Hammer knuste kompisen Carlsen: – På en måte trist

Viste medfølelse for Magnus Carlsen etter at han beseiret verdensmesteren for første gang på 15 år.

SLO CARLSEN: Jon Ludvig Hammer (t.h) jublet og fikk klem av søsteren Liv Elise Hammer, mens Magnus Carlsen (t.v) deppet etter Norway Chess' siste dag i Stavanger.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Jon Ludvig Hammer (25) hadde ikke vunnet et ordinært sjakkparti i en turnering mot Magnus Carlsen (24) siden 2000. Torsdag sørget han for at Norway Chess endte som et mareritt for barndomskompisen.

– Det er stort. Gøyalt å slå verdensmesteren og avslutte turneringen med en seier. For jeg føler at jeg har hatt mange sjanser som jeg har sløst bort. Det er godt å vise at jeg ikke er en turist.

Hammer har vært nær venn av Carlsen store deler av livet, og de to gikk i samme klasse på den private videregående skolen NTG. 25-åringen var også sekundanten til Carlsen under begge VM-kampene mot Vishy Anand.

Verdensmesteren fra Lommedalen i Bærum har hele tiden vært best, og Hammer har ikke slått kompisen i en turnering med vanlig betenkningstid på 15 år.

Les også

Carlsen etter sjakksjokket: - Dette holder ikke

IRRITERT: Magnus Carlsen slo vekk NRK-reporter Hans Henrik Løkens mikrofon da han ble intervjuet etter partiet.

Hammer: – På en måte trist– Da var vel jeg ti og han ni år gammel, så det er en god stund siden, forteller Hammer og ler.

Han er glad og lettet, men samtidig føler han med kompisen, som ut i fra forventningene har gjennomført en elendig turnering i Stavanger. Hammer brukte kun 34 trekk på så slå Carlsen.

– På en måte litt trist, fordi Magnus har hatt det veldig vanskelig i denne turneringen, men for meg er det en seier mot verdensmesteren. Mot Magnus. Og jeg føler at når jeg slår Magnus, så viser det alle andre at jeg hadde noe i turneringen å gjøre, sier Hammer.

Magnus Carlsen var tydelig forbannet etter tapet, og da NRKs reporter i Stavanger spurte om hvordan følelsen var, svarte han "den er ikke så veldig bra" før sjakkstjernen slo vekk journalistens mikrofon.

– Hvordan er det å se kompisen din, Magnus, så knust etter partiet?

SOLID SJAKK: Jon Ludvig Hammer fikk tidlig overtaket i partiet mot Carlsen og vant til slutt etter kun 34 trekk.

– Det er ingen ting som er surere enn å tape sjakkpartier. Og det er ingen som vet hvordan det bedre enn meg. Jeg tapte mot Anand i går, og det var mitt fjerde tap i turneringen. Det er ikke hverdagskost for noen av oss det.

Les også

Denne tabben sjokkerer: - Jeg har det ikke godt

Sikker på at Carlsen slår tilbake

Magnus Carlsen (3,5 p) fikk kun et halvt poeng mer enn Hammer (3,0 p) i Norway Chess og endte på delt 7. plass. Det var det få som hadde trodd på forhånd.

Hvis Carlsen underpresterer så til de grader i neste turnering han deltar i også, kan det fort få konsekvenser for sjakkrankingen. Carlsen har tronet øverst på verdensrankingen helt siden juli 2011. Jon Ludvig Hammer er sikker på at kompisen slår brutalt tilbake.

– Jeg er helt sikker på at han kommer til å vinne en turnering i løpet av året. Han kommer tilbake. Det er det ingen tvil om, sier 25-åringen skråsikkert.

Nå tar Hammer seg en velfortjent ferie fra sjakken, før han skal spille en turnering i Danmark i slutten av juli.