Sjakk

Carlsens siste trekk fikk ekspertene til å skrike. Hylles som VM-historiens beste

– For en måte å avgjøre på.

NTB SCANPIX/Chess24.com, skjermdump Foto: Her ofrer Magnus Carlsen dronningen sin mot Sergey Karjakin og setter ham i praksis i sjakk matt. (For hvis kongen slår dronningen kommer tårnet til H8 (matt) og slår Karjakin dronningen med bonden, kan tårnet (F5) slå bonde F7 (også matt).

  • Nicholas Bergh

SERGEJ KARJAKIN-MAGNUS CARLSEN 1–3

Magnus Carlsen forsvarte sin VM-tittel natt til torsdag.

Carlsen trengte bare en remis i det siste hurtigsjakkpartiet mot Sergej Karjakin, men det nøyet ikke nordmannen seg med. I stedet vant han partiet etter et fabelaktig dronningtrekk mot slutten, etter at Karjakin hadde mislyktes med et angrep.

  • Se takketalen: Carlsen hyller faren: – Det beste menneske jeg vet om

Carlsen lot Karjakin ta dronningen på h6, vel vitende om at russeren ville bli satt sjakk matt uansett hvordan han valgte å ta dronningen. Det var med andre ord et dronningoffer, et aldri så lite kunstverk, som avgjorde verdensmesterskapet i 2016.

Sluttstillingen vekker oppsikt.

– Det er tidenes avslutning på et VM. Helt fantastisk, skriver norgesmester Johan Salomon til Aftenposten i en tekstmelding.

Les også

Bunnsolid Carlsen sikret VM-tittelen: - Total utspilling

Skrek

I VGTVs studio begynte ekspertene for eksempel å skrike da de skjønte hvordan Carlsen ville vinne.

- For en måte å avgjøre mesterskapet på, sa Jon Ludvig Hammer like etterpå.

– Det er så pent. Å avslutte på den måten. Veldig elegant og pent, sier studiomakker Simen Agdestein.

– Hele VM-kampen var ikke så attraktiv når det kommer til sjakklig innhold, men dronning til h6 er nok det beste sistetrekket i VM-historien, skriver den ukrainske verdensklassespilleren Pavel Eljanov på sin Twitter-konto.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen