Kasparov: - Alle vil slå Carlsen

Sjakklegenden er ikke i tvil om hvem som er favoritten i Norway Chess.

svp://101090?view=ap

Sjakklegenden Garry Kasparov har tro på seier på hjemmebane for Magnus Carlsen i Norway Chess, men minner om at alle er ute etter å ta en verdensmester.

Tirsdag startet det som kan bli tidenes sjakkturnering, Norway Chess i Stavanger.

— Det store spørsmålet alle norske sjakkfans, og sjakkfans fra hele verden, stiller seg er om Magnus Carlsen kan bryte forbannelsen som har forhindret ham fra å vinne turneringen på hjemmebane og gå av med seieren, slik han har gjort så mange ganger utenfor Norge, sier Garry Kasparov til NTB.

Viktig å slå Magnus

Han forsøker å være diplomatisk, men klarer ikke å skjule hvem som er hans egen favoritt.

PÅ PLASS I STAVANGER: Magnus Carlsen hilser på Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø.

— Sjansen for at Carlsen endelig vinner årets turnering er temmelig stor. Han er naturligvis favoritt, men det er et veldig, veldig sterkt felt, og la oss ikke glemme at verdensmesteren alltid er under ekstra press, sier Kasparov, som vet hva han snakker om.Han forsvarte selv verdensmestertittelen hele seks ganger og vet godt hvordan det føles når absolutt alle i verden forventer at man skal vinne hvert eneste parti. Kasparov mener Carlsen nå har et dobbelt så stort press mot seg.

— For det første er han på hjemmebane, med det ekstra presset fra norske fans det medfører, og han er verdensmester, noe som gjør at alle ser på ham som den det er viktigst å slå. Alle som spiller mot ham ser på det som det viktigste partiet deres i turneringen, påpeker han.

Les også

Carlsen i superform foran Norway Chess

Minneverdig

Det er uten tvil en stor del gjensidig respekt mellom de to verdensmestrene, som mandag fleipet og gliste etter at lynsjakkturneringen på Flor og Fjære var over. Etter at Carlsen i fjor forsvarte VM-tittelen sin i Sotsji, la han ut et bilde på sin Facebook-side der han blant annet skrev «two down, five to go», med henvisning til læremesteren Kasparovs seks VM-seirer. Det tallet ønsker Carlsen å slå.

Kasparov er spent og roser arrangørene.

— Norway Chess har hele tiden vært et flott arrangement med mange toppspillere, inkludert verdensmesteren, så derfor forventer vi i år som ellers, at det blir spennende, sier Kasparov.

Diplomatisk igjen vil han ikke peke ut et parti mellom to spillere som han ser spesielt fram til.

— Jeg tror vi vil se noe minneverdig i hver runde. Vi har åtte av verdens topprankede spillere her, inkludert verdensmesteren og hans nærmeste utfordrere. Jeg tror i alle fall ikke vi blir skuffet.

(©NTB)

svp://101090?view=ap