Sjakk

Magnus Carlsen tapte med vilje – hylles og kritiseres for gesten

Magnus Carlsen lot Ding Liren vinne det andre partiet i tirsdagens duell i Chess Masters. Det skapte reaksjoner. Så tok Carlsen første stikk i semifinalen.

Sjakkspiller Magnus Carlsen skapte debatt tirsdag. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • NTB
  • Bernt Harald Brennevann

Magnus Carlsen lot Ding Liren vinne det andre partiet i tirsdagens duell i Chess Masters. Det skapte reaksjoner. Så tok Carlsen første stikk i semifinalen.

Carlsen vant den første av semifinaledagene mot Ding 3,5 mot 2,5 poeng, men det var parti nummer to de fleste snakket om etterpå.

Da ga den norske verdensmesteren bort seieren i kjølvannet av at dårlig nettforbindelse hadde avgjort det første partiet i nordmannens favør. Kinesiske Ding mistet forbindelsen og klarte ikke koble seg på igjen i tide til å fortsette spillet.

Dermed gikk seieren til Carlsen, som åpenbart ikke syntes det var noen rettferdig måte å avgjøre partiet på. Tre trekk ut i parti nummer to gjorde derfor nordmannen grepet som ga Ding-seier.

Les også

Carlsens neste VM-kamp utsettes til 2021

Ding Liren mistet internettforbindelsen. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

– Samler ikke på urene seiere

Da kineseren mistet nettforbindelsen i åpningspartiet, pekte stillingen klart i retning av en remis.

– Ethvert fornuftig trekk ga remis. Jeg har utrolig stor respekt for Ding som sjakkspiller og menneske. Jeg syntes det var den eneste korrekte måten å gjøre det på. Jeg ville vinne på brettet, sa Carlsen til Chess24.

– Selvfølgelig ødelegger det litt matchens integritet at det plutselig står 1-1, i stedet for en halv mot en halv, men jeg synes det var det minst onde, utdypet han overfor TV 2.

Nordmannen ble raskt hyllet av mange i sosiale medier for gesten.

– Det handlet egentlig ikke om å få hyllest, sa verdensmesteren.

Atle Grønn beskriver Carlsens utradisjonelle grep som «fornuftig».

– Det svake ved nettsjekken er at man kan miste forbindelsen. Når reglementet sier at Ding skal tape på grunn av det, på en stilling som er opplagt remis, synes jeg det var riktig gjort av Magnus, sier Aftenpostens sjakkspaltist.

– Det ville ødelagt hele matchen om Magnus hadde startet med det gratispoenget. Han ville ikke hatt særlig glede av det, og i tillegg ville det vært ubehagelig for Magnus å tjene på slike gavepakker. Når man har vunnet alt og er verdens beste, trenger han ikke samle på seiere som ikke er 100 prosent rene.

Les også

Magnus Carlsen om motstanderen: – Han er ekstremt sterk

Sjakkspaltist Atle Grønn mener det var korrekt av Magnus Carlsen å ikke dra nytte av gavepakken han fikk i møtet med Ding Liren. Foto: Monica Strømdahl

Kaller det «helt vanvittig»

TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum er internasjonal sjakkdommer, og han var direkte på kanalens sending klar på at Carlsens grep trolig vil bli heftig diskutert.

Selv ga han Carlsen ros, men understreket at han var ambivalent til situasjonen som akkurat hadde oppstått.

– Jeg synes det er på sin plass å hylle Magnus for veldig stor sportsånd, og i den situasjonen som er nå, synes jeg ikke han gjør noe galt. Han har opplevd at det første partiet fikk et feilaktig utfall og at han derfor har gått opp i ledelsen. Han utligner matchen for å utligne det, sa Lahlum på TV 2-sendingen.

Jon Ludvig Hammer, som har kjent Carlsen siden barndommen, likte ikke det han så.

– Jeg synes det er veldig spesielt at man hyller det å tape med vilje som fair play. Det er helt vanvittig, sa han i TV 2-studioet.

Jon Ludvig Hammer kjenner Magnus Carlsen svært godt. TV 2-eksperten er kritisk til at sjakkstjernen tapte med vilje. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

Selv om Grønn støtter Carlsen, forstår han Hammers sterke reaksjon.

– Jeg har sansen for at Jon Ludvig er prinsipiell. Magnus gjør seg til en overdommer her og overstyrer reglementet ved å finne en kreativ løsning. Magnus får nok mye sympati for dette, og jeg mener det er riktig, men det er interessant at Jon Ludvig mener det motsatte. Det er en tradisjon i sjakken for at regelbrudd straffes.

Berg-og-dal-bane

Carlsen og Ding spilte så remis i det tredje partiet, og remis ble det også i det fjerde. Dermed fortsatte den første av tre semifinaledager med to partier lynsjakk.

I det første av dem fortsatte remis-rekken til tross for at begge spillerne hadde muligheter til å få et avgjørende grep underveis. Litt berg-og-dal-bane ble det også i lynsjakkparti nummer to.

Med hvite brikker skaffet Ding seg tidlig et lite overtak, men solid forsvarsinnsats av Carlsen snudde partiet. Dermed vant den norske verdensmesteren den første dagen av semifinalen 3,5 mot 2,5 poeng.

(©NTB)

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk
  3. Hans Olav Lahlum