Elvestuen:  - Ikke reis til Sotsji, Erna

Sjakkpamp vil at statsminister Erna Solberg skal ta det første trekket i sjakk-VM i Sotsji.

Statsminister Erna Solberg var til stede under sjakk-OL i Tromsø. Her traff hun presidenten i det internasjonale sjakkforbundet, Kirsan Iljumsjinov (nærmest Solberg på bildet). I bakgrunnen Magnus Carlsen som skal forsvare sin VM-tittel i Sotsji i november. Solberg blir invitert til Sotsji for å gjøre det symbolske åpningstrekket.

Statsminister Erna Solberg vil få en kinkig invitasjon i posten om kort tid.

Den kontroversielle presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumsjinov, har gjort det klart at han inviterer statsministeren i både Norge og India til Sotsji.

FIDE-presidenten vil at de to statsministrene skal foreta det symbolske åpningstrekket i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

— Dette bør ikke Erna Solberg være med på, sier stortingsrepresentant Ola Elvestuen fra Venstre.

Venstres Ola Elvestuen er kritisk til invitasjonen fra FIDE.

Han er helt klar på at Norges statsminister ikke bør delta. Han mener at hun dermed vil gi legitimitet til FIDE-president Iljumsjinov og indirekte til president Vladimir Putin.— Det er ingen grunn til at Erna Solberg skal være med på dette spillet, sier Elvestuen til Aftenposten.

Han er kritisk til at russerne når arrangerer VM-kampen: Han er også svært kritisk til måten Iljumsjinov ble gjenvalg som president i FIDE. Et valg som fant sted under sjakk-OL i Tromsø i august.

— Det skjedde ikke etter en demokratisk og åpen prosess, sier Elvestuen.

Les også

Carlsen signerte kontrakten – spiller VM-kampen likevel

VM-kampen mellom de to skal arrangeres i OL-byen Sotsji i Russland mellom 7. og 27. november i år. Allerede under OL ble Erna Solberg og idrettsminister Thorhild Widvey møtt med kritikk fra enkelte for at de reiste til OL-byen.

Vondt til verre

Siden den gang er det ikke bare menneskerettighetsbrudd internt i Russland som får oppmerksomhet. Putin sørget for å innlemme Krim, som til da hadde vært ukrainsk territorium, i Russland i vår. Samtidig er Russland sentral i urolighetene i det østlige Ukraina.

President Vladimir Putin har siden OL i februar ikke bidratt til at forholdet til land i vesten har bedret seg. FIDE-president Kirsan Iljumsjinov er en åpen støttespiller til Putin.

— Vi har ennå ikke fått noen invitasjon og vi vil, uavhengig av hvem som inviterer, ikke kommentere dette på forhånd, sier Tor Aagaard Borgersen, kommunikasjonsrådgiver ved statsministerens kontor.

Ikke overraskende

At det kommer en invitasjon til statsminister Erna Solberg overrasker ikke presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson.

- Den ville nok kommet uansett hvor kampen hadde vært spilt. Men det er jo nå et utenrikspolitisk klima som er noe spesielt , sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund.

Han forteller at sjakkforbundet ikke har tatt noen beslutning om representasjon i Sotsji, men han, som president, kommer trolig til å være til stede. I hvert vil han være i Russland under den avsluttende delen av oppgjøret mellom Anand og Carlsen.

Tvilte seg frem til deltagelse

Magnus Carlsen ble verdensmester i Chennai i India i fjor. Han skal forsvare tittelen denne høsten mot samme motstander, Viswanathan Anand fra India. Norges Sjakkforbund og deres samarbeidspartnere jobbet lenge for at VM-kampen skulle kunne spilles i Norge. De klarte det ikke.

Les også

Eksperter om Carlsens nøling: - Et problem hvis spillerne har for stor innflytelse

Dermed sto FIDE uten en arrangør av VM-kampen da fristen for å søke gikk ut. Etter hvert kom hjemlandet til FIDE-president Iljumsjinov på banen. Det ble klart at kampen skal spilles i Sotsji.Akkurat det var ikke Magnus Carlsen og hans team begeistret for. De ventet i det lengste før de skrev under på kontrakten som bandt dem til deltagelse i Sotsji i november. Men søndag var det klart.

Carlsen stiller til dyst i OL-byen ved Svartehavet i november.

— Jeg har full forståelse for at det var en vanskelig beslutning for Magnus og hans team. Som sjakkspiller er jeg imidlertid glad for at den regjerende mesteren stiller opp og forsvarer tittelen, sier Jøran Aulin-Jansson til Aftenposten.no.