Sjakk

Annonserte comebacket i går. På grunn av denne regelen kan Kasparov bli Carlsens neste VM-motstander.

– En våt drøm, sier NRK-ekspert.

Garry Kasparov har fungert som Magnus Carlsens trener to ganger. Her er de to samlet på et møte i 2010. Formålet var å promotere sjakk-OL i 2014.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Onsdag kveld annonserte Garry Kasparov (54) at han gjør comeback som sjakkspiller. Russeren, som var verdens desidert beste sjakkspiller på 1990-tallet, skal spille i en Grand Chess Tour-turnering i Saint Louis, USA i august.

I pressemeldingen som ble publisert fredag, sa ikke Kasparov noe om hvor langvarig comebacket vil være.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

Nyheten fikk imidlertid Torstein Bae, kjent fra NRKs sjakksendinger, til å sette i gang med et lite tankeeksperiment: Hva skal egentlig til for at Kasparov blir Carlsens neste VM-motstander i 2018?

Som Bae påpekte i en Twitter-melding, er det faktisk ikke umulig.

– Jeg mente det ikke som en spøk. Men det er jo fri fantasi, en besnærende tanke, sier Bae til Aftenposten.

– Carlsen og Kasparov er de to mange regner som sjakkhistoriens to største. Det hadde vært fantastisk med en VM-kamp mellom dem, men det er langt frem. Det forutsetter at Kasparov først banker alle de andre i Saint Louis, slik at han får blod på tann, sier Bae.

To punkter må oppfylles

Kvalifiseringsprosessen frem mot neste års VM-kamp er godt i gang. Åtte spillere skal kvalifisere seg til en kandidatturnering. Den som vinner den turneringen, får møte Magnus Carlsen i en kamp om sjakktronen, akkurat som Sergej Karjakin gjorde i 2016.

Løpet er altså ikke helt kjørt for Kasparov. Under punkt 2.5 i det internasjonale sjakkforbundet FIDEs regelverk for kandidatturneringen, finnes nemlig et smutthull som sjakklegenden kan benytte seg av. Det forutsetter at han oppfyller to punkter:

  • Skaffe seg en rating på minst 2725.
  • Bli invitert som «wildcard» av kandidatturneringens arrangør.

I tillegg er selvfølgelig Kasparov nødt til å ville utfordre Magnus Carlsen i en VM-kamp. Det er det foreløpig ingen klare indikasjoner på.

NRK-ekspert Torstein Bae ser på en VM-kamp mellom Magnus Carlsen og Garry Kasparov som en «våt drøm».

Det første punktet ville imidlertid ikke vært et problem for Kasparov. Russeren står oppført med en rating på 2812 på FIDEs hjemmesider. Denne ratingen er imidlertid inaktiv. Det vil si at Kasparov bare må spille et offisielt parti for å få et offisielt ratingtall igjen.

– Han trenger bare å spille ett parti. Han kunne for eksempel benyttet seg av lagmatcher. Han kunne spilt et parti i tysk Bundesliga. Det er en mulighet, foreslår Bae.

Det andre punktet – om «wildcard» – kan imidlertid være mer komplisert å få til. Kasparov har nemlig flere ganger vært kritisk til FIDE – som står bak VM-turneringene i sjakk.

– Det er en utfordring. Kasparov er på dårlig fot med det internasjonale sjakkforbundet. Det kan sitte veldig langt inne. Samtidig har det en kommersiell verdi å få Kasparov med, det ville skapt en helt annen interesse. Man skal aldri si aldri, sier Bae.

Selvet «wild-cardet» er det arrangøren av kandidatturneringen – og ikke FIDE – som får velge. Det er vanlig at arrangøren inviterer en spiller fra sitt eget land til kandidatturneringen.

Les også

Carlsen-intervju vakte oppsikt i sjakkverdenen: – Litt sjokkerende

– Kontrast mellom de to

Det hele stopper imidlertid heller ikke med de to punktene. Kasparov må også vinne kandidatturneringen for å kunne møte Magnus Carlsen. Alt tyder på at det ville blitt en veldig vanskelig oppgave, selv om Kasparov riktignok hevdet seg bra i en uhøytidelig lynsjakkturnering mot verdensklassespillere i fjor.

Dermed er et Carlsen-Kasparov oppgjør svært usannsynlig. Det hindrer imidlertid ikke sjakkentusiaster som Torstein Bae i å drømme.

– Det er en våt drøm, sier Bae.

– Hvordan ville en VM-kamp mellom Kasparov og Carlsen sett ut?

– Det er en veldig stor kontrast mellom de to i spillestil. Kasparov var ekstremt aggressiv, og satset på å ta knekken på motstanderne i åpningene. Han var veldig godt forberedt. Magnus har en helt motsatt stil. Han er fornøyd med en jevn stilling ut fra åpningene, før han maler motstanderne i senk etter fem-seks timer, sier Bae.

– Kasparov hadde nok prøvd å presse Magnus knallhardt i åpningene. Magnus måtte nok ha satset på å komme seg gjennom den første fasen, for så å ta Kasparov med sine kolossale sluttspillsferdigheter.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Manageren om duell: – Hadde vært gøy

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein tror ikke Kasparov hadde hatt en sjanse til å slå verdensmesteren dersom han forlenget comebacket sitt.

Fredag kveld avkreftet Agdestein at det har vært aktuelt å organisere en kamp mellom Carlsen og Kasparov. Han ville imidlertid ikke utelukke muligheten helt.

– Hvis Kasparov gjør det veldig bra, er det kanskje mange som vil ønske å se en duell mellom dem. Det hadde vært gøy, men det krever at Kasparov viser at han hevder seg. Det gjenstår å se, sa Agdestein.

Magnus Carlsen skal ikke spille lyn- og hurtigsjakkturneringen i Saint Louis der Kasparov gjør comeback.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser:

Les mer om

  1. Magnus Carlsen