Sjakk

Under seks prosent av norske sjakkspillere er kvinner. Det vil Norges nye sjakkgeneral gjøre noe med.

Eirik Natlandsmyr (28) blir ny generalsekretær i Norges Sjakkforbund. Han vil ha ekstra oppmerksomhet på spesielt tre punkter.

På sjakkbrettet er dronningen den sterkeste brikken. Utenfor brettet er det betydelig færre kvinner enn menn. Det vil sjakkforbundets nye generalsekretær gjøre noe med.
 • Sondre Moen Myhre
  Sondre Moen Myhre
  Journalist

Før helgen ble det klart at Natlandsmyr overtar som generalsekretær etter Geir Nesheim (67) i Sjakkforbundet i februar. 28-åringen kommer fra stillingen som rådgiver for politikk og kommunikasjon i Care Norge. Han har tidligere vært generalsekretær i Unge Venstre og tillitsvalgt på nasjonalt nivå i Forsvaret. Men særlig sjakkbakgrunn har han ikke.

– Jeg tilhører en av de mange som har spilt sjakk på nett og spilt for gøy med venner uten å egentlig tenkt på å være en del av en sjakklubb. Men jeg er en del av den store kategorien spillere som har potensial til å bli det, sier han om egen bakgrunn.

Sjakkforbundets nye generalsekreter er Eirik Natlandsmyr. Han vil starte i jobben i februar.

Tre viktige punkter

Derfor vil 28-åringen bruke tiden, før han formelt starter i sin nye jobb, på å bli kjent med sjakkmiljøet. Likevel har han pekt seg ut tre områder han vil vie ekstra fokus når han starter:

 • Mange spiller sjakk på internett uten å være medlemmer. Natlandsmyr mener at det ligger et uforløst potensial for forbundet å vokse.
 • 28-åringen ønsker å styrke økonomien gjennom det han anser som uforløste muligheter i sponsormarkedet.
 • Kun 5,7 prosent av medlemmene i forbundet er kvinner. Det mener han er altfor lavt.

– Samtidig er det viktig at nye ting ikke går på bekostning av gode ting som allerede er etablert, sier han.

Blant annet nevner han forbundets prosjekt med sjakk i både skole og fengsel som viktige arbeidsområder.

Geir Nesheim (t.h) gir seg som generalsekretær i Norges Sjakkforbund, men vil fortsatt jobbe med sjakk på frivillig basis. Til Aftenposten sier han at det er vemodig å gi seg, men at han er sikker på at Natlandsmyr vil gjøre en god jobb for norsk sjakk. Til venstre er sjakkpresident Morten L. Madsen.

Vil ta et oppgjør med netthets mot kvinner

Bergenseren blir spesielt engasjert når han snakker om kvinner i sjakken. Av forbundets 3963 medlemmer, er kun 225 av dem kvinner.

– Det er veldig viktig å øke andelen kvinner i sjakken. Jeg tror ikke man finner mange organisasjoner med lavere tall, sier han.

I Care jobber den nye sjakksjefen med å fremme fattige kvinners rettigheter. I sin tid i Forsvaret jobbet han blant annet med å engasjere kvinner inn i militæret.

– Jeg tror jeg kan ta med meg noe av erfaringen fra de jobbene inn i sjakken. Vi må fokusere på balansen i rekrutteringen. I et mannsdominert miljø er det ekstra viktig å jobbe med kulturen og være åpen og inkluderende, sier han.

Flere ganger er det blitt fremmet spekulative og kvinnenedsettende teorier om hvorfor ikke flere kvinner er i verdenstoppen i sjakk. På de ulike nettstedene hvor sjakk spilles, opplever kvinner også trakassering på bakgrunn av sitt kjønn.

– Dette bør forbundet ta et tydelig oppgjør med sånn at det ikke er ubehagelig for kvinner å starte med sjakk. Jeg tror det vil ha en sterk effekt om sjakkmiljøet står samlet om dette.

Kinesiske Hou Yifan er verdens beste kvinnelige sjakkspiller. For ett år siden uttalte hun at hun ikke trodde det ville bli en kvinnelig verdensmester de neste tiårene på grunn av at menn har et fysisk fortrinn. Det fikk flere norske sjakkspillere til å reagere kraftig.

Tror populær serie kan hjelpe

Den siste tiden har Netflix-serien The Queens Gambit rullet på TV-skjermer over hele verden. I serien følger man en ung jente som blir verdens beste sjakkspiller.

– Det vil være naturlig å bruke serien og oppmerksomheten den har gitt, sier sjakkpresident Morten L. Madsen.

Han er glad for at den nye generalsekretæren vil ha fokus på å få flere kvinner inn i sjakken.

– Det er en generell utfordring i sjakken. Det er ikke bare i Norge vi har et potensial der, sier han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5