok trekkene på vegne av det norske folk. 6.–9. juni 2014: Norway Chess Open – vant lynsjakkturneringen. I langsjakkspillet spilte han syv remiser og to tok seiere. Sergej Karjakin vant turneringen.

18 og 20. juni: VM i hurtigsjakk og lynsjakk. Magnus Carlsen vinner overbevisende og blir den første sjakkspiller som har alle tre titlene samtidig; langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk.

August: Magnus Carlsen spiller på Norges lag i sjakk-OL. Kampene i Tromsø blir ikke helt som planlagt. Han taper og trekker seg før siste dag er spilt.

Magnus Carlsen spilte ikke overbevisende da han møtte stjernen Fabiano Caruana i sommer.

August/september: Spilte Sinquefield Cup i St. Louis i USA. Ble nummer to etter den nye, store stjernen på sjakkhimmelen, italieneren Fabiano Caruana. Spiller likevel ikke overbevisende. 1. september: Skriver under avtalen om å møte Vishy Anand til VM-kamp i Sotsji etter mye nøling.

16. september: Møter Garry Kasparov til en oppvisningskamp på et hotell på Manhattan i New York.

afp000794975.jpg

13. oktober: Gallamiddag på Slottet. I forbindelse med at presidenten i India, Pranab Mukherjee, er på statsbesøk i Norge. India er hjemlandet til VM-motstander Anand. 15.–22. oktober: Treningsleir i Sveits foran VM-kampen. Treningen er lagt til høyden. Med er de to sekundantene Jon Ludvig Hammer og Peter Heine Nielsen.

Medier: I tillegg til dette et utall med intervjuer både for TV, radio og aviser. I boken Pep Confidential forteller Bayern München-trener Pep Guardiola at han har hentet inspirasjon fra et intervju Carlsen ga til en spansk avis.

— Det finnes knapt en mediebedrift i verden med respekt for seg selv som ikke har ønsket å gjøre et portrettintervju med Magnus, sier manager Agdestein.

En del av jobben

Manageren konstaterer at dette er noe som følger med suksessen.

— For ham er jobben viktigst. Å stille opp for sponsorer og medier er en del av jobben, sier Agdestein.

Hverken manageren eller sjakkspilleren bryr seg så veldig mye med at noen mener at det er blitt for mye ståk.

Les også

Magnus Carslen: - Jeg regner meg som VM-favoritt

— Alt det andre som ikke er sjakk, har vært viktig for Magnus. Det utvider horisonten. Man treffer andre typer mennesker og det er viktig for motivasjonen. Det er uansett ikke mulig å sitte hjemme og spille sjakk hele tiden, sier Espen Agdestein.

Og Magnus Carlsen bedyrer at han ikke glemmer sjakken selv om det er helt andre oppgaver han løser. I et intervju med NRK fortalte han hvordan han tenker på gamle sjakkpartier mens han er med på et oppdrag hvor han blir filmet og fotografert.

Samtidig er manager Agdestein en som likevel ikke sløser med tiden til Carlsen.

— Det sier seg selv at han ikke kan stille opp på alt. Tid er en viktig ressurs og den er begrenset. Jeg sier mange ganger nei.

Les også

  1. Magnus Carlsen ble tema i Putin-møte

  2. Billett til Carlsens VM-kamp koster mer enn en gjennomsnittlig månedslønn i Russland

  3. Carlsen har ladet opp til VM i høyden

  4. Anand etter Carlsens VM-nøling: - Jeg involverer meg ikke i sjakkpolitikk

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen