Småsyk Carlsen må endre planer etter korona-utbruddet

Koronaviruset betyr at Magnus Carlsen må endre turneringsplanene. Selv sliter 29-åringen med sår hals og hoste.

Magnus Carlsen sliter med forkjølelsessymptomer.

Magnus Carlsen hostet med jevne mellomrom under Chess24s livesending søndag kveld. Sjakkspilleren spilte noen oppvisningspartier for flere tusen seere, men fikk under sendingen plutselig et lite hosteanfall.

– Halsen er litt sår. Det kan være en vanlig forkjølelse, det kan også være noe annet. Men jeg har hatt det en stund. Det vil trolig ikke drepe meg. Jeg har ikke oppholdt meg rundt mange mennesker, sa Carlsen i sendingen.

Faren Henrik Carlsen bekrefter at 29-åringen sliter med forkjølelsessymptomer.

– Han har vært litt forkjølet. Så han er forsiktig med å treffe andre mennesker, forteller faren.

I disse korona-tider er familien forsiktige for å unngå smitterisiko. Faren mener det ikke ligger noe bak uttalelsen om at «det kan også være noe annet».

– Jeg tror ikke det var noe annet enn bare den usikkerheten som mange føler nå, forteller Carlsen senior.

Henrik Carlsen forteller at sønnen kan bli nødt til å endre turneringsplanene etter korona-utbruddet.

Må gjøre endringer

Det er over tre uker siden Carlsen har vært i utlandet, så faren forteller at sønnen ikke må sitte i karantene. Likevel skaper koronaviruset trøbbel for 29-åringen.

Korona-utbruddet, som gjør at mange må avlyse ulike arrangementer verden rundt, gjør at familien må endre turneringsplanene.

– Magnus håper det blir en turnering i Tyskland om en måned. Det er ikke avklart ennå. Arrangøren har utsatt hovedturneringen, men det er ennå usikkert om eliteturneringen må utsettes, sier Henrik Carlsen.

Senere er det blitt bekreftet at turneringen i Tyskland avlyses på grunn av spredningen av koronaviruset.

Faren siktet til turneringen Grenke Chess Classic i Karlsruher i Tyskland. Det er en timannsturnering der storheter som Fabiano Caruana og Viswanathan Anand opprinnelig sto på deltagerlisten.

Fabiano Caruana møtte Magnus Carlsen til VM-kamp i 2018. Nå kan de bli motstandere igjen.

Utsetter ikke kandidatturneringen

Allerede mandag går Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i gang med kandidatturneringen i russiske Jekaterinburg. Vinneren av turneringen får muligheten til å møte Carlsen om VM-tittelen i langsjakk senere i år. På deltagerlisten er blant andre Caruana, Ding Liren og Anish Giri.

Til tross for at flere turneringer utsettes på grunn av koronaviruset, velger FIDE å arrangere kandidatturneringen som vanlig.

De har derimot informert om en rekke sikkerhetstiltak for å redusere smitte:

  • Alle deltagere har tilgang på en kvalifisert sykepleier. Tilskuere vil bli sjekket for symptomer på koronaviruset før de kommer inn. Kroppstemperaturen vil også bli sjekket.
  • Spritbaserte håndrensere vil være tilgjengelig til enhver tid.
  • Munnbind vil alltid være tilgjengelig i ønsket mengde. Avhengig av situasjonen kan bruk av munnbind bli obligatorisk for tilskuere.
  • Håndhilsing før og etter kamper er valgfritt.
  • Tilskuere vil ikke ha tilgang til spillområdet.
  • Munnbind og desinfeksjonsmidler må være tilgjengelig på alle hotellrom der deltagere og funksjonærer skal bo, samt i alle kjøretøyer som brukes under turneringen.