Sjakk

Jon Ludvig Hammer måtte velge mellom Norge og Sverige: - Jeg er forbannet

Sjakkprofilen mener Norges sjakkforbund har dummet seg ut.

Jon Ludvig Hammer skulle så gjerne hatt med turneringen i Sverige, ved siden av NM.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Stormester Jon Ludvig Hammer håper forbundet unngår slike tabber i fremtiden.

27-åringen som har vært klassekamerat med Magnus Carlsen, som har slått ham i Norway Chess i 2015 og i tillegg vært sjakkenerens sekundant i VM, sier selv at han er rasende.

Årsaken er en kollisjon når det gjelder to stevner som kolliderer, og utbruddet kommer i hans egen blogg.

For på fredag starter NM i sjakk i Stavanger, samtidig som Nordisk Mesterskap i svenske Växjö er i gang.

Det er 100-årsjubileet til Sveriges Sjakkforbund, og svenskene slår på stortrommen: Vinneren av årets mesterskap får en plass i World Cup i Baku, samt 40.000 svenske kroner.

Hvordan er det mulig?

Hammer skriver i bloggen: «Likevel skal jeg ikke delta. Det skal ingen andre topprangerte nordmenn heller. Grunnen er like enkel som den er tragisk: Det norske sjakk-NM (Landsturneringen) og Nordisk Mesterskap overlapper hverandre. For meg, som er sjakkproff og prøver å leve av sjakken, er dette mer enn tragisk; jeg blir rett og slett forbannet. Hvordan er det mulig å legge to så lukrative og prestisjefulle konkurranser over hverandre?»

Har irritert ham lenge

Hammer sier til Aftenposten at han oppdaget dette i januar, så for ham er det ikke noe nytt.

– Men det har vært et irritasjonsmoment, og jeg var lenge usikker på hvilken av de to turneringene jeg skulle være med på.

Han bestemte seg for at kongepokalen er verdt å kjempe for i mesterskapet der Magnus Carlsen ikke skal være med, men resten av norgeseliten deltar. Det innbefatter spillere som Simen Agdestein og det unge fenomenet Aryan Tari.

– En kongepokal hadde vært ypperlig, legger han til.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen har hatt mange kamper på sjakkbrettet, men i NM deltar bare Hammer. Her fra VM i Chennai i India i 2013, etter å ha slått medlemmer av presseni fotball og basket.

Kan få noen kroner i NM også

Seier i NM er for øvrig ikke helt uten pengebonus for den som går helt til topps. Arrangøren har 25.000 kroner i premie til vinneren.

I Sverige er resultatet at beste norske sjakkspiller vil være ranket som nummer 44.

Det synes svenskene er trist.

Har gjort en feil

Hammer har kontaktet Norges Sjakkforbund (NSF) om bommerten. Der har man ikke noe godt svar til ham.

Forbundet beklager det som har skjedd, og sier det har vært en menneskelig svikt.

Landsturneringen har vært arrangert i de første ukene i juli så lenge Hammer og hans generasjon sjakkspillere har drevet med denne sporten.

– Da det nordiske sjakkforbundet i juli 2016 godkjente datoer for arrangøren i Växjö må den norske representanten i styret ha sovet i timen. Ingen innsigelser ble gitt, og mesterskapet ble lagt over sjakk-NM.

– Jeg føler med arrangøren i Växjö, som selvfølgelig var totalt uvitende om dette da de inviterte meg til mesterskapet – vi kan ikke forvente at de andre nordiske nasjonene har full oversikt over våre tradisjoner. Der må vi si fra selv.

Måtte lufte frustrasjonen

Hammer skriver i bloggen at han fortsatt er rasende.

«Men det er ikke noe man får gjort med dette nå. Jeg håper man får bedre rutiner i det nordiske forbundet. Jeg håper at NSF blir flinkere til å oppdage slike tabber tidligere. Jeg håper dette aldri skjer igjen. Med dette blogginnlegget får jeg frustrasjonen ut og fokuserer all energi mot sommerens viktigste oppgave: Å vinne kongepokalen i Stavanger.

Hammer er glad for at han har luftet ut sin irritasjon på denne måten.

– Jeg håper på at ta det NM-gullet slik jeg har valgt, sier spilleren som helt siden 2009 har vært rangert som den nest beste i landet.

Problemet vokste

I Norges Sjakkforbund (NSF) beklager generalsekretær Geir Nesheim det som har skjedd.

– Vi har orientert Hammer og andre spillere om det. Det var en komplisert sak. På et tidspunkt ble det gitt grønt lys fra Norges Sjakkforbund til Sveriges sjakkforbund, og sagt at det var OK. Så viste det seg at det ble en kollisjon mellom den nordiske turneringen og NM som overlapper hverandre, sier Nesheim, som legger til at problemet ble større etter hvert.

– Ja, fordi senere ble det klart at vinneren av den den nordiske turneringen ville få en plass i FIDE World Cup, som er en del av VM-syklusen.

Har et lite plaster på såret

Nesheim sier at den uheldige situasjonen er slik som kan oppstå i en særdeles tett stevnekalender.

– Vi synes det er leit og har lært av det. Vi gjør alt for å unngå at slike ting skal skje igjen.

Nesheim har imidlertid en hyggelig melding:

– NSF har besluttet å søke om nordisk mesterskap i 2019 for første gang siden 2001.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Stavanger
  3. Sjakk