Sjakk

Her er forklaringen bak stammingen til Karjakin

VM-utfordreren hylles som et forbilde av norsk interesseforening.

Sergej Karjakin, her fra pressekonferansen dagen før VM-starten.
  • Halvor Ekeland
  • Nicholas Bergh
    Journalist

NEW YORK/OSLO: Sergej Karjakin har tidvis imponert stort i sjakk-VM — og er likt med Magnus Carlsen etter 11 partier.

Ikke nok med det, russeren har også stilt på alle pressekonferanser og tatt seg god tid i TV-intervjuer mellom mesterskapet. Han har til og med skrevet autografer til enkelte fans etter partiene.

Karjakin har imidlertid ikke alltid virket komfortabel på pressekonferansene. Russeren har stammet både på pressekonferansene og i intervjuer. Ifølge VM-utfordrerens manager Kyrillos Zangalis stammer imidlertid ikke Karjakin i det daglige.

— Det er noe fra barndommen. De siste årene har han ikke hatt det problemet. Han fikk problemet på den første pressekonferansen fordi det er litt vanskelig med engelsk. Magnus er vant til at det er så mange journalister, det er lett for han, sier Zangalis til Aftenposten.

— I fjor hadde vi ikke dette problemet. For noen år siden var det mye stamming, men nå er det egentlig bedre. Han er ikke så nervøs nå, det er ikke noe problem, legger han til.

LEST DENNE? Dette symboltunge bildet viser Karjakin (11) sitt helt spesielle vennskap - men Putin gjør at forholdet nå er iskaldt.

- Emosjonelt stress

Tidligere har aviser skrevet at Karjakin ikke stammer når han snakker russisk. Ifølge Zangalis er det imidlertid det samme uansett om han snakker russisk eller engelsk.

Barry Guitar er professor ved The University of Vermont i USA og en av verdens ledende eksperter på stamming. Han sier at stamming i stor grad er situasjonsbetinget.

Sergej Karjakins manager Kyrillos Zangalis.

— For de fleste av oss som stammer, er situasjonen veldig viktig. Selv om stamming begynner som et resultat av noen problemer i måten hjernen kontroller taleevnen, blir det ofte verre om vi er under press, sier Guitar.Carlsen og Karjakin er naturligvis utslitte etter et VM-partier som kan vare opp til syv timer. Det er vanlig at sjakkspillere sliter med å samle tankene etter en lang dag ved brettet.

— Det emosjonelle stresset en pressekonferanse medfører bruker opp mange nevrale ressurser i hjernen, noe som gjør det vanskelig for hjernen å kompensere for stamme-vansker, sier Guitar.

LEST DENNE? Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin.

Et forbilde for stammende barn

Karjakin har virket tydelig mer komfortabel med pressekonferansene utover i VM. Russerens vitser har flere ganger fått hele salen til å le. Karjakins manager tror uansett pressekonferanse-konteksten har bidratt til stammingen.

— Jeg tror det handler om at det er mange mennesker til stede. Om du går på restaurant med han, er det ikke noe problem. Kanskje det er et problem noen ganger, sier Zangalis.

Stamming er ikke uvanlig. Martin Aasen Wright, styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale, forteller at mellom 40.000 og 50.000 mennesker i Norge stammer.

Sergej Karjakin har tidvis vært i perlehumør på pressekonferansene. Her gliser han sammen med Magnus Carlsen etter en vits i etterkant av det niende partiet, som Carlsen vant.

— Én av ti barn i småbarnsalder stammer og én prosent av den voksne befolkningen stammer, forteller Wright.Han legger dessuten til at stamming er trolig er arvelig. Det er større sannsynlighet for at du begynner å stamme hvis noen i familien din stammer.

Wright tror Karjakin kan fungere som et forbilde for barn som stammer.

— Stamming er skambelagt og barn som stammer gjør mye for å skjule stammingen sin. Karjakin alminneliggjør stamming når han snakker under pressekonferanser i sjakk-VM, og han blir et eksempel på at dyktige mennesker kan nå langt til tross for at de stammer. Det er et viktig signal til mange som stammer, sier han.

  • Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan:

Les mer om

  1. Sjakk