Sjakk

NRK-ekspert hyller Vålerenga: – På vei mot sensasjon!

Nå er Magnus Carlsens lag én seier unna historisk triumf.

Det er god stemning på Vålerenga-laget i Hellas. Her ler Magnus Carlsen sammen med David Howell (midten) og Nils Grandelius (til høyre).
  • Nicholas Bergh
    Journalist

For øyeblikket arrangeres European Chess Club Cup i Halkidiki, Hellas. Der er Vålerenga, med Magnus Carlsen på laget, i ferd med å gjøre det helt store.

Før siste runde torsdag troner Vålerenga på toppen med 11 poeng. Bak følger fire lag på 10 poeng. Med andre ord: Vinner Vålerenga sin kamp over Mednyi Vsadnik St. Petersburg torsdag, er turneringsseieren i boks.

– Dette er sjakkens Champions League. Det er høyere nivå her enn i sjakk-OL. Hvis vi skulle vinne her, har jeg ikke ord for det, sier Vålerengas lagleder Dag Danielsen.

  • FIKK DU MED DEG HVORDAN DET GIKK MED MAGNUS CARLSEN? Dette Carlsen-trekket startet dramaet: – Det så helt grusomt ut.

– En sensasjon!

I European Chess Club Cup spilles hver runde som best av seks partier. Før turneringen var Vålerengas mannskap rangert som det femte sterkeste.

Torsdag vant Vålerenga 3,5–2,5 over makedonske Alkaloid, det høyest rangerte laget i turneringen. Den imponerende seieren har satt Vålerenga i en drømmeposisjon før siste runde.

– Vålerenga er på vei mot en sensasjon! skrev NRK-ekspert Torstein Bae på sin Twitter-konto onsdag kveld.

Fire av åtte spillere i Vålerenga-troppen er nordmenn. Én av dem er juniorverdensmester Aryan Tari (19), som står med én seier, to remiser og to tap i turneringen.

Bae mener det ikke først og fremst er resultatene i turneringen som er sensasjonelle, men også det faktum at Vålerenga har stablet på plass et sterkt nok lag.

– På den ene siden er det et fenomenalt resultat isolert sett. Men at laget er så fenomenalt på papiret, er en del av prestasjonen. Man kan ikke bare stille til start med et middelmådig lag. I tillegg har de levert på topp og hatt marginene på sin side, sier Bae.

Carlsen har ikke vært i toppslag

For lagleder Dag Danielsen har disse dagene i Hellas vært utrolig nervepirrende. Han er klokkeklar på at Vålerenga kan skrive sjakkhistorie torsdag.

– Klarer vi dette, er det tidenes beste lagprestasjon i Norge uten tvil. Det er det største som har skjedd norsk sjakk utenom Magnus Carlsen, sier Danielsen.

– For norsk klubbsjakk er det unikt, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– For meg er femteplassen til det norske laget i sjakk-OL i 2016 en annen kategori. Det er litt som å sammenligne Champions League med VM i fotball, sier Grønn.

I siste runde av European Chess Club Cup skal Magnus Carlsen spille mot Peter Svidler.

Dag Danielsen påpeker også at Vålerengas resultater har kommet til tross for at Magnus Carlsen ikke har vært i toppslag. Onsdag spilte Carlsen remis for fjerde parti på rad.

I den avsluttende runden kan imidlertid Carlsen igjen få en avgjørende rolle. Carlsen skal etter alt å dømme spille mot den russiske sjakklegenden Peter Svidler.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk