Under seks prosent av norske sjakkspillere er kvinner. Det vil Norges nye sjakkgeneral gjøre noe med.
Eirik Natlandsmyr (28) blir ny generalsekretær i Norges Sjakkforbund. Han vil ha ekstra oppmerksomhet på spesielt tre punkter.
- Sondre Moen MyhreJournalist
Før helgen ble det klart at Natlandsmyr overtar som generalsekretær etter Geir Nesheim (67) i Sjakkforbundet i februar. 28-åringen kommer fra stillingen som rådgiver for politikk og kommunikasjon i Care Norge. Han har tidligere vært generalsekretær i Unge Venstre og tillitsvalgt på nasjonalt nivå i Forsvaret. Men særlig sjakkbakgrunn har han ikke.
– Jeg tilhører en av de mange som har spilt sjakk på nett og spilt for gøy med venner uten å egentlig tenkt på å være en del av en sjakklubb. Men jeg er en del av den store kategorien spillere som har potensial til å bli det, sier han om egen bakgrunn.
Tre viktige punkter
Derfor vil 28-åringen bruke tiden, før han formelt starter i sin nye jobb, på å bli kjent med sjakkmiljøet. Likevel har han pekt seg ut tre områder han vil vie ekstra fokus når han starter:
- Mange spiller sjakk på internett uten å være medlemmer. Natlandsmyr mener at det ligger et uforløst potensial for forbundet å vokse.
- 28-åringen ønsker å styrke økonomien gjennom det han anser som uforløste muligheter i sponsormarkedet.
- Kun 5,7 prosent av medlemmene i forbundet er kvinner. Det mener han er altfor lavt.
– Samtidig er det viktig at nye ting ikke går på bekostning av gode ting som allerede er etablert, sier han.
Blant annet nevner han forbundets prosjekt med sjakk i både skole og fengsel som viktige arbeidsområder.
Vil ta et oppgjør med netthets mot kvinner
Bergenseren blir spesielt engasjert når han snakker om kvinner i sjakken. Av forbundets 3963 medlemmer, er kun 225 av dem kvinner.
– Det er veldig viktig å øke andelen kvinner i sjakken. Jeg tror ikke man finner mange organisasjoner med lavere tall, sier han.
I Care jobber den nye sjakksjefen med å fremme fattige kvinners rettigheter. I sin tid i Forsvaret jobbet han blant annet med å engasjere kvinner inn i militæret.
– Jeg tror jeg kan ta med meg noe av erfaringen fra de jobbene inn i sjakken. Vi må fokusere på balansen i rekrutteringen. I et mannsdominert miljø er det ekstra viktig å jobbe med kulturen og være åpen og inkluderende, sier han.
Flere ganger er det blitt fremmet spekulative og kvinnenedsettende teorier om hvorfor ikke flere kvinner er i verdenstoppen i sjakk. På de ulike nettstedene hvor sjakk spilles, opplever kvinner også trakassering på bakgrunn av sitt kjønn.
– Dette bør forbundet ta et tydelig oppgjør med sånn at det ikke er ubehagelig for kvinner å starte med sjakk. Jeg tror det vil ha en sterk effekt om sjakkmiljøet står samlet om dette.
Tror populær serie kan hjelpe
Den siste tiden har Netflix-serien The Queens Gambit rullet på TV-skjermer over hele verden. I serien følger man en ung jente som blir verdens beste sjakkspiller.
– Det vil være naturlig å bruke serien og oppmerksomheten den har gitt, sier sjakkpresident Morten L. Madsen.
Han er glad for at den nye generalsekretæren vil ha fokus på å få flere kvinner inn i sjakken.
– Det er en generell utfordring i sjakken. Det er ikke bare i Norge vi har et potensial der, sier han.
Mest lest akkurat nå
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5