Dårligste lynsjakk-VM for Carlsen noen gang: – Jeg fikk som fortjent

Magnus Carlsen (31) tapte sitt siste parti i lynsjakk-VM og får dermed ikke medalje. Nordmannen får sin dårligste plassering i mesterskapet noen gang.

Magnus Carlsen på dag to av VM i lynsjakk i Polen.

Carlsens overmann i det siste partiet, franske Maxime Vachier-Lagrave, slo hjemmehåpet Jan-Krzysztof Duda i omspill om gullet. Også Alireza Firouzja hadde 15 poeng - men kom ikke med i omspillet etter reglene som Carlsen kritiserte etter at det samme skjedde i hurtigsjakk-VM tidligere denne uken.

– Dette er ikke i nærheten av bra nok. Det var synd med den siste runden, der jeg står godt og ikke får utnyttet det. Det er surt at jeg ikke får ut i nærheten av mitt beste på en dag som denne, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han la ut denne tweeten etterpå - der han også har et hint til Alireza Firouzja - kanskje fordi ikke alle spillerne med 15 poeng fikk være med i omspillet, som Carlsen raste mot etter hurtigsjakk-VM:

– Jeg må bare innse at jeg ikke var i nærheten av god nok denne gang. Det er selvfølgelig skuffende, men noen ganger så går det bare ikke. Det var også tilfellet i dag, sier Carlsen i NRK-intervjuet.

– Det flyter rett og slett ikke. Jeg kunne jo ha vært litt mer pragmatisk kanskje, særlig var det unødvendig å tape mot Aleksandr Grisjtsjuk. Jeg prøvde febrilsk å vinne i remis-stilling. Ellers føler jeg at jeg i stor grad fikk som fortjent.

Les også

Magnus Carlsen: Trolig mitt siste VM

Carlsen fikk sin dårligste plassering i lynsjakk-VM noen gang:

Carlsen vant mot Jan Nepomnjasjtsjij og Bassem Amin, men også mot russeren Kirill Aleksejenko burde det ha blitt seier.

– Han hadde et knusende overtak. Dette kunne han vunnet da han var ti år gammel også, sier NRK-eksperten Torstein Bae på direkten om den skuffende remisen mot Aleksejenko.

Carlsen har fem tap i lynsjakk-VM 2021. I 2018 og 2019 hadde han til sammen bare ett tap på 42 partier. I 2020 ble mesterskapet corona-avlyst.

Les også

Karjakin om Nepos nedtur: – Nerver

Parti 21: Tap

Maxime Vachier-Lagrave med hvitt så ut til å kollapse da Carlsen fikk et solid overtak etter 20 trekk. Nordmannen slet med å finne en vei til seier og gjorde en feil som gjorde at franskmannen overtok.

Parti 20: Seier

VM-motstanderen fra Dubai Jan Nepomnjasjtsjij hadde en svart andre dag av lynsjakk-VM, men forsvarte seg lenge bra mot Carlsen, som hadde hvitt. Nordmannen sikret seg etter hvert et solid overtak og vant partiet.

Parti 19: Seier

Carlsen fikk et lite overtak på Bassem Amin, men egypteren forsvarte seg lenge veldig nøyaktig og godt. Men så gjorden han en blunder som åpnet for Carlsen-seier. Denne gang fikk nordmannen «ballen i mål».

Parti 18: Remis

Kirill Aleksejenko med hvite brikker var en vrien oppgave for Carlsen. Nordmannen skaffet seg et lite overtak, men russeren forsvarte seg godt. Aleksejenko gjorde en stor tabbe med en springer, og Carlsen lå an til klar seier - men rotet det hele bort til remis.

Parti 17: Seier

Grekeren Dimitrios Mastrovasilis hadde som ventet ingen muligheter mot Carlsen med hvitt. Nordmannen overbeviste og vant etter bare 23 trekk.

Parti 16: Tap

Lynsjakk-eksperten Aleksandr Grisjtsjuk hadde hvite brikker, men møtte en hevngjerrig Carlsen. Det var lenge helt jevnt, og russeren kom etter hvert i akutt tidsnød. Likevel spilte Grisjtsjuk perfekt, samtidig som Carlsen gjorde noen svake trekk og tapte.

Parti 15: Tap

Carlsen med hvite brikker mot Anish Giri. Det nederlandske esset fikk overtak på brettet - men trøbbel med klokka. Carlsen forsvarte seg hardnakket, men ble til slutt utspilt av en nøyaktig og sterk Giri.

Parti 14: Remis

Armeneren Haik Martirosjan kom fra fire strake seirer og hadde hvite brikker. Begge spilte raskt og feilfritt. Etter hvert ble de enige om remis.

Parti 13: Seier

Nordmannen fikk en perfekt start på dag to av mesterskapet da iraneren Parham Maghsoodloo ble slått. Etter snaut 20 trekk fikk Magnus Carlsen et voldsomt overtak, og hadde ingen problemer med å «sette ballen i mål».

Det skal spilles i alt ni partier på andre dag av lynsjakk-VM. Carlsen fikk 8,5 av 12 mulige poeng onsdag.

Les også

Pappa Carlsen om lynsjakk-VM: – Vi får stole på en god dag to

De andre nordmennene: Johan Sebastian Christiansen ble best med 11 poeng, Aryan Tari endte på 10,5 poeng, og Kristian Stuvik Holm 9,5 poeng.

Det var totalt kaos før torsdagens andre del av lynsjakk-VM endelig kunne starte - én time forsinket. Hikaru Nakamura fortalte på Twitter at han hadde testet positivt for corona og trakk seg fra videre spill, og det var lenge uklart om hva dette ville bety for avslutningen av mesterskapet. Men etter hvert kom spillet i gang, og samtlige spillere valgte å fortsette.

Lynsjakk - som er den mest ekstreme av «fartsdisiplinene» - har på mange måter vært Magnus Carlsens spesialgren. Han har gått til topps i VM hele fem ganger: 2009, 2014, 2017, 2018 og 2019. Nordmannen har altså vunnet de tre siste gangene det har vært arrangert. I 2020 ble det ikke noe hurtig- og lynsjakk-VM på grunn av corona.

I hurtigsjakk-VM tidligere denne uken fikk Magnus Carlsen bronse. Han var tittelforsvarer i begge grener.