Sjakk

Den psykiske VM-kampen: - Det er mye mer taktikk og skuespill enn vanlig

Sjakkduellen i Sotsji er i ferd med å bevege seg inn i en fase hvor det handler nesten like mye om psykologi som svarte og hvite brikker.

Det er en intens kamp som foregår i Sotsji. Det handler ikke bare om hva som skjer med svarte og hvite brikker, men også et psykologisk spill som skal vinnes.
  • Kurt B.M. Haugli

Etter bare en time og ett minutt var torsdagens parti mellom Viswanathan Anand og Magnus Carlsen over.

Carlsen inviterte til remis. Anand takket ja. Selv om Magnus Carlsen sa at det ikke var noen vits å spille videre på en slik stilling, så kan det handlet like mye om taktikk og et psykisk spill som om det rent sjakkfaglige.

Korte svar og kryptiske meldinger

Carlsen og Anand kjenner hverandres sjakktrekk inngående. Torsdagens parti var det 19. dem imellom bare i VM-sammenheng. Tre partier før avgjørelsen trolig faller, handler det om hvem som har den tøffeste vinnerskallen.

Mye handler nå om å ikke gjøre noe dumt som kan gi motstanderen et mentalt overtak. Journalistene på pressekonferansene etter kampene har fått kortere og kortere svar. Med fire-fem ord blir lange spørsmål parert.

— Jeg vil ikke si så mye om det, svarte Anand flere ganger torsdag.

Det er viktig ikke å røpe noe som helst. Man skal gjerne få motstanderen til å gjøre feile antagelser om hva man har tenkt å gjøre eller hvilket humør man er i.

— Det er mye mer taktikk og skuespill enn det som er vanlig i sjakkturneringer. Her er det mann mot mann i 12 kamper. Det psykologiske aspektet er mye større. Normalt på en pressekonferanse, ville man avslørt mye mer. Men nå skal Magnus møte Anand til et nytt parti fredag. Man sier ikke for mye da, sier den norske sjakkjournalisten og sjakkspilleren Tarjei Joten Svensen til Aftenposten.

Se Aftenpostens studiosending før torsdagens parti

— Carlsen står sterkest

Et av de mest sentrale spørsmål blir derfor de neste dagene: Hvem har den sterkeste psyken?

Aftenpostens sjakkanalytiker under dette VM, Johannes Kvisla, er ikke tvil.

— I utgangspunktet tror jeg Magnus er best på dette. Han har fått enda mer erfaring siden i fjor. I tillegg har jeg mindre tro på Anand i et slikt psykisk spill, sier Kvisla, som kjenner Magnus Carlsen godt. De har spilt mye sjakk sammen og mot hverandre og er gode venner.

Tarjei Joten Svensen mener at det er fort gjort å tabbe seg ut på en pressekonferanse. En Carlsen eller en Anand kan fort plumpe ut i det uten å ha tenkt seg om. De kan rett og slett bukke på pressekonferansen, som det heter på sjakkspråket når noen gjør en kjempetabbe.

— Magnus er generelt god til å holde tett, sier Kvisla.

- Anand tror han kan

Sjakkjournalist i spanske El País, Leontxo Garcia, er ikke sikker på hvem som kommer til å vinne den psykologiske duellen i det som er VM-matchens finale.

— Dagens remis mot Magnus var veldig viktig for Anand. Det ga nok ekstra selvtillit. Han tror nok at han er bedre på dette psykologiske spillet enn Magnus ettersom han har vært med i så mange år. Jeg er likevel ikke sikker på at det er slik, sier García til Aftenposten.

Aniek Paul skriver for indiske Hindustan Times. Han mener at psyken til Vishy Anand er langt bedre enn den var for ett år siden, da han mistet tittelen til Magnus Carlsen.

— At han kom tilbake etter tapet i det sjette partiet ga Anand mye selvtillit. Anand har også i det siste kommet tilbake etter å ha ligget under. Han må ikke avskrives, sier Paul til Aftenposten.

Ingen verstinger

Sjakkhistorien er full av anekdoter om hvordan spiller oppfører seg for å klare å skape en ubalanse mentalt hos sin motstander. Legenden Bobby Fischer er bare en av dem som brukte utenomsjakklige grep for å psyke ut sin motstander. Her er det snakk om et utall av knep som kan brukes. Når Magnus Carlsen prøver å se forferdelig sliten ut og nærmest sovne under åttende partiet, kan det virke som om han prøver seg på triks av den typen.

Selv om de tre neste partiene kommer til å være preget av et spill som går parallelt med det som skjer på sjakkbrettet, tror ikke Johannes Kvisla vi kommer i nærheten av noen skandale.

— Det er kanskje ikke like mye psykologisk krigføring mellom Anand og Carlsen som mellom andre storspillere. De er begge bedre til å flytte brikker på brettet, enn å drive krig med ord, sier Aftenpostens sjakkommentator.

Les også

  1. Carlsen rett på basketbanen etter lynrask remis

  2. Planen til Carlsen gikk i vasken

  3. Rekordrask uavgjort - Carlsen takket for kampen etter en time

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen