Den skitne sjakk-valgkampen

Lørdag begynner kampen på brettet. Men i Tromsø foregår det en minst like innbitt kamp om å bli ny sjakkpresident.

VIL BLI SJAKK-PRESIDENT: - Den nåværende presidenten ( Kirsan Iljumzjinov, t.v) har sittet i 19 år. Det er for lenge. Han er knyttet til det korrupte regimet til Putin, sier Kasparov (t.h).
  • Pål Vegard Hagesæther

Eksverdensmester Garry Kasparov har leid inn eventbyrå og tapetsert Tromsø sentrum med plakater av seg selv. Den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov har mobilisert russisk utenrikstjeneste.

Det hele avgjøres i Tromsø 11. august. Da skal opptil 176 delegater fra verdenssjakkforbundet FIDEs medlemsland stemme over hvem som skal lede organisasjonen videre. Norge støtter Kasparov.

Fredag holdt Kasparov foredrag på studenthuset Driv. Her langet han ut mot både Vladimir Putin og sin konkurrent i sjakkpresidentvalget.

Garry Kasparov holdt i går foredrag om Vladimir Putin og verdenssituasjonen på studenthuset i Tromsø.

— Den nåværende presidenten har sittet i 19 år. Det er for lenge. Han er knyttet til det korrupte regimet til Putin. Men det er vanskelig å slå ham, russerne har mobilisert alle sine ambassader i valgkampen. Jeg håper likevel den frie luften i Norge vil gjøre at vi vinner, sa Kasparov.Han har hyret et eventbyrå til å hjelpe med valgkampen, og har to norske ansatte som følger ham i Tromsø. Plakater av ham pryder et tyvetall busskur og bygninger i sentrum av byen.

Reiste i UFO

Mangemillionæren Iljumzjinov kommer fra den russiske republikken Kalmykia, og har vært svært kontroversiell som sjakkpresident. Han har blant annet gjentatte ganger fortalt om en hendelse i 1997 hvor romvesener i gule drakter oppsøkte ham på verandaen og tilbød ham en reise i en ufo. Han skal ha takket ja til tilbudet, og returnert samme dag.

På spørsmål om hva han tror om sjansene til å bli gjenvalgt, sier han at han ikke er «et medium» som kan se inn i fremtiden.

Kirsan Iljumzjinov har vært sjakkpresident i 19 år. Nå ønsker han å bli gjenvalgt.

— Men jeg tror delegatene vil få øynene opp for alt jeg har gjort for sjakken. Jeg har investert mye penger, og satset mye på å få sjakk inn i skolen, sier han. - Hvordan er det å bli møtt av plakater med Kasparov rundt i byen?

— Det er bra. Det bidrar kanskje til å gjøre Kasparov kjent for en ny generasjon unge. Han burde henge opp slike plakater flere steder, hvorfor ikke i Oslo, Moskva, Tokyo og Washington? Hvis han ikke har råd, kan jeg hjelpe ham med penger.

OL-arrangørene har valgt å innkvartere de to kamphanene på hvert sitt hotell, for å unngå ubehageligheter. Kasparov holder hus på Rica Ishavshotell, der også de norske spillerne bor. Mens Iljumzjinov er innkvartert på Clarion The Edge, sammen med sine russiske støttespillere.

Reklameplakater for Kasparov setter sitt preg på Tromsø sentrum i disse dager.

Norge støtter Kasparov

Presidenten i det norske sjakkforbundet, Jøran Aulin-Jansson, sier at han foreløpig tror de to har omtrent like gode sjanser til å vinne.

— Iljumzjinov står sterkt i Sør-Amerika, mens Kasparov har overtaket i Afrika. I Asia er det jevnt, mens det trolig er de europeiske landene som kommer til å avgjøre valget. Det er fremdeles rundt 30 land som ikke har offentliggjort hvem de støtter, sier han.

- Hvorfor støtter Norge Kasparov?

— Vi mener det er på tide med en endring. Kasparov har gode verdier og tiltrekker seg sponsorer i litt større grad enn Iljumzjinov har gjort.

- Er den sittende ledelsen korrupt?

— Det foregår noen dirty tricks her og der, det er det ikke tvil om. Jeg blir ikke sjokkert om jeg får høre at det har foregått korrupsjon.

Iljumzjinov avviser alle hentydninger om tilknytning til korrupsjon.

— Dette er galskap. Alle kontraktene FIDE inngår gjennomgås av vårt styre og våre advokater. Jeg har ikke noe slikt på rullebladet.