Sjakk

Magnus Carlsen håver inn millioner på apper. Men nå tar erkerivalen opp kampen.

– Ingen er i nærheten av det Magnus gjør, sier sjakkjournalist.

Magnus Carlsen lanserte sin nye app «Magnus’ Kingdom of Chess» på Bekkestua mandag. Fr.v. Gustav Strand Gulsrud (2kl) , Nikolay Jørgensen Den Roover (2kl), Magnus Karlsen, Sebastian Croitoru Henta (1kl) og Kajus Zvirblis (1kl).
  • Nicholas Bergh
    Journalist

BEKKESTUA: Rundt 100 barn sto klare da Magnus Carlsen (27) ankom Bekkestua skole mandag. Sjakkstjernen smilte bredt i det han prøvde å komme seg gjennom folkemengden.

– Jeg visste ikke at det kom til å være sånn. Det hadde ikke teamet mitt gitt beskjed om. Det var fint det. Det var gøy å se entusiasmen blant barna, sier Carlsen til Aftenposten.

Carlsen var på skolen for å vise frem sin nye app, som tar sikte på å lære barn sjakk. Det er siste ledd i forretningsprosjektene rundt Carlsen - som allerede er en millionbutikk.

– Er det dette du skal holde på med når karrièren som sjakkspiller er over?

– Det får vi se på. Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å spille sjakk. Men jeg føler uansett at sjakk til barn og sjakk som læring er et viktig tema.

Magnus Carlsen ble omringet da han ankom Bekkestua skole.
  • SÅ DU CARLSENS UTSPILL PÅ DIREKTEN? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

– Ingen er i nærheten

Carlsen startet sitt eget selskap, «Magnuschess AS», i 2007. Der eier han 85 prosent, mens far Henrik Carlsen eier den resterende andelen. Ifølge Dagens Næringsliv tjente Carlsen over 50 millioner kroner gjennom selskapet mellom 2007 og 2016.

Inntektene kommer blant annet fra sponsorer og premiepenger - men Play Magnus-appen står også for en betydelig andel. «Magnuschess AS» eier rundt 46 prosent av Play Magnus. Selv sier Carlsen at han «ikke tenker så mye på pengene».

Magnus Carlsen sier han ikke var forberedt på velkomsten han fikk mandag.

Som appgründer skiller Carlsen seg kraftig ut blant verdenseliten, forteller sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen, som har fulgt internasjonale turneringer i flere år. Han påpeker riktignok at de tidligere verdensmestrene Garry Kasparov og Vladimir Kramnik også har markedsført egne produkter.

– Men det er ingen som er i nærheten av det Magnus gjør, når det kommer til å promotore sjakken og lansere egne apper, sier Svensen.

  • UENIGE SJAKKSTJERNER: Karjakin slo tilbake mot Carlsens jukseanklage. Les mer her.

Karjakin tar opp kampen

Den trenden er imidlertid i ferd med å endre seg. Russlands mest kjente sjakkspiller Sergej Karjakin, som tapte VM-kampen for Carlsen i 2016, fortalte om sine forretningsplaner etter Norway Chess.

– Vi diskuterer det fortsatt. Jeg håper appen kommer i år. Dessverre er det ikke lett å ferdigstille den. Vi trenger litt tid, fortalte Karjakin til Aftenposten.

– Vil den være forskjellig fra Magnus’ app?

– Den vil sannsynligvis være ganske lik Play Magnus. Det vil være et alternativ om å spille mot meg. I tillegg vil det være noe for barn, de vil ha muligheten til å lære sjakk og sjakktriks.

Sergej Karjakin har planer om å ta opp kampen med Magnus Carlsen på appfronten.

Carlsen ønsker Karjakin lykke til.

– Jeg synes det er spennende. Jeg ser frem til å prøve den selv, sier verdensmesteren.

Carlsen har nå en rolig periode før Biel International Chess Festival, som starter 21. juli. Årets store høydepunkt er VM-kampen mot Fabiano Caruana i november.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen