Sjakk

Carlsen gikk seirende ut av toukers sjakkmaraton

Nordmannen har vist at han er best i verden i Tata Steel Chess.

Magnus Carlsen vant Tata Steel Chess, hans første turnering i 2015. Her smiler Carlsen lurt under VM-kampen mot Viswanathan Anand i november.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen-Ivan Saric 0,5-0,5

Tata Steel Chess i Wijk aan Zee er en av sjakkens legendariske turneringer. Og Magnus Carlsen er i ferd med å bli en av legendene i den ærverdige turneringens historie.

For søndag vant Carlsen eliteturneringen i Wijk aan Zee for fjerde gang. Carlsen spilte mot Ivan Saric — serberen som slo ham under sjakk-OL i Tromsø - og nordmannen fikk remisresultatet han trengte for å sikre turneringsseiren.

Carlsen var imidlertid ikke i ekstase etter partiet, fordi han ikke klarte å avslutte med å vinne med hvit.

— Når jeg ser tilbake, vil det føles bra å vinne turneringen, sa imidlertid Carlsen i et intervju vist på TV 2. Siden fremadstormende Anish Giri ble holdt til remis av den polske stormesteren Radoslaw Wojtaszek, trengte Carlsen heller ikke å dele seieren med noen.

Carlsen endte opp med ni poeng i turnering. Nærmest fulgte kvartetten Wesley So, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave og Ding Liren - alle med 8,5 poeng.

Dette er første gang Carlsen har deltatt i turneringen som verdensmester, og nordmannen har vist seg tittelen verdig i Wijk aan Zee.

Det var de seks strake seirene tidligere i turneringen som ga Carlsen et jerngrep på sammenlagtlisten, og verdensmester har holdt unna med å avslutte oppholdet i Wijk aan Zee med fire strake remispartier - det siste mot Saric søndag.

- Ikke prøv dette hjemme

Det var Carlsen som spilte med de hvite brikkene, men Saric var i store deler av partiet vel så nærme seieren.Kroatens beslutninger i åpningen overrasket Carlsens sekundant Jon Ludvig Hammer, som satt og analyserte partiet i TV 2-studio.

— En spennende start. Kroaten går mot alle åpningsprinsipper. Ikke prøv dette hjemme, sa Hammer, som spesielt reagerte på at kroaten flyttet ut dronningen allere i sitt fjerde trekk.

Senere i partiet var stillingen såpass jevn at en remis virket nært forestående. Det ble imidlertid ingen trekkgjentakelse, og etter hvert var det Saric som hadde hendene på rattet.

Sjakkcomputerne viste stort sett at Saric' vinnersjanser var dobbelt så store som Carlsen, men kroatens 34. trekk, som var noe upresist, snudde partiet til nordmannens fordel.

— Nå tror jeg Magnus snur dette, sa Hammer like etterpå i TV 2-studio.

Det hele stabiliserte seg imidlertid, og til slutt endte det med remis.

Tysk storturnering venter

Dermed kunne Carlsen feire sin fjerde triumf i A-turneringen i en nederlandske kystbyen.

Carlsen vant også Wijk aan Zee-turneringen i 2008 (delt med Levon Aronian), 2010 og 2013. Etter partiet svarte Carlsen avkreftende på spørsmål om dette var hans tøffeste turnering i Wijk aan Zee.

— I 2008 og 2010 var det mer opp og ned. De første tre kampene, og de siste fire kampene var lette å glemme. Men mellom de to rekkene var det en seiersrekke på seks partier

Dette er ellevte gang Carlsen har spilt i turneringen. Nordmannen fikk sitt store gjennombrudd da han vant C-klassen i Wijk aan Zee som 13-åring i 2004. Nå venter den tyske storturneringen Grenke Chess Classic for Carlsen. Den turneringen begynner 2. februar, og VM-motstander Viswanathan Anand er blant de andre deltakerne.

Magnus Carlsens partier i Tata Steel Chess 2015:

0 poeng = tap, 0,5 poeng = remis, 1 poeng = seier

Parti 1: Anish Giri 0,5

Parti 2: Wesley So 0,5

Parti 3: Radoslaw Wojtaszek 0

Parti 4: Loek van Wely 1

Parti 5: Levon Aronian 1

Parti 6: Fabiano Caruana 1

Parti 7: Hou Yifan 1

Parti 8: Baadur Jobava 1

Parti 9: Teymur Radjabov 1

Parti 10: Vassilij Ivantsjuk 0,5

Parti 11: Maxime Vachier-Lagrave 0,5

Parti 12: Ding Liren 0,5

Parti 13: Ivan Saric 0,5

Totalt: 9

Les også

  1. Skuffet Carlsen etter ny remis: - Jeg vet ikke hva jeg kunne gjort annerledes

  2. Carlsen etter ny triumf: - Jeg skjønte ingenting

  3. Carlsen styrer mot turneringsseier: - Jeg har alt i mine egne hender

Les mer om

  1. Sjakk