Sjakk

Carlsen om politibeskyttelsen: - Man kan bli vant til alt

Magnus Carlsen fotfølges av myndighetene i Aserbajdsjan.

Magnus Carlsen lar seg ikke stresse av sikkerheten i Aserbajdsjan. Her etter VM-seieren over Vishwanathan Anand i november. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen og store deler av verdenseliten i sjakk er i disse dager samlet i Shamkir, Aserbajdsjan.

Lørdag beseiret Carlsen hjemmehåpet Sjakhrijar Mammedijarov i andre runden av turneringen, og nordmannen står dermed med 1,5 poeng av 2 mulige.

På pressekonferansen etter partiet var verten opptatt av hvordan den norske sjakkstjernen opplever forholdene i Aserbajdsjan. Carlsen skal nemlig ha blitt fulgt av flere mennesker, inkludert en politimann, på vei til spillelokalet lørdag.

— Man kan bli vant til alt, sier Carlsen.

Aserbajdsjan er preget av politisk uro. Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til området Nagorno-Karabakh, som ligger like sør for Shamkir.

Carlsens manager Espen Agdestein forteller imidlertid at teamet rundt sjakkstjernen ikke er bekymret for sikkerheten.

— Arrangøren er svært profesjonell. Det er fint at de tar ansvar med tanke på sikkerheten. Vi har tillit til at de er proffe der, sier Agdestein til aftenposten.no.

Les også

Nådeløs Carlsen gjorde kort prosess med hjemmehåpet

Uvanlig

Agdestein er ikke til stede i Shamkir. Verdensmesteren har i stedet med seg far Henrik Carlsen, kokk Magnus Forssell og trener Peter Heine Nielsen. Agdestein forteller at det ikke er spesielt vanlig at Carlsen må følges av en politimann til spillelokalet i sammenheng med turneringer.

— Det avhenger av turneringen. Det er ikke så vanlig. I India (2013-VM, journ. anm.) var det for eksempel fryktelig mye politibeskyttelse.

Påvirker det Carlsen?

— Det kan jeg ikke tenke meg. I Sotsji (2014-VM, journ. anm.) hadde vi med oss vakter hele tiden, selv da vi var ute på restaurant. De er så proffe at man nesten ikke legger merke til dem, sier Agdestein.

Møter verdenstoeren

Etter lørdagens seier og remis-partiet mot VM-rivalen Viswanathan Anand i åpningspartiet fredag, ligger Carlsen helt i toppsjiktet i turneringen, der flere av hans tøffeste konkurrenter også er med.

I likhet med Carlsen har også talentfulle Wesley So og ringreven Vladimir Kramnik skaffet seg 1,5 poeng.

Søndag er det duket for en skikkelig tungvekterduell i Shamkir. Da spiller Magnus Carlsen mot verdenstoer Fabiano Caruana, og nordmannen skal spille med de svarte brikkene.

Les også

  1. Carlsen reddet remis mot erkerival Anand

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen