Sjakkstjerne utropte Karjakin til vinner. Så kom Carlsen tilbake på utrolig vis

— Carlsen har ødelagt for seg selv, skrev Teymur Radjabov.

Magnus Carlsen i starten av det niende partiet mot Sergej Karjakin osndag 23. november.
  • Kurt B. M. Haugli
  • Nicholas Bergh

SERGEJ KARJAKIN-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5

NEW YORK/OSLO: Det niende VM-partiet i natt endte i remis. Men sluttresultatet kamuflerer et skikkelig sjakkdrama — som fort kunne endt i et skjebnesvangert tap for Magnus Carlsen.

Den regjerende verdensmesteren var under press tidsmessig, og gjorde en tabbe i sitt 38. trekk. Da brukte ekspertene store ord for å beskrive hvor prekær situasjonen var for nordmannen. Superstormester Teymur Radjabov, som har vært blant de største sjakkstjernene det siste tiåret, innkasserte blant annet seieren til Karjakin.

Teymur Radjabov var sikker på at Sergej Karjakin skulle vinne i natt. Her spiller Radjabov mot Magnus Carlsen under kandidatturneringen i London i 2013.

Så, på utrolig vis, kom Carlsen tilbake. Karjakin fant ikke de beste trekkene, og til slutt klarte Carlsen å styre partiet inn i remis-land. Etter over fem og en halv time og 74 trekk pr. spiller var det hele over.Magnus Carlsen ville ikke snakke med arrangørens journalist etter partiet, og fikk i stedet rett til pressekonferansen. På podiet i rommet der pressekonferansen avholdes virket imidlertid Carlsen å være i godt humør. Han smilte og snakket med manager Espen Agdestein.

LEST DENNE? Sjakksjef forutså Carlsen-tapet i runde 8. Her er tegnene han oppdaget

— Glad for å overleve

— Det var generelt en veldig vanskelig kamp, sier Carlsen.

— Jeg er bare glad for å overleve, legger han til.

På selve pressekonferansen virket også Carlsen å være i godt humør. Han smilte bredt da Karjakin kom med humoristiske betraktninger om stillingen.

Et tap ville nærmest vært totalt ødeleggende for Carlsens sjanser. Nordmannen måtte da ha vunnet to av de siste tre partiene. I stedet er stillingen nå 5-4 til Karjakin.

— Jeg vil si, at på ett tidspunkt, sto jeg mye bedre. Men jeg fant ingen klar vei til seier, sier Sergej Karjakin.

Nå gjenstår det bare tre partier av VM-kampen i New York. Parti 10 spilles torsdag klokken 20, norsk tid.

Spilte vant åpning

Det var knyttet store forventninger til hva Magnus Carlsen ville gjøre i åpningen, to dager etter Karjakins seier i runde 8.

Det ble nok en gang spansk åpning i New York.

Karjakin spilte kongebonden to steg frem, som han pleier å gjøre, og det ble nok en gang spansk åpning på brettet. Det har skjedd i fire av fem partier der Karjakin har hatt hvite brikker.Noen trekk senere konstaterte NRKs sjakkekspert Torstein Bae at Carlsen spilte aggressivt og fikk for seier.

Karjakin ble etter hvert stående med én bonde mer, men Carlsen hadde en ryddigere bondestruktur. Dette var premisser som ble rådende for den strategiske duellen som fulgte.

  • Fikk du med deg hva manager Espen Agdestein sa om timene etter Carlsens utbrudd? Les hvordan Carlsens humør endret seg her.

Drama i tidsnøden

Partiet virket lenge å gå mot remis, men etter hvert brukte Magnus Carlsen mye tid. Da verdensmesteren havnet i tidsnød, kom en ny tabbe.

Dette trekket fra Magnus Carlsen, springer til e7, likte hverken sjakkcomputerne eller ekspertene. Årsaken var at det åpnet opp for taktiske muligheter for Karjakins løper på c4-feltet.

Da Carlsen spilte springeren tilbake til e7 i sitt 38. trekk, slo ekspertene alarm.Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund konstaterte at Magnus Carlsen slet med nervene.

Tidligere kvinneverdensmester Susan Polgár var svært overrasket over Carlsens spill.

Aserbajdsjaneren Teymur Radjabov, som tilhører verdenseliten, innkasserte allerede en ny Karjakin-seier.

— Her henger Carlsen i en syltynn tråd, sa stormester Simen Agdestein i VGTV-studio.

Overfor VGTV sa ringreven Leontxo Garcia, som har dekket sjakk for avisen El Pais i en årrekke, at det eneste Carlsen kunne gjøre i stillingen var å be til Gud.

LEST DENNE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

- Krisen avverget

Karjakin lyktes imildertid ikke med å finne den beste fortsettelsen, og Carlsen holdt bra stand etter at han fikk mer tid.

Etter at begge hadde gjennomført 44 trekk, sto spillerne igjen med en stilling der begge hadde en dronning og en løper hver. Karjakin hadde tre bønder, mens Carlsen hadde to.

Magnus Carlsen i starten av det niende partiet mot Sergej Karjakin osndag 23. november.

Stillingen ble vurdert til å være remisaktig.— Krisen er avverget, sa Simen Agdestein.

Noen timer senere, etter at Karjakin hadde undersøkt vinstmulighetene, tok spillerne hverandre i hendene.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: Hva har Karjakin og Drillos til felles?