Sjakk

Ekspert før VM-avgjørelsen: - Det blir store tabber, frustrasjon, sinne og glede

Ekspertene er ikke helt enige om hvor lett omstillingen blir for de to finalistene.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har hatt 12 dueller så langt i New York. I kveld venter den 13. og avgjørende.
  • Kurt B. M. Haugli 
  • Nicholas Bergh
    Journalist

NEW YORK: - Nå gjelder det å få hurtigheten inn i kroppen, sier manager Espen Agdestein.

Han snakker som en trener som skal få en langrennsløper til å omstille seg fra femmil i Kollen til sprint i Drammen. Det kommer til å bli en utfordring for både Magnus Carlsen og Sergej Karjakin å omstille seg til sjakkspill i et helt annet tempo enn de har vært vant til.

– Det blir ikke så mye sjakkspill på hotellet den siste hviledagen tipper jeg. Kanskje tar de frem brettet slik at Magnus får merke at det er et annet tempo, sier manager Espen Agdestein.

Les også

Det er ikke første gang Carlsens skjebne avgjøres med omspill

12 lange dager

I 12 dager har de sittet i det samme rommet. De har stirret på hverandre, på klokka, på veggen, lyskasterne i taket og ikke minst på brikkene. De har regnet og vurdert, de har hatt god tid og de har hatt dårlig tid, de har tabbet seg ut, de har spilt geniale trekk som blir diskutert i sjakkretser i mange år fremover.

De 12 dagene med nesten endeløse vurderinger klarte ikke å skille dem. 10 ganger spilte de uavgjort. De vant ett parti hver. Dermed er det uavgjort 6–6 etter 12 kamper.

I Norge har sjakkinteressen steget kontinuerlig underveis. Som det gjorde det i 2013, som det gjorde det i 2014.

Men da endte det aldri opp med ekstraomganger.

Les også

Delte meninger blant ekspertene etter Carlsens omstridte valg

Den durabelige duellen

I dag, for 13. gang, er de på plass i tredje etasje på det tidligere fiskemarkedet med utsikt til Brooklyn Bridge og East River.

Det hele skal avgjøres. Har det før handlet om veloverveide trekk, skal det nå handle om å la hjernen jobbe på høygir.

Først er det hurtigsjakk. Fire partier. Er det fortsatt like uavgjort, blir det lynsjakk. Maks fem kamper med to partier i hver kamp.

Er det fortsatt likt mellom de to skal de to 26-åringene ut i en batalje som kalles Armageddon.

Alt skal avgjøres. En mann skal gå smilende fra det lydtette rommet som verdensmester.

Det er den som har klart omstillingen fra de seige partiene hvor man kunne tenke i en halvtime på ett eneste trekk, til å spille direkte mot klokka som er en stor utfordring.

Les også

Carlsen gjorde sjakkekspert vantro: - Er ikke dette sjokkerende?

Bør gå bra

Ekspertene er litt uenig om hvor enkelt denne omstillingen er.

- Dette er ikke som om Usain Bolt plutselig skal løpe 1500-meter. Hodene deres svitsjer veldig lett, sier sjakkhistoriker Øystein Brekke.

Tarjei Joten Svensen er Dagbladets sjakkekspert. Han tror at tiden mellom det korte 12. partiet mandag og onsdagens batalje på fiskemarkedet er ideelt for at omstillingen skal gå bra.

- Dersom de hadde gått rett over på hurtigsjakk etter det siste partiet med langsjakk, kunne det blitt litt vanskelig å endre mønsteret. Men nå har de nesten 48 timer på seg. Det skulle holde, sier Svensen til Aftenposten.

Jonathan Tisdall har vært toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund og var leder for det norske laget, med Magnus Carlsen, som deltok i sjakk-OL i Baku tidligere i høst.

- Litt vil de merke til forandringen fra lang til kort. Men de er vant til det. Jeg synes likevel det er merkelig at Magnus valgte å spille slik at det blir omspill i dag, sier Tisdall.

Har skjedd før

Det er to av verdens fremste hjerner som setter seg til bordet i kveld. To personer som har sjakkanalytiske evner som er uforståelig for de aller fleste av oss.

Det ble omspill i 2012 mellom Vishy Anand og Boris Gelfand. Den gangen ble det avgjort etter de fire partiene med hurtigsjakk. Anand vant tittelen, men tapte den som kjent året etter til Magnus Carlsen.

Da ble det ikke snakk om ekstra spilledag med «sprintsjakk». Det ble det heller ikke i 2014 da Carlsen forsvarte tittelen.

Duket for spenning

Derfor er det for alle de nye sjakkinteresserte som har havnet i TV-stolen etter Carlsens inntog, en ny opplevelse de vil få når det hele braker løs klokken 20.00 i kveld.

- Et slikt omspill ser vi ikke ofte. I VM er det forholdsvis sjeldent, selv om vi så det mellom Anand og Gelfand i 2012. På omstillingen er de begge drevne, så dette slår nok likt ut for begge. Carlsen er hakket bedre også i hurtigsjakk, selv om differansen mellom dem på rankingen er mindre enn i langsjakk, sier Torstein Bae. Mannen som blir superkjendis gjennom NRKs sjakksendinger under hvert eneste VM.

Jon Ludvig Hammer er ekspert på VGTV. Han kjenner Magnus Carlsen bedre enn de fleste og under den forrige VM-kampen i Sotsji var han en av de sjakkteoretiske hjelperne til den regjerende mesteren.

Jon Ludvig Hammer ser for seg en intens avgjørelse i New York.

- Det kommer til å bli annerledes enn det vi er vant til i sjakken. Det blir fartsfylt, det blir store tabber, det blir frustrasjon, sinne og glede. Vi får avgjørelsen endelig, sier Norges nest beste spiller.

Regjerende hurtigmester

Uansett om det kan være litt småtrøblete å legge om fra lang- til kortsjakk, så er Magnus Carlsen ingen smågutt i det spillet heller.

I fjor vant han VM i hurtigsjakk og er dermed regjerende mester også i denne disiplinen. Mesterskapet ble arrangert i Berlin og da ble det spilt 15 hurtigsjakkpartier. Mannen som fyller 26 år i dag tapte ikke ett eneste av sine partier i det mesterskapet. Han vant åtte av de 15 partiene.

Karjakin har også imponert i omspill. Under en World Cup-turnering i fjor vant han fem omspillskamper. Den polske stormesteren Michal Krasenkow mener at Karjakins erfaring fra omspill teller til hans fordel. Magnus Carlsen har knapt vært ute i slike dueller.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen