Blind sjakkspiller utestengt for juks

Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) er utestengt for to år av Norges Sjakkforbund. Forbundet tror han har jukset.

Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (til høyre) er utestengt for to år av Norges Sjakkforbund.
  • Arne Hole

Tholo Bjørnsen har forbløffet sjakken de siste årene og har på de siste 66 treningspartiene ikke tapt en eneste gang. Han har storspilt seg til en rating Det internasjonale sjakkforbundet stempler som garantert juks, skriver TV 2, som først snappet opp pressemeldingen fra Norges Sjakkforbund. Der heter det:

«På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16», skriver forbundet i pressemeldingen.

Les også

Blind sjakkspiller må gjennom test for å motbevise juks

Bedyrer sin uskyld

– Jeg anker! er Bjørnsens første reaksjon da VG ringer ham.

– Jeg er sjokkert over at jeg ikke får muligheten til å uttale meg før dommen. Vi ville svare på rapporten, men rekker ikke det på fire dager, sier 50-åringen videre.

I januar avslørte sjakkbloggen Matt & Patt at styret i Norges Sjakkforbund hadde bestemt at Bjørnsen måtte gjennomføre en test på bakgrunn av anklagene om juks. Han har ikke gjennomført noen slik test. Og mandag kom forbundet med en pressemelding som sier at han er utestengt i to år.

Forbundet begrunner sin avgjørelse med at han har brutt Det internasjonale sjakkforbundets (FIDEs) regler for sjakk.

Ja og nei til test

Tholo Bjørnsen har vært utestengt siden 5. januar. Da hadde han vunnet TV 2 Chess International på en måte som flere fant mistenkelig. Etter det er han av Norges Sjakkfoibund blitt bedt om å ta en test.

– Jeg avslo å ta testen fordi jeg ikke aner hva den vil inneholde. Det kan komme mye teori som jeg ikke kan. Jeg har sagt jeg kan bevise spillestyrken min gjennom å spille en turnering, men det får jeg ikke lov til. Jeg har vært stemplet som en juksemaker i tre måneder. Det er ikke moro. Jeg er uansett ødelagt som sjakkspiller, sier Bjørnsen til TV2.no..