Carlsen klarte ikke å hindre ny VM-rekord

Det ble remis. Igjen. Men denne gangen var det Magnus Carlsen som presset.

Her er Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i starten av partiet.
  • Nicholas Bergh

MAGNUS CARLSEN-FABIANO CARUANA 0,5–0,5 (4,5–4,5 sammenlagt)

LONDON: Aldri før – i den 132 år lange historien – har et sjakk-VM startet med så mange remiser. Onsdag kom den niende remisen i rekken, denne gangen etter tre og en halv time.

Både i runde 6 og runde 8 presset Fabiano Caruana for seier. Denne gangen var det imidlertid Magnus Carlsen som hadde initiativet.

– Jeg var veldig fornøyd med åpningen. Du kan ikke forvente mer enn det, sier Carlsen på pressekonferansen.

Men Carlsen klarte altså likevel ikke å hindre den nye, uønskede rekorden.

Den forrige rekorden hadde Garry Kasparov og Viswanathan Anand. De to legendene spilte åtte remiser fra start i 1995.

Den gangen vant til slutt Kasparov klart. Årets VM-kamp vil neppe følge i samme spor. Med tre runder igjen er det dødt løp mellom Carlsen og Caruana.

Overrasket Caruana

Noen få minutter før partistart slentret verdensmesteren inn i spillelokalet, med plaster over høyre øye etter skaden fra hviledagen. Carlsen gikk for engelsk åpning, akkurat som i parti 4. Etter Carlsens 11. trekk fikk vi imidlertid en stilling som aldri før hadde oppstått på toppnivå.

Magnus Carlsen møtte opp til VM-partiet med plaster på over det høyre øyet.

Carlsens team har fått kritikk for åpningene så langt i VM. Denne gangen var det imidlertid Caruana som brukte mye tid. «Dette kan være Carlsens store sjanse i VM-kampen», sa NRK-ekspert Torstein Bae etter en halvtimes spill.

– Det var en komplisert stilling. Jeg prøvde finne ut av det på best mulig vis. Det klarte jeg ikke helt, fortalte Caruana etterpå.

På vei inn i andre spilletime hadde nemlig ikke Carlsen bare en betydelig fordel på klokken, men også på brettet. I sendingen til chess24.com sa den russiske sjakkstjernen Aleksandr Grisjtsjuk at Caruana nå var i «støvsugermodus». Med andre ord: Amerikaneren ønsket å bytte bort brikker og forenkle stillingen, mens Carlsen prøvde å pønske ut en sti til seieren.

«Klassisk Magnus-stilling»

– Dette er en klassisk Magnus-stilling, sa den amerikanske stormesteren Hikaru Nakamura etter at spillerne hadde rundet 24 trekk.

– Hvis du går to år tilbake, var han utrolig flink til å vinne disse stillingene. Hvis Fabiano skulle tape i dag, er VM-kampen over etter min mening. Vi får se hvordan Fabianos nerver fungerer i dag, fortsatte Nakamura.

Fabiano Caruana har vist seg som en tøff motstander for Magnus Carlsen.

Men nervene fungerte tydeligvis bra. Og Carlsen klarte ikke helt å finne de beste trekkene. Caruana gikk til motangrep med h-bonden. Nå måtte Carlsen passe seg litt for et mulig angrep.

Det endte med at flere brikker ble byttet. Og remis var etter hvert uunngåelig. Partiet var over før fire timers spill.

Den tiende VM-runden spilles torsdag.