Sjakk

Stormester advarer: – Nå blir dette en skikkelig krig for Magnus

Mener Fabiano Caruana har vist at han er «Carlsens likemann».

Her er Magnus Carlsen på pressekonferansen etter VM-parti 2.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

LONDON: Tre partier. Tre remiser. Hverken Magnus Carlsen (27) eller Fabiano Caruana (26) har fått hull på byllen i sjakk-VM. Nå tror den australske stormesteren Ian Rogers at Carlsen har svært tøffe dager i vente.

– Det ser ut som en veldig tøff VM-kamp. Caruana er med i kampen. Han sliter ikke med nerver lenger. Nå blir dette en skikkelig krig for Magnus, sier Rogers.

  • Hørte du at Carlsen reagerte på et spørsmål? – Jeg forstår ikke oppstyret.

– Magnus’ likemann

Carlsen har så langt vært nærmest seier. I det første partiet hadde han på ett tidspunkt et overtak tilsvarende tre bønder - en gedigen fordel på toppnivå.

Til slutt reddet Caruana remis, noe Rogers tror var svært viktig.

– Jeg synes bare Caruana virket så nervøs i det første partiet. Det var en stor sjanse for Carlsen til å treffe ham hardt. Å ikke vinne det partiet, er smertefullt for Carlsen nå. Hvis Caruana hadde vist nerver i det andre partiet, ville du tenkt at han ikke er i balanse. Men nå ser han ut til å være Magnus’ likemann. Så hva som helst kan skje, sier Rogers, som selv var inne på topp 50 i verden i sin aktive sjakk-karriere.

Rogers får støtte fra Daniel King, en annen stormester. Han beskriver VM-kampen som «fullstendig åpen» og vil ikke peke ut en favoritt.

– Det er umulig å si. Så langt er det som forventet, men det første partiet var ekstraordinært. Magnus mistet en fantastisk sjanse til å vinne, sier briten.

Fabiano Caruana er Magnus Carlsens likemann, mener stormester Ian Rogers.

Carlsen beskriver situasjonen som «fastlåst»

VM-kampen i 2016 startet med seks remiser, før Sergej Karjakin vant det syvende partiet. Carlsen vant til slutt den VM-kampen, men har innrømmet i NRK-podcasten Sjakksnakk at «kjedelige remiser» tømmer ham for energi.

På pressekonferansen etter den tredje strake remisen i London, ble Carlsen minnet på uttalelsen.

– Det har vært tre remiser! utbrøt Carlsen da.

– Jeg synes det har vært noen oppmuntrende tegn. Men ingen av spillerne har seire å vise til. Det er fastlåst, sier Carlsen.

– En psykologisk trøkk for Caruana

Carlsen har imidlertid vært nærmest seier i to av tre partier. Begge gangene har han – kuriøst nok – spilt med svarte brikker.

Derfor er sjakkskribenten i den spanske storavisen El Pais, Leontxo García, klokkeklar på hvem av spillerne som bør være mest fornøyd.

– Etter det som skjedde i dag, selvfølgelig Magnus, sier García etter det tredje partiet.

– Caruana er sterkere enn Magnus på to områder. Åpningsforberedelser og å være kaldblodig. Når det gjelder én av de to, åpningsforberedelser, har han ikke fått noe fordel med hvite brikker på to partier. Dette er en psykologisk trøkk for ham.

Tirsdag er det Carlsens tur til å spille med hvite brikker. Partiet starter klokken 16.00 norsk tid.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Fabiano Caruana